Kísérteties, részben ismeretlen eredetű hangok érkeztek a sarkvidékekről

2023 / 02 / 11 / Bobák Zsófia
Kísérteties, részben ismeretlen eredetű hangok érkeztek a sarkvidékekről
A bálnák és a fókák földöntúli hangokkal kommunikálnak, a jéghegyek puskaropogáshoz hasonló zajjal ütköznek egymásnak.

Az Oldenburgi Egyetem Helmholtz Intézetének (Helmholtz Institute for Functional Marine Biodiversity) és az Alfred Wegener Intézetnek közös projektje során a kutatók két éven keresztül gyűjtötték az északi-sarki és antarktiszi helyszíneken elhelyezett hidrofonok segítségével a különböző sarkvidéki hangokat, amelyek a kihaltnak tűnő táj nagyon is sokszínű életét és eseményeit tették jól hallhatóvá a megfigyelők számára. A szakértők azt térképezték fel a felvételekkel, hogy a víz alatt minden más, érzékszervekkel detektálható jelnél messzebbre jutó hanghatások hogyan fedik fel a táj állatvilágának mindennapi életét és kommunikációját, emellett azt is, hogy az emberi tevékenységek által okozott zajok hogyan illeszkednek a természetes környezet folyamataiba.

A projekt során összesen 50 rövid klipet készítettek a helybeli történésekről, amelyek között a jéghegyek ütközésétől kezdve a fókák jelzésein és a bálnák énekén át az úgynevezett airgunok (légpuskák) által keltett szeizmikus lökéshullámokig a zajok széles spektrumon mozgó változatait mutatják be. A kollekció különlegessége, hogy a felvételeket még a tavalyi évben elküldték számos művésznek is, akik egy-egy részletet kiválasztva rövid zeneművet készíthettek belőlük, így a néha egészen földöntúlinak vagy akár ijesztőnek tűnő zörejek új formát kaptak és dallamá alakultak.

A vízen úszó és egymásnak csapódó jéghegyek robajából ezáltal a 'baljós vég melankóliája' lett, a kutatók által sem ismert eredetű, különös csikorgó hangokból az 'ami a jég alatt van, az szent' című alkotás, az olaj-, és gázforrások utáni kutatás során használt, hullámkeltésre alkalmas lövések puffanásából a 'derengés a sötétben" kompozíciója. A természet eredeti hangjait és a belőlük kreált zenét is a Cities and Memory platformján lehet meghallgatni a Polar Sounds (Sarkvidéki Hangok) oldalon és a projekt kiemelt részeiből összeállított albumot ingyenesen le lehet tölteni ugyanitt. A térképen böngészve az is kiderül, hogy a hangokat pontosan honnan gyűjtötték be a kutatók, ehhez csak a kijelölt ikonokra kell kattintani.

"Amikor a rálátás lehetetlen, az akusztikus adatok felbecsülhetetlen információkat adnak nekünk a szaporodási szokásokról, a vándorlási mintákról és arról, hogyan befolyásolja negatív irányban az ember által okozott zaj a tengeri környezetet.

A vizek hangjainak tanulmányozása sokat elmond az óceánokról és az állapotukról is" - írja a projekttel kapcsolatban a Helmholtz Intézet. A rögzített felvételek pedig a szélesebb közönség számára is valamivel közelebb hozzák azoknak a helyeknek az életét, amelyek, annak ellenére, hogy a bolygó több mint 70%-át teszik ki, még mindig nagyrészt ismeretlen és titokzatos területnek számítanak.

(Fotó: Helmholtz Institute/AWI/Stefan Hendricks, Wikimedia Commons/Alex Petrenko)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Így működik a magyar fejlesztésű üveg-, PET-palack- és aludoboz-visszaváltó guruló automata
Így működik a magyar fejlesztésű üveg-, PET-palack- és aludoboz-visszaváltó guruló automata
A nyártól már általánosan kötelező új visszagyűjtési rendszer részeként elmés azonosító-feldolgozó rendszerrel felszerelt furgonok gyűjtik be a dobozokat, palackokat a kisboltokból. Megnéztük, hogyan lapít, zúz és ad nyugtát egy ilyen autó.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.