Kísérteties, részben ismeretlen eredetű hangok érkeztek a sarkvidékekről

2023 / 02 / 11 / Bobák Zsófia
Kísérteties, részben ismeretlen eredetű hangok érkeztek a sarkvidékekről
A bálnák és a fókák földöntúli hangokkal kommunikálnak, a jéghegyek puskaropogáshoz hasonló zajjal ütköznek egymásnak.

Az Oldenburgi Egyetem Helmholtz Intézetének (Helmholtz Institute for Functional Marine Biodiversity) és az Alfred Wegener Intézetnek közös projektje során a kutatók két éven keresztül gyűjtötték az északi-sarki és antarktiszi helyszíneken elhelyezett hidrofonok segítségével a különböző sarkvidéki hangokat, amelyek a kihaltnak tűnő táj nagyon is sokszínű életét és eseményeit tették jól hallhatóvá a megfigyelők számára. A szakértők azt térképezték fel a felvételekkel, hogy a víz alatt minden más, érzékszervekkel detektálható jelnél messzebbre jutó hanghatások hogyan fedik fel a táj állatvilágának mindennapi életét és kommunikációját, emellett azt is, hogy az emberi tevékenységek által okozott zajok hogyan illeszkednek a természetes környezet folyamataiba.

A projekt során összesen 50 rövid klipet készítettek a helybeli történésekről, amelyek között a jéghegyek ütközésétől kezdve a fókák jelzésein és a bálnák énekén át az úgynevezett airgunok (légpuskák) által keltett szeizmikus lökéshullámokig a zajok széles spektrumon mozgó változatait mutatják be. A kollekció különlegessége, hogy a felvételeket még a tavalyi évben elküldték számos művésznek is, akik egy-egy részletet kiválasztva rövid zeneművet készíthettek belőlük, így a néha egészen földöntúlinak vagy akár ijesztőnek tűnő zörejek új formát kaptak és dallamá alakultak.

A vízen úszó és egymásnak csapódó jéghegyek robajából ezáltal a 'baljós vég melankóliája' lett, a kutatók által sem ismert eredetű, különös csikorgó hangokból az 'ami a jég alatt van, az szent' című alkotás, az olaj-, és gázforrások utáni kutatás során használt, hullámkeltésre alkalmas lövések puffanásából a 'derengés a sötétben" kompozíciója. A természet eredeti hangjait és a belőlük kreált zenét is a Cities and Memory platformján lehet meghallgatni a Polar Sounds (Sarkvidéki Hangok) oldalon és a projekt kiemelt részeiből összeállított albumot ingyenesen le lehet tölteni ugyanitt. A térképen böngészve az is kiderül, hogy a hangokat pontosan honnan gyűjtötték be a kutatók, ehhez csak a kijelölt ikonokra kell kattintani.

"Amikor a rálátás lehetetlen, az akusztikus adatok felbecsülhetetlen információkat adnak nekünk a szaporodási szokásokról, a vándorlási mintákról és arról, hogyan befolyásolja negatív irányban az ember által okozott zaj a tengeri környezetet.

A vizek hangjainak tanulmányozása sokat elmond az óceánokról és az állapotukról is" - írja a projekttel kapcsolatban a Helmholtz Intézet. A rögzített felvételek pedig a szélesebb közönség számára is valamivel közelebb hozzák azoknak a helyeknek az életét, amelyek, annak ellenére, hogy a bolygó több mint 70%-át teszik ki, még mindig nagyrészt ismeretlen és titokzatos területnek számítanak.

(Fotó: Helmholtz Institute/AWI/Stefan Hendricks, Wikimedia Commons/Alex Petrenko)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Kiadták az engedélyt Lengyelország első atomerőművének megépítésére
Kiadták az engedélyt Lengyelország első atomerőművének megépítésére
A tervek szerint 2040-ig három, összesen 9 GW kapacitású atomerőművet építenek majd az Európa vezető széntermelőjének számító országban.
Ezen a szigetcsoporton majdnem fél éven át teljesen sötét van, mégis használnak napelemeket
Ezen a szigetcsoporton majdnem fél éven át teljesen sötét van, mégis használnak napelemeket
A kísérleti projekt célja, hogy segítsen a sarkvidéki közösségnek a zöld energiára való áttérésben a dízel generátorok használata helyett.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.