Kiszámolták, hogy pontosan mikor válhat az emberiség a Kardasev-skála szerinti egyes típusú civilizációvá

2022 / 04 / 21 / Felkai Ádám
Kiszámolták, hogy pontosan mikor válhat az emberiség a Kardasev-skála szerinti egyes típusú civilizációvá
Annyira nincs soká, de azért még nagyon-nagyon sokat kell addig aludni.

A Kardasev-skála aszerint osztályozza a civilizációkat, hogy milyen hatékonysággal képesek a kozmosz energiáit hasznosítani. Egy egyes típusú civilizáció például képes a bolygót érő teljes napenergiát hasznosítani, egy kettes típusú már az adott rendszer csillagának a teljes energiáját felhasználhatja, míg egy hármas típusú már galaktikus szinten képes az energia hasznosítására. Hogy ez mennyire megfelelő értékelése egy-egy (jelenleg ugye hipotetikus) civilizációnak, az vita kérdése, és mások egyéb szempontok bevezetését ajánlják, amiről részletesebben a lentebbi cikkünkben írtunk:

Lehetséges, hogy az Univerzum egy laboratóriumban készült? Egy harvardi fizikus elmélete szerint ideje beismerni, hogy talán nem az emberiség a legintelligensebb létforma a környéken, elvégre még egy bébi univerzumot sem vagyunk képesek létrehozni. Mások azonban lehet, hogy pontosan ezt tették és így született meg az általunk ismert világ.

Később Carl Sagan ajánlotta, hogy a Kardasev-skálát tekintsük amolyan spektrumnak, és ezen próbáljuk elhelyezni az emberiséget. Sagan becslése szerint az emberiség a spektrumon akkoriban, tehát az előző évszázad második felében a 0,73 számnál tartott, vagyis már-már elértük az egyes fejlettségi szintet. Ebből adódik a kérdés, hogy mennyire van messze tőlünk az áhított egyes típus? Egy új tanulmány pedig épp erre próbál meg válaszolni – számol be róla az Interesting Engineering. A tanulmányban a kutatócsoport az emberiség három fő energiaforrását vizsgálta: a fosszilis tüzelőanyagokat, a nukleáris energiát és a megújuló energiaforrásokat. A tudósok megbecsülték ezek mindegyikének potenciális növekedését az egyes energiaforrások fizikai korlátainak elemzésével, amit aztán mérlegre helyeztek olyan hatásokkal, mint amit az éghajlatváltozás és más környezeti problémák – például a légszennyezés elleni lépések jelenthetnek.

A kutatók végül arra jutottak, hogy mindezeket a nagyon is valós korlátokat szem előtt tartva az emberiségnek igenis van arra esélye, hogy egyes típusú civilizációvá váljék – azonban a jelenlegi adatok alapján erre a 2371-es évnél korábban nem nagyon van esélyünk. Természetesen a fejlődésbe sok minden közbeszólhat pozitív vagy negatív szempontból is: például ma még ismeretlen technológia akár hatalmas ugrást is jelenthet. Akárhogy is, az látszik, hogy az esélyünk megvan, addig már „csak” arra kell ügyelni, hogy el ne pusztítsuk önmagunkat.

(Kép: Pixabay/spirit111)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Az egész világot elláthatná inzulinnal egy nagy csorda génmódosított tehén teje
Az egész világot elláthatná inzulinnal egy nagy csorda génmódosított tehén teje
Olcsóbb és több inzulin – ezt ígéri a biotechnológiai csoda, a barna tehén, amely nem csak tejet, de mellette humán inzulint is termel.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.