Az Etna kitörését közepes erősségű földrengés kísérte Szicíliában

2020 / 12 / 22 / Justin Viktor
Az Etna kitörését közepes erősségű földrengés kísérte Szicíliában
Kitört az Etna, Szicília vulkánja, ma este 21.27-kor a szigetet a Richter skála szerinti 4,4-es erejű földrengés rázta meg. A tíz másodpercig tartó rengéseket Palermóban, Cataniában, Szirakúzában és Ragusában is érezni lehetett.

Mozgó bútorok

A rengések epicentruma a tenger alatt, mintegy 30 kilométer mélységben, Santa Croce Camerina és Gela között, Ragusa tartományban lehetett. Syracuse-ban a bútorok is megmozdultak, és az emberek is megijedtek.

Ragusa polgármestere, Giuseppe Cassì elmondta, hogy károkról még nem érkeztek jelentések. Licata-ban polgárok százai hagyták el az otthonaikat autóval és gyalog vonultak az építményektől távol eső terekre. Sok autó gyűlt össze a SanGiorgio bevásárlóközpont parkolójában is.

"Félünk" - mondták a megkérdezettek "Ma este nem megyünk haza"

Lávaszökőkút

A vulkán már egy ideje aktív, tegnap és ma a kora reggeli órákban, helyi idő szerint hajnali 2 óra után az Új-SE kráter fokozódó strombolikus aktivitást mutatott a fő szellőzőből (az úgynevezett nyeregnyílásból), valamint kisebb mértékben a keleti csúcs nyílásából. Ez a tevékenység tovább nőtt, amíg reggel 5 óra körül lávaszökőkút tört fel, ami nagyjából egy óráig tartott.

vulkán már december 13-án kitört, az eseményt akkor a Richter skála szerinti 2,7-es erősségű földrengés előzte meg.

(Forrás: LaRepublica, Telex Kép: Twitter)

Ez is érdekelhet:

Amelyik vulkán már suttog, előbb-utóbb üvölteni is fog. A gépi tanulás beszédfelismeréssel segíthet Bármilyen furán is hangzik, de az emberi beszédnek és a szeizmikus jeleknek közös tulajdonságaik is  vannak, így akár a beszédfelismerési technikákat is lehetséges alkalmazni a vulkánok viselkedésének előrejelzésére, és a kitörések megjóslására.

A pikkelyes lábú csiga tengermélyi vulkánokban él, és ott rejtegeti a modern páncélok titkát A három rétegű vasházban lakó csiga csak röhög a bepróbálkozó rákokon, és még a fehéren izzó vulkáni kürtőket is túléli, bár lehet, hogy minket már nem fog. A 2001-ben felfedezett faj az Indiai-óceán mélyén található hidrotermális kürtőkön csatangol és sajnos ez az első olyan mélytengeri állat, amelynek otthonát elpusztíthatja a mélytengeri bányászat.

Épen maradt agysejteket találtak egy 2000 éves Herculaneumi koponyában A megüvegesedett agyszövet egy fiatal férfi maradványaiból került elő, aki 79-ben veszítette életét, a Vezúv híres kitörése alatt.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Így működik a magyar fejlesztésű üveg-, PET-palack- és aludoboz-visszaváltó guruló automata
Így működik a magyar fejlesztésű üveg-, PET-palack- és aludoboz-visszaváltó guruló automata
A nyártól már általánosan kötelező új visszagyűjtési rendszer részeként elmés azonosító-feldolgozó rendszerrel felszerelt furgonok gyűjtik be a dobozokat, palackokat a kisboltokból. Megnéztük, hogyan lapít, zúz és ad nyugtát egy ilyen autó.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.