Klímaspirál mutatja, mennyire megszaporodtak az időjárási anomáliák az elmúlt években

2022 / 08 / 22 / Bobák Zsófia
Klímaspirál mutatja, mennyire megszaporodtak az időjárási anomáliák az elmúlt években
Az elemzések szerint az 1940-es évekig a szokásostól eltérő időjárás inkább hidegebbet jelentett, de az előző század közepétől kezdődően, főként a nyolcvanas évektől, egyre gyakoribbak a szokatlanul meleg hónapok.

Ed Hawkins, a Readingi Egyetem klímakutatója készítette azt a vizualizációt, ami bemutatja több mint egy évszázad időjárási tendenciáinak a szokásostól eltérő változásait, amelyek az elmúlt évtizedekben látványosan megszaporodtak. A felhasznált adatok a NASA GISS Surface Temperature Analysis (GISTEMP v4) adatbázisán alapulnak, amely a globális felszíni hőmérsékletváltozások becslését tartalmazza havonkénti frissítéssel a NOAA (az Egyesült Államok Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatala) meteorológiai állomásainak és a ERSST v5 adatainak alapján - ez utóbbi az óceánok felszíni hőmérsékleti értékeit tartalmazza az ICOADS (Nemzetközi Teljeskörű Óceáni-Légköri Adatbázis) információra támaszkodva.

A vizualizáció az úgynevezett klímaspirált illusztrálja, ami a hónapról-hónapra történő hőmérsékleti változásokat jeleníti meg az időjárási anomáliák gyakoriságát illetően. Anomáliának, vagyis a normálistól eltérő értéknek az számít, ami az 1951 és 1980 közötti időszak mért hőmérsékleti átlagát valamilyen irányban átlépi, legyen az a megszokottnál hidegebb vagy éppen melegebb időszak. A videón, ami az 1880-tól 2021-ig tartó éveket ábrázolja jól látható, hogyan módosul két szempontból is az eltérések mértéke: míg kezdetben, a 19. század végén és a 20. század első évtizedeiben főként a kevésbé szélsőséges és inkább hidegebb (a fehér és kék szín) hőmérséklet volt jellemző, addig a 20. század második felétől kezdve a szokásosnál forróbb időszakok (narancssárga és piros jelzés) is megjelentek, majd a nyolcvanas évektől már ezek domináltak, egyre jelentősebb hőmérsékleti változásokat hozva.

A különbségek nem túl nagyok, kevesebb, mint egy Celsius-fokos módosulások észlelhetőek, de a spirál ábrázolása szerint a melegebb hónapok nem csak állandósulni látszanak a 21. századra, hanem az elmúlt években már (az átlaghoz viszonyított) plusz egy Celsius-fokot is átlépték.

A klímaspirált azzal a céllal hozták létre, hogy jól érzékelhető módon és világosan bemutassák a nagyközönség számára a klímaváltozás hatásait és az első verzió megalkotása óta már számos típus látott napvilágot, többek között háromdimenziós és "tornádó" változatok is. Hawkins a vizualizációkra érkező pozitív visszajelzéseknek köszönhetően azóta elkészítette az északi-sarki jégmennyiség és a légköri szén-dioxid koncentráció történelmi változását bemutató spirálokat is és a globális hőmérsékleti spirál rendszeresen frissített, nagyjából aktuális értékeket ábrázoló verziója is elérhető a Climate Lab Book oldalán.

Az adatok összhangban állnak az IPCC (Éghajlatváltozási Kormányközi Testület) legutóbbi jelentésében is részletezett klímahelyzettel, ami a szakértők szerint csak akkor javulhat valamennyire, ha a megfelelő intézkedéseket azonnal bevezetnék a kormányok. Az IPCC jelentésének tavaly kiadott első részében a kutatók arra hívták fel a világ figyelmét, hogy az emberi tevékenységekből származó üvegházhatású gázok kibocsátásának növekvő szintje az 1850-1900-as időszak óta már 1,1 Celsius-fokkal emelte a Föld hőmérsékletét. A kibocsátás jelentős csökkentésével és szén-dioxid-megkötő technológiák alkalmazásával elérhető lenne, hogy, ha átmenetileg át is lépné a felmelegedés mértéke a Párizsi Egyezményben meghatározott korlátokat, de az évszázad végére visszatérhetne a 1,5 Celsius-fokos emelkedés előtti szintre.

(Fotó: Tobin/Flickr)

Még van rá esély, hogy elkerüljük a klímakatasztrófát - összegzik az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület hatodik jelentésében Az IPCC öt-hét évente kiadott, sokezer tudományos publikációra alapozott jelentésének tegnap megjelent részében azt a nehezen elérhető, de nem lehetetlen forgatókönyvet is számításba vették, ami szerint másfél Celsius-fok alatt tartható a globális felmelegedés mértéke az évszázad végére.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Vasárnap kitört az indonéz Marapi vulkán, többen meghaltak
Vasárnap kitört az indonéz Marapi vulkán, többen meghaltak
Több mint 10 ember meghalt vasárnap, amikor a Szumátra nyugati részén lévő, közel 3000 méter magas, Marapi nevű vulkán kitört, és forró hamuval borította be a területet.
Hogyan működhetne fenntarthatóan a világ tizedik legkisebb országa?
Hogyan működhetne fenntarthatóan a világ tizedik legkisebb országa?
Málta ambíciózus terveiről szólt a legutóbbi Kávézó a világ végén, a radiocafén.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.