Komplex módszerrel oldották meg az ESA űrszondájának fontos berendezésével kapcsolatos problémát

2023 / 05 / 13 / Bobák Zsófia
Komplex módszerrel oldották meg az ESA űrszondájának fontos berendezésével kapcsolatos problémát
Kiszabadították a JUICE antennáját, ami a misszió későbbi fázisában fontos szerepet játszik majd.

Az Európai Űrügynökség JUICE űreszköze nemrégen indult hosszú útjára, ami végül, nyolc év után, a Jupiterhez és holdrendszeréhez vezeti majd, ahol a bolygó magnetoszférájával és a jeges holdjaival kapcsolatos vizsgálatokat végez. A misszió jelenleg az űreszköz beüzemelési fázisában tart, amelynek során ellenőrzik a tudományos műszerek állapotát és működésbe helyezik a szükséges berendezéseket - ennek keretében a RIME antennát is kinyitották és üzembe helyezték volna, csakhogy váratlan problémával szembesültek a művelet alatt. A 16 méteres antenna valamilyen oknál fogva beragadt és egy ponton túl nem tudott tovább nyílni, a mozgását a mérnökök feltételezése szerint egy kis szegecs akadályozta.

A megoldáson a probléma detektálása, tehát április vége óta dolgoztak az ESA szakértői, akik végül több hiábavaló próbálkozás után egy új módszerrel szabadították ki a foglyul ejtett eszközt. Először a hajtómű beindításával "rázták meg" a szondát, de ez nem bizonyult elegendőnek a szegecs elmozdításához, így május 12-én az irányítóközpont munkatársai beindították a NEA (non-explosive actuator) eszközt, ami már valamivel erősebb lökést adott a JUICE-nak. Ezután még egy másik aktuátor segítségére is szükség volt a megfelelő hatás eléréséhez és ennek következtében a RIME antenna már akadály nélkül ki tudott nyílni. Az ESA felvételen látható a beragadt antennarész kiszabadulása.

Az eszközzel 2031 után a Jupiter holdjainak, a Kallisztónak, Europának és Ganümédésznek óceánjait fogják feltérképezni egészen 9 kilométeres mélységig.

(Fotó: ESA/AOES, ESA/Juice/JMC, CC BY-SA 3.0 IGO)


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Újabb szereplő próbálkozik meg a holdra szállással és elpusztíthatatlan időkapszulát is visz a Holdra
Újabb szereplő próbálkozik meg a holdra szállással és elpusztíthatatlan időkapszulát is visz a Holdra
Az Intuitive Machines IM-1 missziója szerdán indul és a landolást február 22-én kísérlik meg. A cég Nova-C leszállóegysége többek között a NASA tudományos műszerei szállítja a Holdra és egy időkapszulát.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.