Zseniális találmánnyal segíti egy cserkészfiú az egészségügyi dolgozókat a koronavírus elleni harcban

2020 / 04 / 08 / Perei Dóra
Zseniális találmánnyal segíti egy cserkészfiú az egészségügyi dolgozókat a koronavírus elleni harcban
Tényleg nem minden hős visel köpenyt: ez a kis srác cserkészruhában nyomul, mostanra pedig az egész világ hálával tartozik neki, hiszen találmánya bárki számára ingyenesen elérhető.

A COVID-19 járvány világszerte több mint egymillió embert megfertőzött, negatív következményei azonban az egészségügyi dolgozókat sújtják leginkább, akik napi szinten több tucat beteggel érintkeznek. A túlterheltséghez, és a megfelelő védőfelszerelés hiányához ráadásul hozzájönnek a sebek és véraláfutások, amit a műtéti védőmaszk állandó viselése okoz. A sebészeti maszkok által okozott fájdalom enyhítésére egy kanadai kórház nemrégiben felhívást intézett a lakossághoz, és a segítségüket kérte. Kérésük egy Quinn Callander nevű cserkészfiúhoz is elért, aki szinte azonnal akcióba lendült, és társával, Len Lorddal kifejlesztettek egy egyszerű, mégis hatékony eszközt.

3D nyomtatással készült fülvédők

Az egyszeriben feltalálóvá avanzsált gyerek találmányát a világon bárki, bárhol kinyomtathatja egy 3D nyomtatókészülék segítségével: az eszköz kialakításának köszönhetően anélkül fogja össze a maszkot a fej hátsó részén, hogy az kidörzsölné az arcot és a füleket. Quinn édesanyja büszkén mesélt fia innovációjáról facebook-posztjában:

„Válaszul a helyi kórház kérésére, Quinn létrehozta 3D-s fülvédőit, amelyek megvédik az orvosokat az egész napos maszkviselés mellékhatásaitól. Miután elkészült tervével, elfoglalta a 3D nyomtatót, és tucatnyi fülvédőt adományozott."


A fülvédő számítógépes modellje.

Bárki letöltheti és kinyomtathatja

Miután a poszt több mint négyszázezer megosztást kapott, az édesanya megosztotta a projekt linkjét; így talált rá a szintén kanadai Ken Lord, aki tökéletesítette a dizájnt, mostanra viszont a fülvédő bárki számára elérhető, és kinyomtatható. Lord jelenleg ezerhatszázhetvenöt darabnál jár, de elmondása szerint ő csak egy a sok ember közül, aki használni kezdte az eszközt. Egy vancouver-i önkéntes csoport, a VMERS például mostanra mintegy négyezer darab fülvédőt juttatott a helyi egészségügyi intézményeknek. A VMERS egyébként más projektekkel is támogatja a kórházakat, jelenleg egy UV-s hőszekrény kifejlesztésén dolgoznak, ami steril körülményeket biztosíthat a maszkoknak.


Ha van a közelben 3D-s nyomtató, bármekkora mennyiségben kinyomtathatjuk.

A koronavírus-járvány sok vitát szülhet, az mindenesetre vitathatatlan, hogy ezekben a nehéz időkben nem létezik kis segítség, és talán a mondás sem volt még soha igazabb, miszerint ha másokon segítesz, azzal magadnak is jót teszel. Ahogyan az anya fogalmazott Facebook-bejegyzésében: „Több önkéntesre van szükségünk!” Quinn története pedig remélhetőleg még több embert cselekvésre ösztönöz. Addig is hajrá cserkészek!

(Fotó: Twitter)


Így omlott össze az amerikai légi közlekedés a Crowdstrike-leállás miatt
Így omlott össze az amerikai légi közlekedés a Crowdstrike-leállás miatt
Péntek reggel egy frissítési hiba miatt kritikus rendszerek tömkelege mondta fel a szolgálatot világszerte, ami a bankok, kórházak és médiavállalatok mellett több légitársaságnál is komoly fennakadásokat okozott.
Szinte profi dizájnernek érezhetjük magunkat a Microsoft legújabb AI-eszközével
Szinte profi dizájnernek érezhetjük magunkat a Microsoft legújabb AI-eszközével
A Microsoft a napokban mindenki számára elérhetővé tette a Designer nevű szolgáltatást, ami az OpenAI képgenerátorának képességeit kihasználva tervez meg nekünk szinte bármit üdvözlőlaptól az emojikig.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.