Két nap alatt 77 lehetséges ellenanyagot talált a koronavírusra a világ leggyorsabb szuperszámítógépe

2020 / 03 / 21 / Bobák Áron
Két nap alatt 77 lehetséges ellenanyagot talált a koronavírusra a világ leggyorsabb szuperszámítógépe
Hagyományos módszerekkel ez évekbe telt volna a kutatóknak, a számítógép valamivel gyorsabban megoldotta. Ez még korántsem jelenti azt, hogy megvan az ellenszer a világon végigsöprő járványra, de az IBM reményei szerint felgyorsíthatja a kutatásokat.

A cég által gyártott Summit jelenleg a világ leggyorsabb szuperszámítógépe, ami az Oak Ridge Nemzeti Laboratóriumban segít a kutatóknak a mesterséges intelligenciával, a rákkutatással kapcsolatos problémák megoldásában, genetikai és asztrofizikai kérdések megválaszolásában. A számítógép 200 petaflops teljesítményű, vagyis másodpercenként 200 billiárd lebegőpontos műveletet tud elvégezni, amit úgy kell elképzelni, hogy ha másodpercenként egy műveletet végeznénk el, akkor 6,3 milliárd év alatt tudnánk ugyanannyi műveletet elvégezni, mint a Summit egyetlen másodperc alatt.


Ez itt mind a szuperszámítógép, ameddig csak a szem ellát

A laboratórium a különleges helyzetre való tekintettel a koronavírus kutatására is rendelkezésre bocsátotta a számítógépet, az eredmény pedig nem is maradt el. A ChemRxiv prerint szerverre feltöltött tanulmány szerint a Summitot azzal a feladattal bízták meg, hogy keressen olyan vegyületeket, amik hatásosak lehetnek a koronavírus ellen, a gép pedig mindössze két nap után 77 különböző lehetséges megoldással állt elő. A szimulációban olyan anyagokat kerestek, amik képesek kötődni és blokkolni azokat a fehérjetüskéket, amikkel a vírus befecskendezi a genetikai kódját az emberi sejtekbe, ezzel meggátolva a vírus szaporodását. A koronavírusról készült korábbi modellek alapján a kutatók lemodellezték, hogy a fehérjében található részecskék hogyan reagálnak a különböző vegyületekre, majd a kapott eredmények közül kiválasztották a hét legígéretesebbet. Mivel több milliárd különböző változót kellett figyelmbe venni, ez a hagyományos módszerekkel évekbe telt volna, de az IBM Summittal mindössze két nap alatt megkapták az eredményeket.

Ugyanakkor ahogy Jeremy Smith, a laboratórium molekuláris biofizikai központjának igazgatója is hangsúlyozta, ez távolról sem jelenti azt, hogy megtalálták volna a Covid-19 ellenszerét, ugyanakkor nagyon remélik, hogy az eredményeik hozzájárulnak azokhoz a gyógyszerkutatásokhoz, amik már hetek-hónapok óta folynak a világ különböző laboratóriumaiban. Ennek érdekében az eredményeket még publikálás előtt nyilvánosan elérhetővé tették, hogy bárki szabadon hozzáférhessen.

(Forrás: Futurism, IBM)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
A teljes emberi öntudat talán egy fekete lyukra vezethető vissza
A teljes emberi öntudat talán egy fekete lyukra vezethető vissza
Mi történik, ha Charles Darwin evolúcióelméletét kozmikus (vagy annál is hatalmasabb) léptékben, lényegében magára az univerzumra alkalmazzuk? – Nos, akkor az alapvető kérdéseinkre születnek őrült válaszok, valamint elképesztő következtetések az univerzumunk természetéről.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.