Tombol a kiberbűnözés, 667%-kal nőtt a koronavírushoz kapcsolódó támadások száma
2020 / 04 / 04 / perei.dora
Tombol a kiberbűnözés, 667%-kal nőtt a koronavírushoz kapcsolódó támadások száma
A koronavírus terjedése miatt egyre nagyobb mértékben támaszkodunk digitális megoldásokra a mindennapi életünk során. Ezt a kiberbűnözők is jól tudják, és igyekeznek kihasználni a felhasználók tapasztalatlanságát az otthoni munkavégzés, a távoktatás, illetve a járvánnyal kapcsolatos információkeresés területén.

A koronavírus-járvány következtében elrendelt intézkedések miatt rengetegen kényszerülnek otthoni munkavégzésre, illetve távoktatásra. Emiatt fontos tudni, hogy a statisztikák alapján a vírusok, kártékony kódok harmincnyolc százaléka álcázza magát Microsoft Office dokumentumnak, vagy használja fel formátumot a támadásokhoz, hiszen rengeteg iskola és munkahely ezen a platformon működik jelenleg. Emellett az okostelefonok, táblagépek elleni támadások is meredeken emelkednek, jelenleg huszonnégyezer rosszindulatú alkalmazást blokkolnak az áruházak naponta, miközben a Statista adatai szerint a mobil okoseszközök csupán fele használ valamilyen vírusvédelmi megoldást.

Az AVTest nyilvántartása szerint mára az egyedi kártékony kódok száma már meghaladta a egymilliárd harminchét milliót. A tavalyi évben átlagosan több mint háromszázötvenezer új kártékony programot észleltek naponta.

A koronavírushoz kapcsolódó email-es támadások hatszázhatvanhét százalékkal növekedtek az elmúlt időszakban, március elseje és március huszonharmadika között négyszázhatvanhétezer-nyolcszázhuszonöt adathalász támadást regisztráltak, amelyből kilencezer-száztizenhat kapcsolódott a koronavírushoz. Ez a szám februárban ezeregyszáznyolcvannyolc, januárban pedig mindössze százharminchét volt. Ebben az időszakban várhatóan emelkedik majd a feltört fiókok, ellopott jelszavak mennyisége is. A Have I Been Pwned adatbázisába 2019-ben óránként tizenkilencezer új ellopott fiók került bele, 2020 márciusára pedig összesen kilenc és fél milliárd kiszivárgott jelszó található ebben az adatbázisban. Szinte minden érintett szervezet (WHO, CSIRTs, Europol) igyekszik felhívni a figyelmet a koronavírus terjedéséhez köthető kibertámadások jelentős növekedésére. Az akciók során jelentősen megnövekedtek a zsarolóvírusos támadások is: a Cybersecurity Ventures adatai szerint, míg

2016-ban átlagosan negyven másodpercenként történt egy fertőzés, ez az adat 2020 első három hónapjában már tizenhárom másodperc volt, amely 2021-re várhatóan tizenegy másodpercre, még gyakoribbra változik majd, mindezzel húsz milliárd dolláros kárt okozva.

A munkahelyi adatok kiszivárgása, a számítógépünk működőképessége szinte kritikus a jelenlegi helyzetben, amelyben létszükséglet a távoli munkavállalónak és a diákoknak a folyamatos rendelkezésre állás. Tovább nehezítheti a helyzetet, hogy óriási mennyiségű laptop fogy a magyar üzletekben, sok helyen időleges készlethiány is fellépett. Az ESET nemrégiben kínált három hónapos ESET Internet Security ingyenes, teljes funkcionalitással bíró próbaverziót minden diáknak és tanárnak, amelyet a pozitív visszajelzések nyomán, most meghosszabbítva, április tizenötödikéig igényelhetnek a cég honlapján. A diákok és szüleik itt, a tanárok pedig itt kérhetik az ingyenes vírusvédelmi megoldást. Mindössze egyetlen regisztrációval felkészült segítséget kaphatnak felhasználók: az ESET speciális tudású csapata segít a beállításokkal, a telepítéssel kapcsolatban, és gyakorlati lépésekben mutatják meg, hogyan lehetnek a felhasználók biztonságban az interneten ebben a nehéz helyzetben is.

(Fotó: Getty Images Hungary)

Neked mi fog a legjobban hiányozni az idei nyárból?
16% A fesztiválok/koncertek
27% A külföldi utazások
20% A sportesemények (Európa-bajnokság, olimpia)
37% Semmi, pont ilyen nyárra vágytam

Ha tetszett ez a cikk, kövess minket a Facebookon is!

 

 


Ezek is érdekelhetnek

Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.