Ezek a barátságos robotok üdvözölik a koronavírusos betegeket Japán szállodáiban

2020 / 05 / 01 / Bobák Zsófia
Ezek a barátságos robotok üdvözölik a koronavírusos betegeket Japán szállodáiban
A humanoidok járvány idején sem maradnak munka nélkül.

Tokió fővárosi önkormányzata ma prezentálta azokat a robotokat, melyek a város két, koronavírusos betegeknek fenntartott hoteljében fognak szolgálatot teljesíteni az elkövetkező időszakban. Az Apa Hotel & Resortban tartott eseményen két különböző típusú gépet mutattak be:

  • a kisebb robotok (akik a Whiz névre hallgatnak) ételt szállítanak a szobákba és a takarítási munkákat fogják végezni, valamint azokat a helyeket fertőtlenítik, melyek az emberi személyzet számára vörös zónának, vagyis fokozottan veszélyes területnek számítanak.
  • a nagyobb humanoid robot, a SoftBank által gyártott Pepper a vendégek fogadásában segít: ő üdvözli majd a hotelbe érkezőket.

Yuriko Koike, Tokió kormányzója volt az első, aki kipróbálhatta a robot interaktív képességeit és meghallgathatta Pepper előre beprogramozott vendégfogadó szövegét, ami így szól: “Minél előbbi felgyógyulást kívánok.” A robot kommunikációs repertoárjába további üzenetek is bekerültek, többek között az elővigyázatosságra intő: “kérem viseljen maszkot idebent”, vagy a bátorító: “egyesítsük szívünket és csináljuk végig együtt”. A gépeken kívül egy speciális mobilapplikáció használata is könnyíti a személyzettel való kontaktus kerülését a páciensek számára, a betegek az alkalmazáson keresztül regisztrálják a testhőmérsékletüket és egyéb, a fizikális állapotukról számot adó adataikat, az így összegyűjtött információkból pedig a naponta kétszer odatelefonáló személyzet megállapíthatja, hogy milyen kezelés szükséges számukra, illetve hogy hogy érzik magukat (bár a hotelekben orvos és nővérek is tartózkodnak, de a kontaktus kerülése itt is prioritást kap). A kezelés az ide érkező koronavírusos pácienseknek természetesen nem ugyanazt jelenti, mint a kórházakban kezeltek számára,

a hotelekben ugyanis az aszimptómás, és csak enyhe tüneteket mutató embereket fogadják.

A kevésbé súlyos állapotban lévő, de bizonyítottan fertőzött, ezért elkülönítést igénylő betegek áttelepítése a szállodákba április hetedikén kezdődött, ezzel az intézkedéssel tervezik csökkenteni az egészségügyi intézményekre nehezedő nyomást a városban. Jelenleg öt helyszínen, összesen 2800 szoba áll rendelkezésre az ilyen vendégek fogadására, de országszerte tízezerre is növelhetik a számukat az Egészségügyi Minisztérium bejelentése szerint.

(Forrás: JapanTimes, Fotó: Getty)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
OGA: az UFO-kat állítólag begyűjtő szervezet és az együttműködésük Amerika nagyvállalataival
OGA: az UFO-kat állítólag begyűjtő szervezet és az együttműködésük Amerika nagyvállalataival
A CIA alá tartozó OGA eddig világszerte legalább kilenc űrjárművet gyűjtött be – ebből kettő tökéletes állapotban van – állítja több tanú is. Mindettől nem függetlenül a Szenátus után most a Képviselőházon múlik az “UFO-törvény sorsa”, ami kihívásokkal néz szembe elsősorban annak kapcsán, hogy nehezményezik, hogy a magánszereplőknek is ki kellene adniuk a nem emberi intelligenciára utaló tárgyi és biológiai bizonyítékokat.
Jövőre ChatGPT-képzés indul egy magyar egyetemen
Jövőre ChatGPT-képzés indul egy magyar egyetemen
A kecskeméti Neumann János Egyetem az eddig online ChatGPT-kurzusokat kínáló magyar startuppal, a Promptmasterrel együtt indítja a szabadon választható képzést 2024 tavaszán.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.