Közeleg a mesterséges intelligencia chatbot, ami azt is megmondja, hogy mit kérdezzünk tőle

2024 / 03 / 18 / Bobák Zsófia
Közeleg a mesterséges intelligencia chatbot, ami azt is megmondja, hogy mit kérdezzünk tőle
Elérhetővé vált az xAI chatbotjának alapját jelentő Grok-1 modell a fejlesztők számára.

Elon Musk tavaly alapította az xAI startupot, aminek első terméke, a Grok, az ígéretek szerint szakít a szokványos chatbot megoldásokkal és humorral fogja megválaszolni a hozzá intézett kérdéseket, sőt, "arra is javaslatot tesz, hogy mit kérdezzenek tőle" - a cég bemutatása szerint.

A Grok kialakításának ihletét Douglas Adams 1979-es sci-fi regénysorozata, a Galaxis útikalauz stopposoknak adta és a tervek alapján a végleges verziója egy hatékony, erőteljes segítőtárs lesz majd az emberek számára a nagy kérdések kutatásának missziója során. A mindig naprakész információkhoz való azonnali hozzáférést az X (korábban Twitter) platformmal való kapcsolata biztosítja és elméletileg egy olyan mesterséges intelligencia eszköznek készül, ami maximálisan az emberiség érdekeit szolgálja jó értelemben, azaz a felhasználók előnyére válik az alkalmazása. A Grok chatbot alapját a Grok-1 LLM (nagy nyelvi modell) adja, amit tavaly nyáron kezdett fejleszteni az xAI és a tesztek alatt a ChatGPT 3.5-nél jobb eredményeket ért el a különféle feladatok megoldásában, többek között 59%-osan teljesítette a 2023-as magyar matematika érettségi feladatait is. A modell nem számít igazán nagynak, mindössze 33 milliárd paraméteren tanították be a kezdeti verzióját.

A modellt, Elon Musk korábbi ígéretéhez híven, március 17-én elérhetővé tették a fejlesztők számára, pontosabban a 314 milliárd paraméteres Grok-1 alapmodelljének hálózati architektúráját jelentették meg a GitHubon. Ezt a változatot a leírás szerint még nem valamilyen konkrét felhasználási célra alakították ki, vagyis nem kimondottan chatbotalapként szolgál és a betanításához egy "általános" adatbázist használtak. A modellt az Apache License 2.0 licence-szel adtak ki. Elon Musk korábban bírálta, illetve be is perelte az OpenAI-t amiatt, hogy az eredeti tervektől eltérve a szervezet már nem nonprofit módon működik és nem feltétlenül az áll a fejlesztéseik fókuszában, hogy az emberiség javát szolgáló, nyílt forráskódú általános mesterséges intelligenciát készítsenek, mivel például a ChatGPT 4-et lényegében egy Microsoft termékké tették. Az xAI egyelőre úgy tűnik, hogy más úton halad, de hogy ez meddig marad így a Grok esetében és egyáltalán versenyre kelhet-e népszerűségben a ChatGPT-vel a szarkasztikus chatbot, az majd a jövőben derül ki.

(Fotó: SOPA Images/Getty Images)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Vészesen közeleg a Q-nap, amikor minden rendszer feltörhetővé válik
Vészesen közeleg a Q-nap, amikor minden rendszer feltörhetővé válik
A Q-nap az az időpont, amikor a kvantumszámítógépek képesek lesznek feltörni a ma használt titkosítási módszereket. Ez pedig akár már jövőre is bekövetkezhet.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.