59 százalékot ért el a magyarországi matematika érettségin Elon Musk új chatbotja, a Grok

2023 / 11 / 08 / Pőcze Balázs
59 százalékot ért el a magyarországi matematika érettségin Elon Musk új chatbotja, a Grok
Elon Musk legújabb cége, a mesterséges intelligenciával foglalkozó xAI bejelentette, hogy elkészült Grok nevű chatbotjuk. A rendszert két hónap alatt fejlesztették, de a jelek szerint felveheti a versenyt ismertebb konkurenseivel.

A Wired-ön olvasható cikk emlékeztet rá: Musk a múlt héten még a London melletti Bletchley Parkban rendezett konferencián vett részt, ahol a mesterséges intelligencia (MI) veszélyeit taglalták politikusok, üzletemberek és kutatók. Mostanra azonban büszkén bejelentette új, "kevesebb korláttal" működő, saját rendszerét. Grok "olyan pikáns kérdéseket is megválaszol, amelyeket más MI rendszerek visszautasítanak" - szól az xAI közleménye, ami a szoftver "lázadó vonásait" is kiemeli. Az elmúlt egy évben az OpenAI, a Microsoft és a Google folyamatosan a "felelős" MI-ről nyilatkoztak, kiemelve, hogy hogyan akadályozzák meg, hogy bűnözők vagy más, rosszindulatú felhasználók éljenek vissza a rendszereikkel.

"Ne használd, ha utálod a humort"

- figyelmeztetik ezzel szemben az xAI-nál Grok leendő beszélgetőtársait. A programot kipróbálni egyelőre nem lehet. A kíváncsiak egy várólistára iratkozhatnak fel, illetve, ha hihetünk Elon Musk ígéretének, akkor az X-ért, azaz a Twitter utódjáért fizető felhasználók elsőkként kísérletezhetnek majd vele. Ezzel együtt néhány válogatott információt már megosztottak azzal kapcsolatban, hogy mire képes a rendszer. Matematikai, általános műveltségi és programozási feladatokat is adtak a Grok-1-es modellnek, ami a ChatGPT alatt futó GPT-3.5-nél általában jobban, ám a fejlettebb GPT-4-nél rosszabbul teljesített. Ami különösen érdekes, hogy a fejlesztők, köztük a magyar Christian Szegedy, a 2023-as hazai matematika érettségi feladatokra is rászabadították az MI-t. A szoftver ötvenkilenc százalékot ért el, a GPT-4 hatvannyolcával szemben.

A Grokot harminchárommilliárd paraméteren edzették, azaz ekkora adattömeg alapján tanult. A GPT-3.5-nél ez 175 milliárd, a GPT-4-nél 175 billió volt. A Wired által megszólaltatott szakértő szerint a program teljesítménye és a számok reálisan hangzanak, illetve az is, hogy a chatbot válaszai az X-en írottakkal egészülnek majd ki. Ahogyan arról korábban beszámoltunk a Rakétán, már a ChatGPT is eléri a teljes, aktuális internetet, amikor választ keres a kérdéseinkre.

Hogy mit jelent pontosan, hogy a rendszer "pikáns" válaszokat ad, olyan kérdésekre is, amelyekre más platformok meg se mukkannak, a nyilvános tesztekkor gyorsan ki fog derülni. Mindenesetre a készítők szerint Grok hétről hétre fejlődni fog, így talán egyszer megkapja az ötöst is matekból.

(Borítókép: Jaap Arriens/NurPhoto via Getty Images)

A számtan-, geometria- és fizikaleckét is megoldja már a Google Mindehhez egyszerre tud képeket, videókat és szöveget is értelmezni a kereső és a Google Lens alkalmazás.


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Szenzációs bejelentésre készül az Apple és az OpenAI
Szenzációs bejelentésre készül az Apple és az OpenAI
Úgy tűnik, hogy az OpenAI-nak egy fontos csatát sikerül megnyernie a Google-lel szemben.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.