Kutatók létrehozták az első tartós, nagy távolságú kvantum-teleportációt

2020 / 12 / 24 / Justin Viktor
Kutatók létrehozták az első tartós, nagy távolságú kvantum-teleportációt
A kutatás megalapozhatja a működőképes kvantum internetet, ami olyan hálózat lehet, melyben a qubitekben tárolt információt nagy távolságokon keresztül osztják meg kvantum-összefonódás útján, ami átalakíthatja az adattárolás, a precíziós érzékelés és a számítások elvégzésének területeit.

Élvonalbeli kutatás

A NASA, a Fermilab, a Caltech, az AT&T, a Harvard Egyetem, és a Calgary Egyetem kutatóiból álló csapat azt állítja, hogy először értek el tartós, nagy távolságú kvantumteleportációt. A csapat fotonok kubitjeit teleportálta 44 kilométer hosszúságú optikai szálon keresztül  - írta a Fermilab közleményében.

A folyamat során nem történik a szó szoros értelmében vett teleportálás, vagyis anyag nem kerül egyik helyről a másikra (bár ezzel talán vitatkoznának az információt tömeggel felruházó elméleti-fizikai kutatók).

Fizikusok megmérték az eddigi legrövidebb időtartamot Az eddigi legrövidebb időtartam fogalma épp most változott meg, amikor a frankfurti, berlini és hamburgi tudósok együttműködésében egy új rekord rövid időtartamot sikerült rögzíteni. Az új rekorder a zeptoszekundumok időtartományába esik.

A kvantumteleportáció a kvantumállapotok (információ) egyik helyről a másikra való átvitelét jelenti. A kvantumos összefonódás révén két különböző helyen lévő részecskét összekapcsol egy láthatatlan erő, melyet Albert Einstein híres mondásában „kísérteties távoli eseményeknek” (angolul: “spooky action at a distance”, eredeti német nyelvben Einstein a “spukhafte Fernwirkung” kifejezést használta) nevezett. Ilyenkor a kódolt információ, amelyet a „kísérteties” részecskepár megoszt, a távolságtól függetlenül átadásra kerül közöttük.

6 km helyett 44

"Ez nagy előrelépés a hasonló rendszerek könnyebb hozzáférhetőségének növelése érdekében és egy nagyobb rendszer kiépítése felé" - mondta Christoph Simon, a Calgaryi Egyetem fizika professzora, a kísérő tanulmány társszerzője az egyetem kutatásáról szóló közleményében.

A világ legkisebb motorja kvantum alagutakban száguld, ahol az is kérdés, merre folyik az idő Van egy igazán apró motorod, és több mint 16 atomból áll? Sok időd lehet, mert valamit feleslegesen építettél be, ebbe a pazarló konstrukcióba - mondhatnánk, ha ez verseny lenne, és hát az is, a neve pedig a miniatürizálás nagy kalandja. Közben természetesen új kvantumfizikai felfedezések is születnek.

Az ilyen információáramlás fenntartása nagy távolságokon rendkívül nehéz, az eddigi világrekordot a calgaryi egyetem kutatói tartották, és mindössze hat kilométert jelentett. A kutatók most abban reménykednek, hogy kibővíthetik a rendszert, felhasználva a kvantum-összefonódást az az információ elküldéséhez, valamint kvantum memóriában történő tárolásához.

A kvantumteleportálásra a Caltech PPP rendszerein, a Caltech kvantumhálózaton (CQNET) és a Fermilab kvantumhálózatán (FQNET) került sor. A kísérletben a NASA JPL, a Fermilab, az AT&T, a Caltech, a Harvard Egyetem, és a Calgary Egyetem vett részt.

(Forrás: Vice Kép: Unsplash)

Ez is érdekelhet:

A kvantum világban a teleportálás is lehetséges akár fotonok nélkül Az USA-ban ha teleportálásról van szó, előbb utóbb előkerül a "Sugározz fel, Scotty!" és az Űrszekerek, vagyis a Star Trek sorozat. Ez persze olyan várakozásokat is kelthet, melyeket a tudósok még jó darabig képtelenek lesznek kielégíteni, de ki tudja, talán egyszer az az idő is eljön. Ma még többnyire csak a fotonok teleportálásáról esik szó, és azt sem úgy kell érteni. Mutatjuk, hogy akkor hogyan.

Isten konzolja, a kvantumszámítógép A kvantumfizika már eddig is alaposan felforgatta az életünket, szinte az összes mai elektronikai eszközünk és berendezésünk erre épül és ma is egy kvantumforradalom küszöbén állunk, szám szerint ez lehet majd a második ilyen a történelemben, és korántsem az utolsó.

Kvantumfizikusok első alkalommal teleportáltak sikeresen qutriteket! (Azt is elmondjuk, mik azok.) A kvantum-teleportálás fogalma leggyakrabban a qubitekkel kapcsolatban merül fel, noha a kutatók a közelmúltban „qutriteket” is sikeresen teleportáltak. 


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Négydimenziós “kísértetet” fogott a CERN-részecskegyorsító
Négydimenziós “kísértetet” fogott a CERN-részecskegyorsító
A részecskék gyorsulását hagyományosan síkban vizsgálják, de egy megjelenő hatás, egyfajta rezonancia miatt szükséges a 4 dimenziós ábrázolás.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.