Kutatók szerint lett egy harmadik produktív szakasza a munkanapunknak

2022 / 04 / 14 / Pőcze Balázs
Kutatók szerint lett egy harmadik produktív szakasza a munkanapunknak
A Microsoft kutatói szerint korábban az ebéd előtti és az ebéd utáni időszakban voltunk a legaktívabbak a számítógépeinknél, ám most a nap egy új szakaszában is termelékenyebbnek látják az irodistákat.

A Fast Company cikke szerint a világjárvány előtti munkarendben jellemzően délelőtt fél tizenegy körül, majd délután fél háromkor ütöttük le a legtöbb billentyűt, ezzel egy "kétpúpú" grafikont rajzolva a kutatások ábráiban. Most azonban egy ötvenfős, belső, vagyis semmiképp sem reprezentatív Microsoft kutatás arra jutott, hogy az alanyok harmadánál megfigyelhető egy harmadik púp is,

este kilenc és tizenegy között.

Ezeknél a kollegáknál az ebédkor jelentkező kiesés vagy lassulás is nagyobb, és határozottabban állnak le a munkával délután öt óra körül. "Még nem világos, hogy mi okozza (a harmadik időszak megjelenését) bizonyos munkatársainknál - például a gyerekek napközbeni ellátása, vagy a más országokban ülőkkel való együttműködés. Ezzel együtt az adatok rámutatnak egy általános trendre: a hibrid munkavégzés során nincsen egyetlen megoldás, ami mindenkinek jó" - fogalmaznak a témának szentelt blogbejegyzésükben.


Billentyűzethasználati aktivitás azoknál, akik este is dolgoznak (Fotó: Microsoft)

"Ha otthon vannak a gyerekek, nincsenek szünetek, nincsen idő edzeni, akkor az egyik lehetséges megoldás, amit látunk, hogy pihensz egyet, leülsz vacsorázni, majd este nekiállsz, és haladsz a munkával"

- mondta Mary Czerwinski kutatási menedzser. Mindezzel együtt az adatok alapján a chatelés is negyvenkét százalékkal intenzívebb lett munkaidő után, amivel kapcsolatban kiemelik, hogy a vezetőknek figyelniük kell arra, hogy világos szabályokat vázoljanak fel, ne legyen "állandóan bekapcsolva" mindenki. Ilyen lehet az emailek időzített kiküldése, ami csökkenti a feladóra és a címzettre nehezedő nyomást is.

Egy nemzetközi munkaügyi szervezet arra jutott, hogy míg a dolgozók termelékenysége 2005 és 2019 között átlagosan évi két és fél százalékkal nőtt, a járvány első évében ez megduplázódott. És úgy tűnik, a változások egy része velünk marad hosszú távon: a Statista adatai szerint az alkalmazottak háromnegyede szeretne rugalmasabb keretek között dolgozni, míg a vezetők kétharmada tervezi átalakítani az irodát, hogy az megfeleljen a hibrid, vagyis egyszerre irodai és otthoni modellnek. "Minden egyes ember más keretek között tud produktív lenni, teret kell adni nekik, hogy a saját módjukon tegyék" - írják a Microsoftnál.

(Borítókép: Beth Jnr/Unsplash)

Az "új világ" kérdései: bízhatunk-e az alkalmazottakban? A HUB Design House júniusi rendezvényén a résztvevők arról beszélgettek, hogy munkáltatói szempontból milyen tanulságai voltak a járványnak, és mik azok a pozitívumok, amiket a pandémia lecsengése után is érdemes megtartani.


1 éves ROADSTER előfizetés + Renoir – A Festő és Modelljei kiállítás páros belépőjegy: 12 990 Ft
Válassz egyet a ROADSTER magazin szuper előfizetési ajánlatai közül!
Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
Miért jelenik meg az ellenszenves fehér bevonat a csokin és mit lehet tenni ellene?
Miért jelenik meg az ellenszenves fehér bevonat a csokin és mit lehet tenni ellene?
A titok nyitja a kakaóvajban rejlik.
Felforgathatja a fizikát: Einstein gravitációját egyesíti egy új elmélet a kvantummechanikával
Felforgathatja a fizikát: Einstein gravitációját egyesíti egy új elmélet a kvantummechanikával
A fizika éppen két szimultán közölt tanulmánytól hangos, amelyek egy radikális elméletet közölnek. Az új elmélet következetesen egyesíti a gravitációt és a kvantummechanikát, miközben megőrzi Einstein klasszikus téridő-koncepcióját. Mindez rengeteg mindent helyretenne az Univerzumról alkotott képünkben, többek közt magyarázná a fekete lyukak legrejtélyesebb tulajdonságát is.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.