Kutatók szerint lett egy harmadik produktív szakasza a munkanapunknak

2022 / 04 / 14 / Pőcze Balázs
Kutatók szerint lett egy harmadik produktív szakasza a munkanapunknak
A Microsoft kutatói szerint korábban az ebéd előtti és az ebéd utáni időszakban voltunk a legaktívabbak a számítógépeinknél, ám most a nap egy új szakaszában is termelékenyebbnek látják az irodistákat.

A Fast Company cikke szerint a világjárvány előtti munkarendben jellemzően délelőtt fél tizenegy körül, majd délután fél háromkor ütöttük le a legtöbb billentyűt, ezzel egy "kétpúpú" grafikont rajzolva a kutatások ábráiban. Most azonban egy ötvenfős, belső, vagyis semmiképp sem reprezentatív Microsoft kutatás arra jutott, hogy az alanyok harmadánál megfigyelhető egy harmadik púp is,

este kilenc és tizenegy között.

Ezeknél a kollegáknál az ebédkor jelentkező kiesés vagy lassulás is nagyobb, és határozottabban állnak le a munkával délután öt óra körül. "Még nem világos, hogy mi okozza (a harmadik időszak megjelenését) bizonyos munkatársainknál - például a gyerekek napközbeni ellátása, vagy a más országokban ülőkkel való együttműködés. Ezzel együtt az adatok rámutatnak egy általános trendre: a hibrid munkavégzés során nincsen egyetlen megoldás, ami mindenkinek jó" - fogalmaznak a témának szentelt blogbejegyzésükben.


Billentyűzethasználati aktivitás azoknál, akik este is dolgoznak (Fotó: Microsoft)

"Ha otthon vannak a gyerekek, nincsenek szünetek, nincsen idő edzeni, akkor az egyik lehetséges megoldás, amit látunk, hogy pihensz egyet, leülsz vacsorázni, majd este nekiállsz, és haladsz a munkával"

- mondta Mary Czerwinski kutatási menedzser. Mindezzel együtt az adatok alapján a chatelés is negyvenkét százalékkal intenzívebb lett munkaidő után, amivel kapcsolatban kiemelik, hogy a vezetőknek figyelniük kell arra, hogy világos szabályokat vázoljanak fel, ne legyen "állandóan bekapcsolva" mindenki. Ilyen lehet az emailek időzített kiküldése, ami csökkenti a feladóra és a címzettre nehezedő nyomást is.

Egy nemzetközi munkaügyi szervezet arra jutott, hogy míg a dolgozók termelékenysége 2005 és 2019 között átlagosan évi két és fél százalékkal nőtt, a járvány első évében ez megduplázódott. És úgy tűnik, a változások egy része velünk marad hosszú távon: a Statista adatai szerint az alkalmazottak háromnegyede szeretne rugalmasabb keretek között dolgozni, míg a vezetők kétharmada tervezi átalakítani az irodát, hogy az megfeleljen a hibrid, vagyis egyszerre irodai és otthoni modellnek. "Minden egyes ember más keretek között tud produktív lenni, teret kell adni nekik, hogy a saját módjukon tegyék" - írják a Microsoftnál.

(Borítókép: Beth Jnr/Unsplash)

Az "új világ" kérdései: bízhatunk-e az alkalmazottakban? A HUB Design House júniusi rendezvényén a résztvevők arról beszélgettek, hogy munkáltatói szempontból milyen tanulságai voltak a járványnak, és mik azok a pozitívumok, amiket a pandémia lecsengése után is érdemes megtartani.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.