Lapátok és mozgó alkatrészek nélkül generál áramot a speciális szélturbina

2022 / 10 / 19 / Bobák Zsófia
Lapátok és mozgó alkatrészek nélkül generál áramot a speciális szélturbina
A berendezések kialakítása miatt a tető szélére és egymáshoz egész közel elhelyezhető turbinák jobb helykihasználást tesznek lehetővé, mint a napelemek a gyártócég szerint.

A városokban és ipari telepeken rengeteg kihasználatlan felület áll rendelkezésre a nap-, és szélenergia kiaknázására alkalmas berendezések elhelyezésére az épületek tetején, de a legtöbb esetben, ha telepítenek is ide eszközöket, inkább a napelemeket választják a tulajdonosok, mivel a legtöbb szélturbina alkalmatlan, esetleg veszélyes a tetőn való használatra. Kivételt képeznek azok a kisebb méretű turbinák, amelyek a hagyományos, forgó lapátos módszertől eltérő technikával működnek, az AeroMINE Motionless, INtegrated, Extraction) berendezése pedig ezek közül is az egyik leghatékonyabb megoldást képviseli, mivel tervezésekor célirányosan a tetőn való használatra való tekintettel alakították ki az eszköz formáját és működését.

A turbina a leírás szerint a különböző szintű légnyomások közti eltérést használja a generátor meghajtására: a felszín feletti, szekrényszerű rész két, egymással szemben lévő lemezből áll, amelyeken apró nyílások találhatóak, a lemezek (szárnyak) között pedig alacsony nyomás jön létre, mikor a szél keresztülfúj közöttük. A lemezekbe alulról egy csatornán érkező légáramot "kiszippantja" a szél a nyílásokon keresztül a kialakult nyomáskülönbségnek köszönhetően, a csatornában megbúvó generátort pedig ennek a hatása hozza mozgásba. A turbina-generátor ezzel az elhelyezéssel védve van az időjárás viszontagságaitól és a külső egység mozgó alkatrészek nélküli struktúrája biztonságos használatot tesz lehetővé, nem jelent kockázatot például a madarak, vagy az időnként a tetőn dolgozó emberek számára.

A turbina másik nagy előnye a cég szerint, hogy a berendezéseket egymáshoz egészen közel lehet telepíteni, akár a tető szélére is, így nem foglalnak túl sok helyet és marad bőven üres terület a napelemek számára is. Egy AeroMINE egység a becslések szerint körülbelül 50%-kal több áramot képes előállítani, mint egy ugyanakkora területet lefedő napelem és a panelekhez hasonlóan semmilyen hangos, zavaró zajjal nem jár a működése. A Houston Egyetem spinoff cégeként alapított AeroMINE Technologies a Sandia Nemzeti Laboratóriummal együttműködésben fejlesztette ki és tesztelte a technológiát és a New Atlas leírása szerint a prototípusok egyelőre 5 kW kapacitással rendelkeznek. Az előnyüket a napelemekhez képest az üzemelési idejük jelentheti, mivel a napfénnyel ellentétben, a szél energiáját az esti órákban is ki lehet használni energiaforrásként.

(Fotó: AeroMINE Technologies)

Minden irányból képes hasznosítani a szél erejét egy forradalmian új felépítésű szélturbina Az újféle turbinával akár a városi épületek közt szabálytalanul áramló, turbulens levegőt is munkára lehetne fogni, ezáltal pedig olyan helyeken is megjelenhetne felhasználható erőforrásként a szélenergia, ahol eddig még sosem számoltak vele.

Ha az első telepeseket toboroznák épp a Marsra, jelentkeznél?
23% Igen, azonnal! Óriási dolog lenne, szeretnék a történelem részévé válni!
16% Megvárnám, amíg az első 10 000 ember túlél 1 évet, és a második körre csatlakoznék!
21% Most még nem, de még a mi életünkben ez reális kérdés lesz, és lehet, hogy 30 év múlva már mennék majd...
40% Biztos, hogy nem! Én oltom majd le a lámpát a Földön, soha nem hagynám itt ezt a bolygót!


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Az árát nehezen hozza be, de állandóan kéznél lévő, vegyianyagmentes zöldségeket biztosít a bárhol elhelyezhető mikrofarm, ami az öntözésen kívül önállóan működik.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.