Lapátok és mozgó alkatrészek nélkül generál áramot a speciális szélturbina

2022 / 10 / 19 / Bobák Zsófia
Lapátok és mozgó alkatrészek nélkül generál áramot a speciális szélturbina
A berendezések kialakítása miatt a tető szélére és egymáshoz egész közel elhelyezhető turbinák jobb helykihasználást tesznek lehetővé, mint a napelemek a gyártócég szerint.

A városokban és ipari telepeken rengeteg kihasználatlan felület áll rendelkezésre a nap-, és szélenergia kiaknázására alkalmas berendezések elhelyezésére az épületek tetején, de a legtöbb esetben, ha telepítenek is ide eszközöket, inkább a napelemeket választják a tulajdonosok, mivel a legtöbb szélturbina alkalmatlan, esetleg veszélyes a tetőn való használatra. Kivételt képeznek azok a kisebb méretű turbinák, amelyek a hagyományos, forgó lapátos módszertől eltérő technikával működnek, az AeroMINE Motionless, INtegrated, Extraction) berendezése pedig ezek közül is az egyik leghatékonyabb megoldást képviseli, mivel tervezésekor célirányosan a tetőn való használatra való tekintettel alakították ki az eszköz formáját és működését.

A turbina a leírás szerint a különböző szintű légnyomások közti eltérést használja a generátor meghajtására: a felszín feletti, szekrényszerű rész két, egymással szemben lévő lemezből áll, amelyeken apró nyílások találhatóak, a lemezek (szárnyak) között pedig alacsony nyomás jön létre, mikor a szél keresztülfúj közöttük. A lemezekbe alulról egy csatornán érkező légáramot "kiszippantja" a szél a nyílásokon keresztül a kialakult nyomáskülönbségnek köszönhetően, a csatornában megbúvó generátort pedig ennek a hatása hozza mozgásba. A turbina-generátor ezzel az elhelyezéssel védve van az időjárás viszontagságaitól és a külső egység mozgó alkatrészek nélküli struktúrája biztonságos használatot tesz lehetővé, nem jelent kockázatot például a madarak, vagy az időnként a tetőn dolgozó emberek számára.

A turbina másik nagy előnye a cég szerint, hogy a berendezéseket egymáshoz egészen közel lehet telepíteni, akár a tető szélére is, így nem foglalnak túl sok helyet és marad bőven üres terület a napelemek számára is. Egy AeroMINE egység a becslések szerint körülbelül 50%-kal több áramot képes előállítani, mint egy ugyanakkora területet lefedő napelem és a panelekhez hasonlóan semmilyen hangos, zavaró zajjal nem jár a működése. A Houston Egyetem spinoff cégeként alapított AeroMINE Technologies a Sandia Nemzeti Laboratóriummal együttműködésben fejlesztette ki és tesztelte a technológiát és a New Atlas leírása szerint a prototípusok egyelőre 5 kW kapacitással rendelkeznek. Az előnyüket a napelemekhez képest az üzemelési idejük jelentheti, mivel a napfénnyel ellentétben, a szél energiáját az esti órákban is ki lehet használni energiaforrásként.

(Fotó: AeroMINE Technologies)

Minden irányból képes hasznosítani a szél erejét egy forradalmian új felépítésű szélturbina Az újféle turbinával akár a városi épületek közt szabálytalanul áramló, turbulens levegőt is munkára lehetne fogni, ezáltal pedig olyan helyeken is megjelenhetne felhasználható erőforrásként a szélenergia, ahol eddig még sosem számoltak vele.

Ha az első telepeseket toboroznák épp a Marsra, jelentkeznél?
23% Igen, azonnal! Óriási dolog lenne, szeretnék a történelem részévé válni!
16% Megvárnám, amíg az első 10 000 ember túlél 1 évet, és a második körre csatlakoznék!
21% Most még nem, de még a mi életünkben ez reális kérdés lesz, és lehet, hogy 30 év múlva már mennék majd...
40% Biztos, hogy nem! Én oltom majd le a lámpát a Földön, soha nem hagynám itt ezt a bolygót!


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Hogyan működhetne fenntarthatóan a világ tizedik legkisebb országa?
Hogyan működhetne fenntarthatóan a világ tizedik legkisebb országa?
Málta ambíciózus terveiről szólt a legutóbbi Kávézó a világ végén, a radiocafén.
Hatalmas segélyforrást hoztak létre az ENSZ klímakonferenciáján
Hatalmas segélyforrást hoztak létre az ENSZ klímakonferenciáján
Nagy bejelentéssel indult az ENSZ klímakonferenciája, de a neheze még hátra van
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.