Látványos animáción nézhetjük meg, hogyan fogják megtisztítani az óceánt a rengeteg szeméttől 2022 / 09 / 23 / Bobák Áron

A The Ocean Cleanup 2013-ban olyasmire vállalkozott, ami korábban elképzelhetetlennek tűnt: megtisztítani a Csendes-óceánt az úgynevezett nagy szemétszigettől, vagyis attól a csaknem kétmillió négyzetkilométeres hulladékhalomtól, ami a tengeráramlatok hatására alakult ki évtizedek alatt. A projekt célja, hogy 2040-re az óceánokban található műanyag 90%-át eltávolítsák, ami felé tavaly októberben tettek is egy jókora lépést, hiszen a System 002-re keresztelt eszköz tesztjén mintegy kilenc tonna műanyagot sikerült kihalászniuk a vízből. A projekt munkatársai azóta sem tétlenkedtek, hiszen hamarosan elkészül a System 03, ami az elődjénél sokkal nagyobb lesz, így gyorsabban és olcsóbban tudják vele megoldani a szemét eltávolítását. A 2500 méter hosszú, U-alakú eszköz egy háló segítségével négyméteres mélységig képes összegyűjteni az összes szemetet, így a The Ocean Cleanup szerint mindössze tíz darab elég lenne belőle ahhoz, hogy kihalásszák a százezer tonnányi hulladékot az óceánból. Ennek kivitelezéséről egy szemléletes videót is készítettek, amit alább lehet megtekinteni. (New Atlas, Borítókép: The Ocean Cleanup)
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
Újradefiniálná egy amerikai cég a tengeri szélerőművek működését
Újradefiniálná egy amerikai cég a tengeri szélerőművek működését
A T-Omega Wind egy kis méretű prototípussal már teszteli a piramis alakú, vízen lebegő szélturbina életképességét.
Egy kutatóhajó a világ legnagyobb jéghegyének útjába került, így sikerült videóra venni
Egy kutatóhajó a világ legnagyobb jéghegyének útjába került, így sikerült videóra venni
Az A23a közvetlen közelében haladt el az RSS Sir David Attenborough, a találkozást a kutatók meg is örökítették.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.