Látványos animáción nézhetjük meg, hogyan fogják megtisztítani az óceánt a rengeteg szeméttől 2022 / 09 / 23 / Bobák Áron

A The Ocean Cleanup 2013-ban olyasmire vállalkozott, ami korábban elképzelhetetlennek tűnt: megtisztítani a Csendes-óceánt az úgynevezett nagy szemétszigettől, vagyis attól a csaknem kétmillió négyzetkilométeres hulladékhalomtól, ami a tengeráramlatok hatására alakult ki évtizedek alatt. A projekt célja, hogy 2040-re az óceánokban található műanyag 90%-át eltávolítsák, ami felé tavaly októberben tettek is egy jókora lépést, hiszen a System 002-re keresztelt eszköz tesztjén mintegy kilenc tonna műanyagot sikerült kihalászniuk a vízből. A projekt munkatársai azóta sem tétlenkedtek, hiszen hamarosan elkészül a System 03, ami az elődjénél sokkal nagyobb lesz, így gyorsabban és olcsóbban tudják vele megoldani a szemét eltávolítását. A 2500 méter hosszú, U-alakú eszköz egy háló segítségével négyméteres mélységig képes összegyűjteni az összes szemetet, így a The Ocean Cleanup szerint mindössze tíz darab elég lenne belőle ahhoz, hogy kihalásszák a százezer tonnányi hulladékot az óceánból. Ennek kivitelezéséről egy szemléletes videót is készítettek, amit alább lehet megtekinteni. (New Atlas, Borítókép: The Ocean Cleanup)
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.