Nemsokára nemcsak gyűjtik az óceáni műanyagot, de újra is hasznosítják

2020 / 01 / 04 / Perei Dóra
Nemsokára nemcsak gyűjtik az óceáni műanyagot, de újra is hasznosítják
Boyan Slat rendkívüli történetével korábban már találkozhattunk, ő az a holland fiatalember, akinek elege lett a tengereket és óceánokat ellepő műanyag mennyiségéből, ezért megalapította The Ocean Cleanup nonprofit szervezetét.

A közönségi finanszírozásból született projekt lényege, hogy időt, pénzt és embert igénylő hajóflották helyett vízfelszíni, úszóképes platformokkal gyűjtik a szemetet, melyek összekötését lebegő gátakkal oldották meg. Az eszközök ráadásul környezetkímélőbbek a hajóknál, mivel napelemmel, valamint az áramlatok és a hullámok energiafelhasználásával működnek. Míg a gátak könnyű anyagokból készültek, ezáltal biztosan a felszínen maradnak. Utóbbiak gyakorlatilag sorompóként szolgálnak és U alakba hajlítják a platformot. A víz alá merülő, háromméteres' köpenyek' pedig begyűjtik a szemetet a halak fennakadása nélkül, azok ugyanis könnyedén elférnek alatta.

Hamarosan újrahasznosítják a műanyagot

Slat, a The Ocean Cleanup 2019 decemberi közleményében mesélt terveikről, miszerint a begyűjtött hulladékból fenntartható termékeket állítanak elő, az értékesítésből befolyt összeget pedig a projekt finanszírozására fordítják. A startup az óceánból begyűjtött hulladék osztályozása érdekében együttműködik a norvég DNV GL nemzetközi csoporttal .

A The Ocean Cleanup 2019 októbere óta tisztítja a nagy csendes-óceáni szemétszigetet, továbbfejlesztett rendszerük pedig immáron az egészen apró mikroműanyagokat is befogja, amire elődje, a 2018-as Sysytem 001 prototípus még nem volt képes. A már említett U alakú köpenynek elvileg el kellett volna zárnia a műanyag hulladékot a szél és a hullámok középre irányuló mozgása miatt, ehelyett viszont kisöpörte magából a szemetet. A fejlesztők több tényezőt is megjelöltek lehetséges problémaként: elsőként a köpenyre gyanakodtak, ami felületével eltéríthette a szerkezetet a környezet mozgásának lekövetésétől, de az sem kizárt, hogy túl rövidre tervezték a gátat, az eszköz végeinek mozgása által keltett hullámok pedig kihajtották a begyűjtendő hulladékot. Tavaly januárban viszont kiderült, egy sérülés okozta a System 001 használhatatlanságát.

2019 decemberében aztán bejelentették, hogy 2020 szeptemberétől fenntartható termékeket gyártanak a begyűjtött műanyagokból, és új fejezetet nyitnak az újrahasznosítás történetében. Érdekesség, hogy a jelenlegi, óceáni műanyagból készített cikkeket nem kötelező harmadik féllel bevizsgáltatni, vagyis előfordulhat, hogy alapanyaguk nem tisztán óceáni eredetű. Pontosan ezért fontos mérföldkő a The Ocean Cleanup számára a DNV GL bevonása.

(Fotó: Unsplash)


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Így lesz az embernek lélegzetelállító angolkertje vegyszerek nélkül
Így lesz az embernek lélegzetelállító angolkertje vegyszerek nélkül
A radiocafé Kávézó a világ végén című műsorából kiderült, hogy hogyan dolgozik Szomoru Miklós kertész, és hogy mi köze a jövőhöz és a fenntarthatósághoz a kerteknek és a kertészeknek.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.