Látványos fotó érkezett a Mars körül keringő kínai űrszondáról

2022 / 01 / 07 / Bobák Áron
A kínai Mars-expedíció eddig elsősorban a bolygóra sikeresen eljuttatott Csuzsung marsjáró miatt került a figyelem középpontjába, most viszont a Tienven-1 misszió űrszondája is hallatott magáról, nem is akárhogy.

A bolygó körül keringő szonda néhány remekbeszabott szelfivel örvendeztette meg az űrkutatás iránt érdeklődőket - és minden bizonnyal a scifi-rajongókat is, hiszen ilyen képeket eddig leginkább csak filmekben, vagy legfeljebb látványterveken láthattunk. A szonda nemrég egy kisebb kamerát lőtt ki magából, aminek sikerült megörökítenie az űreszközt, háttérben a Marssal, és annak jégsapkájával. A kamera ezután wifin keresztül visszaküldte a fotót a szondának, ami több másik képpel együtt továbbította azt a Földre - számol be róla a Live Science.

A fotónak a hírértéken kívül tudományos szempontból is volt jelentősége, hiszen a segítségével a kínai űrügynökség szakértői fontos információkat kaptak a szonda jelenlegi állapotáról, ami a misszió vezetői szerint kifogástalan. Az űreszköznek egyébként nem ez volt az első szelfije, hiszen 2020-ban, még útban a Mars felé szintén hasonló eljárással készített magáról egy fotót, amint éppen a végtelen világűrt szeli keresztül.

A Tienven-1 tavaly februárban érte el a Marsot és összesen hét tudományos eszközt vitt magával, amelyek segítségével a kínai űrügynökség pontos képet kaphat a bolygó légköréről és a Mars geológiai jellemzőiről, emellett a felszín alatti vízjeget is képesek nagy pontossággal feltérképezni. A keringőegységnek emellett egy másik fontos feladata is van, hiszen ez továbbítja a Földre a tervezettnél jóval tovább üzemelő Csuzsung marsjáró által gyűjtött információkat, amely tavaly májusban landolt a bolygó felszínén.

(Fotó: CNSA/PEC)

A kínai marsjáró is sikeresen landolt a Marson, ezzel pedig azonnal történelmet írt Az USA és a Szovjetunió után Kína lett a harmadik olyan ország, amelynek sikerült leszállnia a vörös bolygó felszínére.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A galaxis leghatalmasabb csillagtömegű fekete lyukát a Földhöz “extrém” közel fedezték fel
A galaxis leghatalmasabb csillagtömegű fekete lyukát a Földhöz “extrém” közel fedezték fel
A most felfedezett fekete lyuk nem csak jóval nagyobb az eddig ismert legnagyobb tömegű lyuknál, a Cygnus X-1-nél, de csillagászati léptékben a Földhöz is nagyon közel helyezkedik el.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.