Látványos fotó érkezett a Mars körül keringő kínai űrszondáról

2022 / 01 / 07 / Bobák Áron
A kínai Mars-expedíció eddig elsősorban a bolygóra sikeresen eljuttatott Csuzsung marsjáró miatt került a figyelem középpontjába, most viszont a Tienven-1 misszió űrszondája is hallatott magáról, nem is akárhogy.

A bolygó körül keringő szonda néhány remekbeszabott szelfivel örvendeztette meg az űrkutatás iránt érdeklődőket - és minden bizonnyal a scifi-rajongókat is, hiszen ilyen képeket eddig leginkább csak filmekben, vagy legfeljebb látványterveken láthattunk. A szonda nemrég egy kisebb kamerát lőtt ki magából, aminek sikerült megörökítenie az űreszközt, háttérben a Marssal, és annak jégsapkájával. A kamera ezután wifin keresztül visszaküldte a fotót a szondának, ami több másik képpel együtt továbbította azt a Földre - számol be róla a Live Science.

A fotónak a hírértéken kívül tudományos szempontból is volt jelentősége, hiszen a segítségével a kínai űrügynökség szakértői fontos információkat kaptak a szonda jelenlegi állapotáról, ami a misszió vezetői szerint kifogástalan. Az űreszköznek egyébként nem ez volt az első szelfije, hiszen 2020-ban, még útban a Mars felé szintén hasonló eljárással készített magáról egy fotót, amint éppen a végtelen világűrt szeli keresztül.

A Tienven-1 tavaly februárban érte el a Marsot és összesen hét tudományos eszközt vitt magával, amelyek segítségével a kínai űrügynökség pontos képet kaphat a bolygó légköréről és a Mars geológiai jellemzőiről, emellett a felszín alatti vízjeget is képesek nagy pontossággal feltérképezni. A keringőegységnek emellett egy másik fontos feladata is van, hiszen ez továbbítja a Földre a tervezettnél jóval tovább üzemelő Csuzsung marsjáró által gyűjtött információkat, amely tavaly májusban landolt a bolygó felszínén.

(Fotó: CNSA/PEC)

A kínai marsjáró is sikeresen landolt a Marson, ezzel pedig azonnal történelmet írt Az USA és a Szovjetunió után Kína lett a harmadik olyan ország, amelynek sikerült leszállnia a vörös bolygó felszínére.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Megérkeztek a Földre az ősi kőzetek, amelyek akár az élet eredetéről is árulkodhatnak
Megérkeztek a Földre az ősi kőzetek, amelyek akár az élet eredetéről is árulkodhatnak
Az OSIRIS-REx 300 millió kilométerről hozta el a Bennu aszteroidáról gyűjtött kőzetmintákat, majd az értékes rakománytól megszabadulva azonnal tovább is indult egy másik kisbolygó felé.
Nem ébredt fel a történelmi küldetést végrehajtó indiai leszállóegység és holdjáró
Nem ébredt fel a történelmi küldetést végrehajtó indiai leszállóegység és holdjáró
A Chandrayaan-3 misszió során először landolt leszállóegység a Hold déli pólusánál, de a küldetés remélt folytatására lehet, hogy nem kerülhet sor.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.