Lefújták a Boeing Starliner űrkapszulájának tesztjét egy szelep miatt

2024 / 05 / 07 / Bobák Zsófia
Lefújták a Boeing Starliner űrkapszulájának tesztjét egy szelep miatt
A Boeing lesz a SpaceX mellett a NASA második olyan partnere, amelynek űreszközével utazhatnak majd az asztronauták a Nemzetközi Űrállomásra, de a leendő űrtaxi tesztje során megint problémák merültek fel, ez alkalommal az Atlas V rakétával.

A Boeing által fejlesztett Starliner, teljes nevén Crew Space Transportation (CST)-100 Starliner űreszköz a NASA leendő légitaxija, ami a jövőben a SpaceX Crew Dragonja mellett asztronautákat és ellátmányt fog fuvarozni a Nemzetközi Űrállomásra, amennyiben sikerül a teszteken megfelelően teljesítenie. A Starliner karrierje azonban nehezen indul: a cég, akárcsak a SpaceX, 2014-ben nyerte el a NASA támogatását a kapszula fejlesztésére, de az űreszköz készítése lassan haladt, a tesztek során már korábban is problémák léptek fel és az emberes repülésre még mindig nem került sor. Az első olyan tesztet, ami alatt a kapszula már legénységgel a fedélzetén érkezett volna az ISS-re, a tegnapi napon kezdték volna meg, de az indítást lefújták egy szelep hibája miatt.

A Starliner két utasa, Sunita Williams és Barry E. Wilmore, a NASA veterán űrhajósai már elfoglalták helyüket a kapszulában és várták az indulást, mikor a NASA a halasztás mellett döntött, miután a hordozórakétárért felelős United Launch Alliance munkatársai észlelték, hogy a Starlinert szállító Atlas V rakéta Centaur fokozatán a nyomáskiegyenlítő szelep nem működik megfelelően. Az oxigénszelep “oszcillációjára” máskor is volt már példa és ezekben az esetekben a ULA a misszió megszakítása nélkül orvosolta a problémát, de a Boeing előírásai szerint a Starliner nem indulhatott utasokkal a fedélzetén az űrbe úgy, hogy a kapszula és rakéta beállításán bármit változtattak a felkészülés során, vagyis a két asztronautának el kellett hagynia az űreszközt és a tesztet későbbre időzítették.

A hiba tehát a mostani alkalommal nem a Starlinerrel volt, de korábban már az űrkapszulával is merültek fel problémák, amelyek az ISS-re tartó, legénység nélküli utakat nehezítették. 2022-ben, a Starliner második próbaútján a kapszula már sikeresen elérte az űrállomást, bár az indulás akkor sem zajlott zökkenőmentesen, mert az űreszköz két, manőverezéshez szükséges hajtóművével gondok adódtak és nem biztosítottak megfelelő meghajtóerőt az űrhajónak, amivel a pályakorrekciót elvégezhette volna, ezért végül a harmadik hajtómű beindításával oldották meg a helyzetet.

A Starliner indítását a mai napon már nem kísérlik meg, mivel a hiba kivizsgálása és korrigálása a tervezettnél tovább tart, így május 10-én, pénteken, vagy május 12-én repülhet az Atlas V és az űrkapszula legközelebb.

(Fotó: NASA/Boeing)

A Starliner elindult az űrbe, de nem úszta meg hibák nélkül A NASA a jövőben űrhajósok szállítására tervezi használni a kapszulát, ami egy Atlas V rakéta hátán indult tegnap a Nemzetközi Űrállomásra, egyelőre legénység nélküli tesztelésre.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
A Magyar Űrhajós Program érdekességei a HUNOR indulásától Houstonig
A Magyar Űrhajós Program érdekességei a HUNOR indulásától Houstonig
Hamarosan kiválasztják a magyar űrhajóst - mi történt eddig a kiválasztás és felkészítés folyamán?
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.