Legalább egy tucat szupermasszív fekete lyuk tart univerzumunk felé

2021 / 08 / 31 / Perei Dóra
Legalább egy tucat szupermasszív fekete lyuk tart univerzumunk felé
Egy közelmúltbeli tanulmány szerint megannyi, szólóban keringő szupermasszív fekete lyuk létezhet a galaxisunkban. A Daily Mail által is idézett publikáció szerzői azt írják, hogy ezen égitestekből tevődik össze a kozmosz összes feketelyuk-tömegének nagyjából tíz százaléka.  

A csillagászok továbbá kiemelték, hogy csak a mi univerzumunk, pontosabban a Tejútrendszer széle egy tucat hasonló szupermasszív fekete lyukat rejthet. Ahogy pedig kifelé haladunk, úgy ez a szám a több ezret is megközelítheti.

A hasonló objektumok naptömege egyébként elérheti a több milliót is,

szerepüket tekintve pedig mondhatni egyfajta hálóként szolgálnak a körülöttük elterülő gázok és porok, valamint bolygók és csillagok számára. A kutatók szerint az anyagról mindenekelőtt azt érdemes tudni, hogy keringésének mozgási sebessége hirtelen felgyorsul a szupermasszív fekete lyukak körül, emellett felforrósodik, kibocsátást okoz, ami által energiát biztosít a fekete lyuknak.

Az Angelo Ricarte, a Harvard-Smithsonian Asztrofizikai Központ munkatársa által vezette kutatócsoport szerint általánosságban az a jellemző, hogy a szupermasszív fekete lyukak tömegüknél fogva az adott galaxis közepén foglalnak helyet, ám kivételes esetekben (ilyen például a galaxisok összeolvadása), kiválhatnak az univerzumból.

Megfigyelésük még pontosabb számszerűsítéséhez Ricartek lefuttattak egy olyan szimulációt, melyre előzetesen feltelepítették a fekete lyukak viselkedését jellemző szabályokat. Számításaik során kiderült, hogy az univerzum születésekor (nagyjából 13,7-11,7 milliárd évvel ezelőtt) a csillagközi 'karambolok' során

annyi égitest keletkezhetett, hogy mennyiségileg meghaladták a galaxisok közepén elhelyezkedő szupermasszív fekete lyukakét.

Bár a kutatók szerint az igazsághoz hozzátartozik, hogy később az egymagukban keringő objektumok egy részét ismét beolvasztotta a galaxis, miután azok 'találkoztak' más szupermasszív fekete lyukakkal, ám ettől függetlenül még biztosan rengeteg vándorló égitest maradt. A csapat ezért a jövőben olyan metódusok azonosításával kíván foglalkozni, amelyek lehetővé teszik az egyedül keringő objektumok felkutatását.

(Fotó: Unsplash/Jacob_Granneman)

További cikkek a témában:

Ez történik az Univerzummal, amíg egyetlen egyet pislogunk A látványos videó egyetlen emberi szempillantást helyez kozmikus kontextusba: amíg egyet pislogunk, bolygók és fekete lyukak születnek, égitestek pusztulnak el végleg.

Talán mégis elkerülhetjük a vákuumkatasztrófát A kvantumtér elméletnek köszönhetünk néhány igen figyelemreméltó előrejelzést a világegyetemről, és néhány sötétebb, happy end nélküli forgatókönyvet is. Terítéken a vákuumkatasztrófa.

Kilencszázmillió fényévet meghaladó távolságból észleltek gravitációs hullámokat 900 millió fényévnél is messzebbről érkeztek azok a gravitációs hullámok, amelyeket 2020 januárjában tíz nap alatt a kutatók kétszer is észleltek: mindkét esetben egészben elnyelt egy neutroncsillagot egy fekete lyuk párja.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Hatvan olyan csillagot azonosítottak, ami köré épülhetett Dyson-gömb
Hatvan olyan csillagot azonosítottak, ami köré épülhetett Dyson-gömb
Egy kellően fejlett civilizáció a csillagának teljes energiatermelését hasznosíthatja a feltételezett Dyson-gömb segítségével. Most infravörös jelzések alapján hatvan olyan csillagot azonosítottak, amelyek köré ilyen szerkezetet építhettek.
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.