Legalább egy tucat szupermasszív fekete lyuk tart univerzumunk felé

2021 / 08 / 31 / Perei Dóra
Legalább egy tucat szupermasszív fekete lyuk tart univerzumunk felé
Egy közelmúltbeli tanulmány szerint megannyi, szólóban keringő szupermasszív fekete lyuk létezhet a galaxisunkban. A Daily Mail által is idézett publikáció szerzői azt írják, hogy ezen égitestekből tevődik össze a kozmosz összes feketelyuk-tömegének nagyjából tíz százaléka.  

A csillagászok továbbá kiemelték, hogy csak a mi univerzumunk, pontosabban a Tejútrendszer széle egy tucat hasonló szupermasszív fekete lyukat rejthet. Ahogy pedig kifelé haladunk, úgy ez a szám a több ezret is megközelítheti.

A hasonló objektumok naptömege egyébként elérheti a több milliót is,

szerepüket tekintve pedig mondhatni egyfajta hálóként szolgálnak a körülöttük elterülő gázok és porok, valamint bolygók és csillagok számára. A kutatók szerint az anyagról mindenekelőtt azt érdemes tudni, hogy keringésének mozgási sebessége hirtelen felgyorsul a szupermasszív fekete lyukak körül, emellett felforrósodik, kibocsátást okoz, ami által energiát biztosít a fekete lyuknak.

Az Angelo Ricarte, a Harvard-Smithsonian Asztrofizikai Központ munkatársa által vezette kutatócsoport szerint általánosságban az a jellemző, hogy a szupermasszív fekete lyukak tömegüknél fogva az adott galaxis közepén foglalnak helyet, ám kivételes esetekben (ilyen például a galaxisok összeolvadása), kiválhatnak az univerzumból.

Megfigyelésük még pontosabb számszerűsítéséhez Ricartek lefuttattak egy olyan szimulációt, melyre előzetesen feltelepítették a fekete lyukak viselkedését jellemző szabályokat. Számításaik során kiderült, hogy az univerzum születésekor (nagyjából 13,7-11,7 milliárd évvel ezelőtt) a csillagközi 'karambolok' során

annyi égitest keletkezhetett, hogy mennyiségileg meghaladták a galaxisok közepén elhelyezkedő szupermasszív fekete lyukakét.

Bár a kutatók szerint az igazsághoz hozzátartozik, hogy később az egymagukban keringő objektumok egy részét ismét beolvasztotta a galaxis, miután azok 'találkoztak' más szupermasszív fekete lyukakkal, ám ettől függetlenül még biztosan rengeteg vándorló égitest maradt. A csapat ezért a jövőben olyan metódusok azonosításával kíván foglalkozni, amelyek lehetővé teszik az egyedül keringő objektumok felkutatását.

(Fotó: Unsplash/Jacob_Granneman)

További cikkek a témában:

Ez történik az Univerzummal, amíg egyetlen egyet pislogunk A látványos videó egyetlen emberi szempillantást helyez kozmikus kontextusba: amíg egyet pislogunk, bolygók és fekete lyukak születnek, égitestek pusztulnak el végleg.

Talán mégis elkerülhetjük a vákuumkatasztrófát A kvantumtér elméletnek köszönhetünk néhány igen figyelemreméltó előrejelzést a világegyetemről, és néhány sötétebb, happy end nélküli forgatókönyvet is. Terítéken a vákuumkatasztrófa.

Kilencszázmillió fényévet meghaladó távolságból észleltek gravitációs hullámokat 900 millió fényévnél is messzebbről érkeztek azok a gravitációs hullámok, amelyeket 2020 januárjában tíz nap alatt a kutatók kétszer is észleltek: mindkét esetben egészben elnyelt egy neutroncsillagot egy fekete lyuk párja.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
A “mexikói UFO-múmiák” DNS-ének 30 százaléka egy “ismeretlen fajtól” származik állítólag
A “mexikói UFO-múmiák” DNS-ének 30 százaléka egy “ismeretlen fajtól” származik állítólag
Bármit is jelentsen, hogy ismeretlen faj. Kiderült az is, hogy Neil deGrasse Tysonnak felajánlották, hogy személyesen vizsgálja meg a testeket – de ő ezt a lehetőséget visszautasította. Elmondjuk, hogy miért, és hogy ez miért jelentheti a mexikói UFO-múmia vita bizonyos fokú lezárását.
Felforgathatja a fizikát: Einstein gravitációját egyesíti egy új elmélet a kvantummechanikával
Felforgathatja a fizikát: Einstein gravitációját egyesíti egy új elmélet a kvantummechanikával
A fizika éppen két szimultán közölt tanulmánytól hangos, amelyek egy radikális elméletet közölnek. Az új elmélet következetesen egyesíti a gravitációt és a kvantummechanikát, miközben megőrzi Einstein klasszikus téridő-koncepcióját. Mindez rengeteg mindent helyretenne az Univerzumról alkotott képünkben, többek közt magyarázná a fekete lyukak legrejtélyesebb tulajdonságát is.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.