Légballonokról szórja a netet Kenyában a Google

2020 / 07 / 10 / Pőcze Balázs
Légballonokról szórja a netet Kenyában a Google
A Google titokzatos, kísérletezős projektjeivel foglalkozó csapata, az X tíz évvel ezelőtt kezdett el próbálkozni azzal, hogy olyan régiókba is eljutassa a gyors és megbízható internetet, ahol nem érné meg, vagy nem lehetne tornyokat használni erre a célra. Most bejelentették, hogy a Loonnak Kenyában már működik az első ilyen állandó rendszere.

A megbízható, jó minőségű mobilinternethez könnyű hozzászokni. Már nekünk, magyaroknak is nehéz visszaemlékezni arra, amikor idétlenebbnél idétlenebb pózokban küzdöttünk azért, hogy az EDGE helyett a 3G felirat jelenjen meg kezdetleges okostelefonjaink kijelzőjén. Néhány évvel a 4G megjelenése után még Európában is akadtak problémás területek: míg Dél-Koreának és Japánnak már akkor is több mint a 90%-át lefedte a 4G hálózat, nálunk pedig az ország közel 80%-ban lehetett így netezni, addig a briteknél ez a szám 60% sem volt. Mára a húsz legjobb lefedettséggel rendelkező ország mind megközelíti a 90%-ot, de még néhány éve is voltak olyan helyek, ahol az ország felében nem lehetett 4G-hez jutni.

Az, hogy a föld minél nagyobb területén legyen megbízható és gyors internet, a tech óriásoknak is érdeke, így a Facebook például speciális repülőgépekről végzett ilyen kísérleteket, míg a Google hőlégballonokkal foglalkozott. Google X nevű, időközben simán X névre átkeresztelt titokzatos egységük 2011 óta próbálkozik ezzel, 2013-ban már Új-Zélandon, majd Brazíliában folytattak Loon teszteket, 2017-ben pedig a Maria hurrikán miatt használhatatlan infrastruktúrát igyekeztek ideiglenesen kiváltani Puerto Ricóban. Két éve önálló cégként működnek, ahogy ők hivatkoznak rá, “elballagtak” a Google-től (mostmár Alphabettől).

A Loon olyan, mint egy óriási, lebegő, több darabból álló wifi hálózat. Egy földi bázisállomásról, ahol még elérhető a helyi telekommunikációs partner hálózata, fellövik a jelet a 20 km magasan lebegő ballonoknak, amelyek azt egymást közt tovább adják. Innen sugározzák vissza az adatot az alattuk fekvő hatalmas területekre: a Magyarországnál hatszor nagyobb Kenyában az ország területének jó 10%-át fedik most így le. Ehhez 35 ballonra van szükségük, amelyek folyamatosan és összehangoltan mozognak. Az átlagsebesség, amit így elérnek, 18.9 Mbps, ez a Speedtest.net szerinti magyar mobilinternet sebességnek körülbelül a fele - egy olyan területen, ahol eddig gyakorlatilag egyáltalán nem lehetett internetezni.

(Fotó: Loon)


Egy vasúttársaság legújabb dolgozója egy óriás robotavatár
Egy vasúttársaság legújabb dolgozója egy óriás robotavatár
Betartja két évvel ezelőtti ígéretét a vasúttársaság és munkába állítják a robotot, aminek fő feladata, hogy a felsővezetékeket javítsa.
Elképesztően néz ki a videoklip, amit szinte teljes egészében generatív mesterséges intelligenciával készítettek
A zenét, a dalszöveget és magát a videót is generatív MI-vel hozták létre - de a végeredményen ez egyáltalán nem látszik.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.