Ellentmond az elméleti modellek előrejelzéseinek a legtávolabbi galaxis

2024 / 06 / 02 / Bobák Zsófia
Ellentmond az elméleti modellek előrejelzéseinek a legtávolabbi galaxis
A legújabb generációs teleszkópokkal az elmúlt években folyamatosan fedezik fel a kutatók az egyre távolabbi galaxisokat. A legújabb felfedezett a kozmikus hajnal idején született és első pillantásra olyan különösnek tűnt, ami a szakértőket óvatosságra intette.

Az elmúlt években számos alkalommal fedeztek fel a csillagászok egészen távoli csillagokat és galaxisokat, amelyek a univerzum kezdeti időszakában születtek és amelyek vizsgálata betekintést nyújt az úgynevezett kozmikus hajnal korába, azaz az ősrobbanás utáni körülbelül 50 millió-egymilliárd évbe. Ezt az időszakot a legnagyobb teljesítményű űrtávcsövekkel lehet igazán jól megismerni, ezért is lehetséges, hogy mostanában gyakoriak a legtávolabbi galaxisok detektálásáról szóló bejelentések, hiszen a James Webb Űrteleszkóp segítségével minden eddiginél érzékenyebb eszközt kaptak a kutatók az égbolt vizsgálatához. A GN-Z11 jelű galaxis megfigyeléséről 2016-ban számoltak be a csillagászok: ezt a galaxis abban a formájában látták, mint amikor az univerzum még csak 13,4 milliárd éves volt, vagyis körülbelül 400 millió év telt el az ősrobbanás óta. A GN-z11 korát a vöröseltolódásból következtették ki, ami az univerzum tágulásának eredménye, emiatt a távoli objektumok fénye fokozatosan a vörös színnel azonosított hosszabb hullámhossz felé tolódik, míg végül eléri a földi vagy űrbeli teleszkópokat.


A HD1 galaxis (Kép: Harikane et al.)

A GN-z11 rekordját a HD1 döntötte meg 2022-ben: a galaxis vöröseltolódása 13,3 volt, míg az előző rekorderé 11,1 - ez arra utalt, hogy a HD1 fénye még sokkal távolabbról érkezett, nagyjából 13,5 milliárd fényévnyiről. A GN-z11-et még a Hubble Űrteleszkóppal fedezték fel, de az eszköz ennél sokkal távolabbra nem képes ellátni, tehát ez a megfigyelés jelentette a határát a kapacitásának, de így is szenzációs eredményként könyvelték el a kutatók a felfedezést, mivel korábban azt gondolták, hogy hasonló teljesítményre csak a James Webb Űrteleszkóp lesz majd képes. A HD1-et már több megfigyelőeszköz által végzett mérés révén azonosították, többek között a Subaru, a VISTA, a Spitzer és az Egyesült Királyság Infravörös Teleszkópja is gyűjtött róla adatokat.

A legújabb jelölt az eddig felfedezett legtávolabbi galaxis szerepére a JADES-GS-z14-0,

amelyet a James Webb Űrteleszkóp adatai alapján detektált egy nemzetközi kutatócsoport 2023-ban, de a bejelentésre csak most került sor. Az első adatok alapján a galaxis több olyan rendkívüli jellemzőt és homályos részletet tartogatott, ami miatt a felfedezése után alaposabban vizsgálatra szorult, többek között először a méretét sem tudták jól megbecsülni, csak a spektroszkópiai elemzések után derült ki, hogy az egybefüggő objektumnak vélt jelenség valójában két galaxisból álló rendszer. A JADES-GS-z14-1 és a JADES-GS-z14-0 közül az utóbbi a távolabbi. A galaxis esetében megoldásra váró rejtélyt jelentett a szokatlan fényessége is, ami miatt először fejtörést okozott a szakértők számára az adatok értelmezése.

“A forrás meglepően fényes volt, amit nem várnánk egy ilyen távoli galaxistól és olyan közel volt egy másik galaxishoz, hogy a kettő egy nagyobb objektum részének tűnt.”

- magyarázta Stefano Carniani és Kevin Hainline a JWST közleménye szerint. A képek alapján kiderítették, hogy a galaxis 1600 fényév átmérőjű és a fényét rengeteg fiatal csillag adja, amelyek miatt a tömege a Nap tömegének több száz milliószorosa lehet. Hogyan tud a természet ilyen fényes, masszív és hatalmas galaxist létrehozni kevesebb mint 300 millió év alatt? - tették fel a kérdést a kutatók.

A JADES-GS-z14-0-t abban az állapotában figyelték meg a teleszkóp NIRCam (Near-Infrared Camera) berendezésének felvételei alapján, amikor még csak 300 millió év telt el az ősrobbanás után, legalábbis erre enged következtetni az észlelt 14,32-es vöröseltolódása. A masszív csillagok jelenlétéről többek között a színképelemzések során detektált és az oxigén emissziós vonalait jelentő adatok árulkodnak - az oxigén megjelenése egy ilyen fiatal galaxisnál szintén meglepetést okozott a csillagászok számára.

“A megfigyelések együttese arra utal, hogy a JADES-GS-z14-0 nem olyan, mint az elméleti modellek és számítógépes szimulációk által előrejelzett galaxistípusok, amelyek a nagyon korai univerzumban léteztek.”

- összegezték a szakértők, akik szerint az ehhez hasonló galaxisok újdonságot képviselnek ugyan a csillagászok számára, de elképzelhető, hogy igen sok van belőlük a láthatáron és hamarosan egy még távolabbi galaxist fedezhetnek fel a JWST-vel és utódaival, vagyis az univerzum még korábbi idejéből kaphatunk jeleket az új generációs teleszkópok révén.

(Fotó: NASA, ESA, CSA, STScI, Brant Robertson/UC Santa Cruz, Ben Johnson, Phil Cargill/CfA, Sandro Tacchella/Cambridge, Malkay62/Pixabay)

Eddig csak elméletekben létező csillagok otthona lehet az eddig megfigyelt legtávolabbi és legöregebb galaxis Rátaláltak az eddig megfigyelt legtávolabbi galaxisra, de különös fényességének okát még nem sikerült tisztázni.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Újraírták a Tejútrendszer történetét
Újraírták a Tejútrendszer történetét
Nem először történt ilyen és lehetséges, hogy további elemzések után tovább tisztul a kép a galaxis múltját illetően.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.