Legyőzte a szél a vizet Ausztráliában

2020 / 04 / 09 / Rácz Tamás
Legyőzte a szél a vizet Ausztráliában
Ahogy a klímaváltozás csökkenti a vízenergia jelentőségét, úgy növelik az új beruházások a szélét és a napét az ausztrál energiamixben.

A megújuló energia Ausztrália teljes elektromos áram-felhasználásának 24 százalékát adta a tavalyi évben, ami erős növekedést mutat a 2018-as 21,3%-os adathoz képest. Ami viszont igazán érdekes ebben a hírben, az a megújuló energia mixének változása.

A globális klímaváltozás folyamatának egyik jelensége, hogy a kontinens legsűrűbben lakott keleti vidékein egyre kevesebb a csapadék. Ez pedig azt jelenti, hogy a vízerőművek szerepe egyre csökken az elektromos energia termelésében. Bővült viszont a napelemek és a szélturbinák termelése.


Épül Ausztrália már most is legnagyobb, de még mindig bővülő szélturbina-parkja, a Coopers Gap Wind Park

A tavalyi évben nyolc új szélturbina-park kezdett termelni Ausztráliában, összesen 837 MW-nyi új kapacitással. A naperőművek kapacitása ennél is nagyobbat nőtt: 1,4 GW-nyi termelőképességű napelemparkot és 2,2 GW-nyi háztetőre telepített napelemet kapcsoltak rá a hálózatra.

Éves összesített energiatermelésben tavaly a szél adta a legtöbb energiát az országnak. 19,5 TWh (terawattóra) energia jött létre a turbinaparkokban, 14,2 TWh a vízerőművekben és 5,1 TWh a nagy napelem-parkokban. (2016-ban még 16 TWh jött a vízerőművekből az országban!) Így tavaly először a szél adta a megújuló mix legnagyobb hányadát, 35 százalékot, ezzel pedig a szélturbinák léptek elő Ausztrália első számú megújuló energiaforrásává, második helyre szorítva a vízerőművi energiatermelést.


Ausztrália legnagyobb vízenergetikai-öntözési létesítményének, a Snowy Mountain Hydro Scheme-nek egyik erőműve. A létesítményt még 1949-ben kezdték építeni, a '70-es évek óta üzemel, de most veszíteni kezdett jelentőségéből a klímaváltozás miatt

Aggasztó azonban, hogy nagyon visszaestek tavaly az új megújuló energetikai beruházásokba fektetett összegek. Egy évtizednyi intenzív növekedést követően 2019-ben csak a 2018-as beruházási érték kevesebb mint felét, 10,7 helyett csupán 4,5 milliárd ausztrál dollárt költöttek a beruházók új kapacitások építésére.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Egyáltalán nem biztos, hogy a szén-dioxid-leválasztás jó megoldás a globális felmelegedés problémájára
Egyáltalán nem biztos, hogy a szén-dioxid-leválasztás jó megoldás a globális felmelegedés problémájára
Bár a szén-dioxid forrásnál történő leválasztása vagy a légkörből való eltávolítása jó ötletnek tűnhet a kibocsátás csökkentése szempontjából, a magas költségek, illetve a szén-dioxid tárolásával kapcsolatos kihívások gátat szabhatnak a technológia terjedésének.
Elkezdett sodródni a világ legnagyobb jéghegye
Elkezdett sodródni a világ legnagyobb jéghegye
Az egykor az Antarktisz részét képező jéghegy az elmúlt hónapokban a szél és az áramlatok hatására lendületet vett, mostanra pedig már az Antarktiszi-félsziget északi csücskénél tart.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.