Létezik agysérült és gyereket szülő humanoid is, csak nem a nagyközönségnek szánják őket

2023 / 03 / 24 / Bobák Zsófia
Létezik agysérült és gyereket szülő humanoid is, csak nem a nagyközönségnek szánják őket
Az olyan humanoid celebritások és művészek mellett, mint Ameca, Sophia és AI-Da, kiszorulnak a reflektorfényből azok az agysérült, gyerek és (mechanikus)gyereket szülő robotok, amelyek kórházak falai között dolgoznak nap mint nap, pedig sokat segítenek a humán munkaerőnek a valódi vészhelyzetekre való felkészülésben.

A valamilyen oknál fogva a 2001:Űrodüsszeia történet gyilkos mesterséges intelligencia rendszerét, HAL 9000-et felidéző módon elnevezett HAL széria S5301-es tagja nem teljesen úgy viselkedik, ahogy a humanoid robotok szoktak. Az egyébként élethű arcvonásokkal, bőrrel és gesztusokkal rendelkező robot reflexei kicsit lassabbak a kelleténél, a szavai elakadhatnak és néha nyáladzik is. Mindezt okkal teszi, ő ugyanis szerepe szerint egy agysérült humanoid, akit (amit) a kórházak szimulációs tréningjeinek alanyául szánt az őt létrehozó Gaumard Scientific cég.

HAL S5301 az egyik legújabb azoknak a robotoknak a sorában, amelyeket a gyártó már évtizedek óta épít, hogy ellássa velük az egészségügyi intézményeket, amelyekben nagy szükség van a speciális eseteket imitáló gyakorlati képzésekre. A leendő orvosokat és nővéreket a komplikált helyzetek megoldására felkészítő gyakorlatok nem mindig kivitelezhetőek valódi betegeken, egyrészt a megfelelő alanyok hiánya miatt, másrészt, mert a valódi pácienseken sem lehet minden egyes potenciálisan felmerülő szituációt kipróbálni. A humanoid robotok viszont mindig kéznél vannak és specifikusan az adott helyzethez igazítható a felépítésük és a képességeik is.

Egyike azoknak az eseteknek, ami alapos felkészülést kíván meg a kórházi dolgozóktól, a beteg gyerekekkel való kapcsolat kialakítása, ami teljesen máshogy zajlik, mint a felnőttek esetében. Erre a célra készítette a Gaumard HAL S2225-öt, avagy Gyermekgyógyászati HAL-t, aki nagy szemeivel és az emberi érzések viszonylag széles skáláját tükröző mimikájával annyira élethű, amennyire csak lehet, illetve szükséges egy gyakorlatra szánt robot esetében. Igaz, hogy a megjelenített érzelmek és állapotok: a harag, az aggodalom, az idegesség, a kétség, a fájdalom, a meglepetés, a sírás és az ásítás nem éppen a pozitív életérzéseket képviselik, de elsősorban a kezelés alatt álló, betegeskedő gyerekek lehetséges reakciót kell a gép segítségével megtanulni kezelni a felhasználóknak. A robot lélegzik és beszél is, és bármilyen orvosi vizsgálatot (szívritmus vagy vércukorszint mérés, lélegeztetés, sebészeti beavatkozások stb) el lehet végezni rajta.

A Gaumard másik, szintén valósághű modellje, Victoria, olyasmire is képes, amire csak kevés robot vállalkozik a világon: gyereket tud szülni.

Victoria S2200 első verzióját hét éve mutatta be a cég, a gépet pedig azóta korszerűsítették és még élethűbbé tették, valamint megalkották mellé azt a kevert valóság alkalmazást is, ami a gépet kiegészítő hologrammal az emberi test belsejének és így a szülés folyamatának azokat a részleteit is láthatóvá teszi, amelyek egyébként nem lennének szem előtt, ezzel sokkal átfogóbb gyakorlati képzésre ad lehetőséget.

A robotgyerek pedig, ami Victoriából kibújik, szintén nem hétköznapi baba: a Super Tory következő generációs újszülött szimulátor lélegzik, reagál a kezelésre, tünetek egész skáláját mutatja (sír, rohamot kap, abnormális bélrendszeri hangokat produkál) és nyolc órát is bír vezeték nélküli üzemmódban. Super Tory a NOELLE rendszer részét képezi, amely a szülés témakörének különböző aspektusait jeleníti meg: a szülő nőn és a csecsemőn kívül a koraszülött baba is robotformát kapott. Premie HAL S2209 egy, a harmincadik hétben világra jött gyermeket imitálja, hogy lehessen rajta gyakorolni az ilyen esetekben szükséges beavatkozások elvégzését, például a lélegeztetést és a cianózis kezelését.

A sztrókos pácienst megjelentítő HAL S5301 különlegessége, hogy párbeszédet is tud folytatni az orvosokkal a Gaumard Neurális Beszéd modelljével, ami a mesterséges intelligencia rendszer által folyamatosan tanul, így egyre kifinomultabb, a beszélgetéshez illőbb válaszokat tud generálni. A robot, amelyet a New Atlas leírása szerint tavaly a Los Angeles-i Nemzetközi Egészségügyi Szimulációs Találkozón mutattak be, már megvásárolható és első példánya az Emory Egyetemen lépett szolgálatba. A többi humanoid is elérhető kereskedelmi forgalomban, a modellekhez szoftveres és hardveres kiegészítők, kamerák, és a vezérléshez való tablet is tartozik, az áruk pedig egymillió forinttól (amibe csak a szülő nő torzója tartozik bele) akár harmincmillióig is terjedhet.

A Gaumardon kívül más cégek is foglalkoznak szimulátor humanoidok készítésével, többek között a japán Tmsuk, ami Hamakót, a fogorvosi páciens robotot építette, amelynek különlegesen emberszerű bőrét és arcát Japán legrégebbi szexrobotokat gyártó cégének, az Orient Industry-nak segítségével alakították ki. A robotot alkalmazó Showa Egyetem professzora, Koutaro Maki elmondása szerint az ultrarealisztikus külső alapvetően fontos összetevője a gépeken való gyakorlatozásnak, mivel csak az igazán emberi külső adja meg a szükséges pszichológiai hatást.

"Annak, hogy hogyan érzik magukat az orvosok és a tanulók a páciensek jelenlétében, jelentős szerepe van.

Nagy különbséget jelenthet, ha a tanulók úgy gyakorolhatnak, hogy közben ugyanazt a feszültséget tapasztalják, amit a valódi betegek jelenlétében éreznének - azt gondolván, például: 'mindent megteszek, hogy ez a kezelés működjön' vagy 'még a legkisebb hiba is megbocsáthatatlan'." - nyilatkozta a professzor.

Ez a cikk eredetileg 2022.02.09-én jelent meg a Rakétán.

(Fotó: Gaumard Scientific)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Hátborzongató “cseppkövek” a fukusimai reaktorban készült első képeken
Hátborzongató “cseppkövek” a fukusimai reaktorban készült első képeken
Most először készültek képek az 1-es blokkban, a katasztrófa elsődleges helyszínén.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.