Levegőben szálló mikrochipet terveztek

2021 / 09 / 25 / Perei Dóra
Vagyis az új chipek kellően aprók ahhoz, hogy a légáramlat a levegőben tarthassa azokat, de elég nagyok, hogy szenzoros mikrochipeket és vezeték nélküli transzmittereket szállítsanak.

A mikrochipek célja, hogy információt gyűjtsenek arról a környezetről, ahol éppen reptetik őket, majd a begyűjtött adatok továbbítása a kutatóknak. John Rogers, a találmány egyik fejlesztője szerint ha aprócska szenzorokat engednek nagy számban a levegőbe, akkor óriási területekről szerezhetnek információt, és a földet érés után is feltérképezhetnek olyan jelenségeket, mint a szennyeződések, vagy akár a fertőző betegségek.

A juharfa inspirálta a repülő mikrochipeket

A szakértők a fejlesztés első szakaszában a juharfáéhoz hasonló repülő magokat tanulmányozták, illetve számítógéppel lemodellezték, hogyan áramlik körülöttük a levegő, és hogy milyen más formákat lehet tervezni, amelyek hasonlóképpen viselkednek.

Ezáltal sikerült olyan formákat létrehozniuk, amelyek még a magoknál is stabilabban repülnek és lágyabban érnek földet.

Nagy területek feltérképezéséhez persze eleve nagy számban kell legyártani ezeket a repülő mikrochipeket, ami akkor lenne a legkönnyebb, ha meglévő infrastruktúrákat is bevonhatnának a gyártási célokra.

Viszont a jelenleg gyártott hasonló, mikrochipes szerkezetek alapvetően laposak, míg az újak komplex három dimenziós szerkezettel ellátottak.

A fejlesztők tehát a probléma megoldása érdekében két dimenzióban gyártották le a miniatűr mikrochipeket, majd rugalmas, megnyújtott elasztomert helyeztek a szárnyakra. Amikor hagyták, hogy az anyag elernyedjen, a bevonat a kívánt formába hajlította a szerkezetet.

Egyelőre nem tudni, mennyire megbízhatóak

Hogy az apró mikrochipek valóban használhatóak-e a környezet monitorozására, az egyelőre kérdéses, hiszen létrehozói nem tudják, hogy az efféle érzékelők mennyire megbízhatóak, már ami az adatok mérését és továbbítását illeti.

Rogers és társai azonban rövidesen nekilátnak a terepi teszteknek. Az első ilyen során több ezer színváltó szenzort dobnak majd le egy területre, hogy feltérképezzék annak ólom-, kadmium- és higanyszintjét.

Ezt követően nagy felbontású fotókat készítenek egy drónnal a területről, a kirajzolódó színek alapján pedig feltérképezik a különösen szennyezett részeket.

Terveik szerint a szenzorok további sorsa ugyancsak érdekes kérdés, hiszen az aligha előnyös a környezetre nézve, ha kvázi teleszórják érzékelőkkel. A kutatók ezt úgy szeretnék kiküszöbölni, hogy környezetbarát, lebomló anyagokból rakták össze a mikrochipeket, amelyek dolguk végeztével egyszerűen felszívódnak.

(Fotó: ABC)

További cikkek a témában:

Többezer mikrochipből álló hálózatot ültetnének emberi agyba a kutatók A sószemcse méretű, vezeték nélkül kapcsolódó implantátumok az agykéreg sokkal szélesebb területét fedik le, mint a jelenleg használt elektródák, így jobb betekintést nyújtanak az agy rejtelmeibe.

Kifejlesztettek egy appot, ami egyedi orrlenyomatuk alapján azonosítja az elkóborolt kutyákat Hogy több esélyük legyen a hazakerülésre.

Csúszhatnak a telefonok, drágulhatnak a tévék a chiphiány miatt A Samsung Galaxy Note készülékei is veszélybe kerültek.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Suno: A következő generációs AI zenei generátor, amely forradalmasítja a zenekészítést
Suno: A következő generációs AI zenei generátor, amely forradalmasítja a zenekészítést
A Suno megjelenése új korszakot indított az AI által generált zenében, lehetővé téve a felhasználók számára, hogy egyszerű utasításokból (promptolás) egyedi dalokat hozzanak létre. Ez az innovatív platform felhasználóbarát funkcióival és lenyűgöző technikai képességeivel demokratizálja a zenei alkotást.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.