Lezajlott a „Merge” – kilencvenkilenc százalékkal csökkent az Ethereum energiafelhasználása

2022 / 09 / 15 / Felkai Ádám
Lezajlott a „Merge” – kilencvenkilenc százalékkal csökkent az Ethereum energiafelhasználása
Egyesek szerint Szatosi Nakamoto fehér könyve után ez a második legfontosabb esemény a kriptovaluták történelmében.

Ma reggel, budapesti idő szerint 8:45-kor lezajlott az egyik legjobban várt átállás a kriptovaluták történelmében – számolt be róla az Independent. A változás már évek óta készülődik, de mostanra a „Merge” néven ismert fordulat ténylegesen meg is történt, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a korábban egy kisebb ország energiájával működtethető Ethereum-hálózat energiaigénye egyből 99 százalékkal esett. Ez pedig nem csak fenntarthatóbb működést jelent, de kifoghatja a szelet is a környezetvédelemmel kapcsolatos kritikák vitorlájából, miközben az elszálló energiaárak miatt sem elhanyagolható ez a fordulat.

A Merge olyannyira fontos, hogy a Shapeshift alapítója, Erik Voorhes szerint a fehér könyv publikálása után ez a második legfontosabb esemény a kriptók történelmében. A sikeres átállást az Ethereum társalapítója, Vitalik Buterin jelentette be a Twitteren:

A Merge mögött egy komplex folyamat áll, mely során a hálózat a bitcoin kapcsán kifejlesztett proof-of-work ellenőrzési módszerről áttért a proof-of-stake módszerre. Ezekről korábban már írtunk ebben a cikkünkben, de röviden az a lényeg, hogy a Proof of Work (PoW) megoldás nagyjából azt jelenti, hogy rendszer az adott számítógéptől nem elhanyagolható mértékű számítási kapacitást követel meg a komolytalan vagy rosszindulatú felhasználás kiszűrése érdekében. Ezzel szemben a Proof of Stake (PoS) technológia lényege viszont, hogy amíg a PoW-ban tehát a számítások eredményeként kapott helyes válasz kinyerése nehéz és költséges, addig a PoS-ban a helyes válasz könnyen és olcsón jön, ellenben a rossz válasz nagyon költséges. Vagyis a PoW technológia megjutalmaz, ha a helyes dolgot teszi a gép (nagyjából ez a bányászat lényege), míg a PoS a helytelen használatot bünteti.

Többen épp ezért úgy gondolják, hogy a mostani átállás miatt talán kevésbé szigorú szabályozás vár a kriptovalutára, miközben nőhet a felhasználók száma is. Egyébként a Merge idejére, illetve már az átállást megelőző órákban ideiglenesen felfüggesztették az ETH kereskedelmét, így ennek árfolyamát ez az esemény közvetlen nem érintette.

Buterin elmondása alapján viszont a Merge csak az első lépés a kriptó teljes átalakításához vezető úton, az ezt követő mérföldkövek („Surge”, „Verge”, „Purge” és „Splurge”) célja az, hogy a most átállított hálózat könnyebben skálázható, ezzel együtt pedig biztonságosabb is legyen.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
1 éves ROADSTER előfizetés + Renoir – A Festő és Modelljei kiállítás páros belépőjegy: 12 990 Ft
Válassz egyet a ROADSTER magazin szuper előfizetési ajánlatai közül!
A Microsoft bepillantást nyújtott azokba az új funkcióba, amelyek jövőre várják a felhasználókat
A Microsoft bepillantást nyújtott azokba az új funkcióba, amelyek jövőre várják a felhasználókat
A Microsoft nagy újításokat tervez, többek között érkezik a Deep Search is a Bing keresőbe, ami alapvetően más élményt nyújt majd a keresések során.
Elképesztő rekord: a globális netes adatforgalom húszszorosát továbbították egyetlen másodperc alatt
Elképesztő rekord: a globális netes adatforgalom húszszorosát továbbították egyetlen másodperc alatt
Ízlelgessük: 22,9 pebit/s adatátviteli sebesség – ennyit értek el ugyanis japán mérnökök egy új optikai szállal.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.