Az ágy végéből kiemelkedő, átlátszó tévét mutatott be az LG

2021 / 01 / 14 / Bobák Áron
Az ágy végéből kiemelkedő, átlátszó tévét mutatott be az LG
A koreai gyártó mérnökeinek nem kell a szomszédba menniük izgalmas ötletekért. Miután a tavalyi CES elektronikai kiállításon bemutatták a világ első, boltban is kapható feltekerhető tévéjét, idén egy legalább ennyire meredek ötlettel álltak elő.

Az LG az idei CES-en büszkén jelentette be, hogy az 55 colos képátlójú OLED-kijelzőjük az eddigi 10%-os helyett immár 40%-os átlátszóságra képes, amit egy az ágy végéből kiemelkedő tévével demonstráltak.

Bár az áráról nem esett szó, a Smart Bed tévé egy szinte kereskedelmi forgalomra kész eszköznek tűnik, aminek a funkcionalitását láthatóan alaposan átgondolták mostanra. A tévé hangszórói magában a támlában kaptak helyet, amiből egy fekete hátlap is ki tud emelkedni, így a tévé egy teljesen hagyományos készülékként is használható. Az LG más tévéihez hasonlóan az átlátszó tévé emellett személyi asszisztensként is funkcionál, vagyis mutatja az időt, az időjárást, az emlékeztetőket, vagy akár zenehallgatás közben a dalszöveget, ha pedig a hálószobában éppen nincs rá szükségünk, akkor könnyedén áthelyezhetjük a lakás bármely pontjára.

Az átlátszó kijelzőt az LG reményei szerint közösségi terekben is alkalmazzák majd, például információs képernyőként vagy más feladatokra. Az LG erre is hozott két példát: az egyik esetben a kijelző egy étteremben kapott helyet, ahol a vendégek az átlátszó kijelzőn választhatnak az étlapról, miközben látják magát a konyhát is, a pultba ágyazott sínnek köszönhetően pedig a kijelző mozogni is tud a vendégek között. A másik ötletet Pekingben és Shenzenben már el is kezdték megvalósítani: a metró ablakait cserélik le a kijelzőre, így az utasok utazás közben láthatják a megállókat, az indulási időpontokat vagy akár a legfrissebb híreket is.

Pak Csong-szon, a vállalat kijelző üzletágának alelnöke szerint az átlátszó kijelző a kijelzők következő generációja, ami valódi paradigmaváltást fog hozni a technológiában. “Az átlátszó OLED maximalizálja az OLED előnyeit, és számos helyen használható a mindennapokban, például boltokban, plázákban, valamint önvezető autók, metrók, vonatok és repülőgépek belsejében is” - tette hozzá.

Ezt valószínűleg más gyártók is így gondolják, hiszen az LG mellett szinte az összes nagyobb kijelzőgyártó aktívan foglalkozik a technológiával: a Samsung, a Panasonic szintén fejleszt átlátszó képernyőt, a Sharp hasonló megoldását pedig a tavalyi CES-en már mi is bemutattuk. Hogy a verseny mennyire kiélezett, arra jellemző, hogy az első kereskedelmi forgalomban is kapható átlátszó tévével mégsem ezek a gyártók, hanem a Xiaomi állt elő, akik Kínában már augusztus óta árulják a teljesen saját gyártású Mi TV LUX OLED Transparent Edition névre keresztelt tévéjüket 7200 dollárért, vagyis valamivel több, mint kétmillió forintért. Az LG-nek ha tévéje nem is, de átlátszó érintésérzékeny kijelzője amúgy már szintén van a piacon 55EW5TF néven.

Az LG-nek nem ez volt az egyetlen meglepő tévéje az idei CES-en, hiszen a Rail & Pivot OLED képében egy olyan tévét is bemutattak, ami egy sínen tud közlekedni a lakásban, és a Samsung Sero tévéjéhez hasonlóan pillanatok alatt tud váltani horizontális és vertikális nézet között. Utóbbi értelemszerűen arra használható, hogy vertikális videókat, alkalmazásokat is teljes képernyőn nézhetünk és használhatunk, a sínes megoldás pedig az LG szerint arra jó, hogy a tévét el tudjuk rejteni, ha éppen nincs rá szükségünk.

(Fotó: LG)

További cikkek a témában:

Intelligens távirányítók és mikroszkopikus ledek - 2021 legfontosabb tévés trendjei Jön a MicroLED és a  terjed a HDMI 2.1, az OLED viszont némileg háttérbe szorult az LCD-hez képest. Cikkünkben áttekintjük a legfontosabb újdonságokat, amik idén a tévés szektort jellemzik.

27 millió forintért kerül boltokba az LG feltekerhető tévéje Csaknem két éve, hogy az LG bemutatta a Signature OLED R tévéjét, amit Dél-Koreában nemsokára már meg is lehet venni.

Hamarosan már átlátszó tévét is vehet, akinek van kétmillió forintja A Xiaomi bejelentette, hogy Kínában már augusztusban boltokba kerül az Mi TV LUX OLED tévéjük átlátszó kiadása, ami az első a maga kategóriájában.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Lezajlott az első, óceánon átívelő hologramtalálkozó
Lezajlott az első, óceánon átívelő hologramtalálkozó
Három nagy telekommunikációs cég munkatársai megtartották az első transzatlanti hologrammeetinget 5G kapcsolat segítségével.
Mesterséges intelligencia alapú, képzeletbeli embereket kreál a Meta, amelyekkel beszélgethetünk
Mesterséges intelligencia alapú, képzeletbeli embereket kreál a Meta, amelyekkel beszélgethetünk
A Meta a Quest 3 megjelenésével egyre inkább elmossa a határokat a valódi és virtuális világ között, de a mesterséges intelligencia rendszereket több módon is felhasználja.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.