A hajlítható, feltekerhető és gördíthető kijelzők után itt a nyújtható kijelző

2022 / 11 / 13 / Bobák Zsófia
A hajlítható, feltekerhető és gördíthető kijelzők után itt a nyújtható kijelző
A kijelzőt több centivel lehet nyújtani anélkül, hogy károsodna.

Az LG által bemutatott legújabb kijelző nem a méreteivel vagy a lehető legjobb felbontással tűnik ki a versenytársak közül, hanem különleges hajlékonyságával:

az eszköz eredeti formájában 12 hüvelykes (30,5 centiméteres) mérete 14 hüvelykre (35,5 centiméter) növelhető.

A kijelző rendkívül ellenálló anyagból készült, ugyanolyan típusú speciális szilíciumból, amelyet a kontaktlencsékben is használnak. Az anyag egészen gumiszerű és az LG által free formnak nevezett struktúrájával túlszárnyalja az összehajtható és gördíthető kijelzők teljesítményét, legalábbis a flexibilitást illetően.

A felbontás tekintetében azonban egyelőre nem minden esetben veszi fel a versenyt a legmodernebb megoldásokkal, mivel a pixelsűrűsége 100ppi-s (pixels per inch, vagyis egy hüvelyknyi területen lévő pixelek száma), ami nem kevés, de messze elmarad például az Apple Retina kijelzőjének teljesítményétől, akár az iPhone (218 ppi), akár a Macbook verziót (227 ppi) vesszük figyelembe, bár a gyártó leírása szerint ez is egyedülállónak számít, tekintve a kijelző különleges adottságait. A pixelsűrűség egyébként is abban az esetben lenne igazán lényeges szempont, amennyiben monitorként használva állandó jelleggel nézné valaki, de a hajlékony eszköz jövőjét lehetséges, hogy egy egyedi alkalmazási terület jelenti majd:

a ruhákra, bőrre applikálva hordható kijelzőként, akár egyfajta reklámfelületként is szolgálhat majd.

A 20%-os nyújthatóság és a teljes RGB színkép nagy ellenállóképességgel párosul, amit egy új technikával értek el az LG mérnökei: S-formájú rugós összekötést alkalmaztak a 40 µm méretű mikro-LED-ek között.

Az eszköz tervezésébe az LG a dél-koreai Kereskedelmi, Ipari és Energiaügyi Minisztérium kezdeményezésére kezdett bele, amivel a kormány és a cégek az ország következő generációs kijelzőtechnológiájának kutatását és fejlesztését célozzák.

(Fotó: LG)

A hajlítható után jönnek a feltekerhető kijelzős telefonok Az LG és a TCL is igencsak érdekes megoldásokat mutatott be az idei CES-en.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
A “Ketrecek ketrece” néven emlegetett anyag nem csak a CO2-t köti meg, de egy annál jóval potensebb üvegházhatású gázt is. A tudósok véleménye alapján rendkívül ígéretes felfedezésről van szó.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.