A hajlítható után jönnek a feltekerhető kijelzős telefonok

2021 / 01 / 12 / Bobák Áron
A hajlítható után jönnek a feltekerhető kijelzős telefonok
2020 egyértelműen a hajlítható kijelzős telefonok éve volt, de alig, hogy elkezdtünk hozzászokni a telefonként és táblagépként is használható eszközökhöz, a gyártók máris a következő lépésre készülnek.

A feltekerhető kijelzős technológiát elsőként az Oppo demózta tavaly novemberben, és bár azt a CES-en sem tudtuk meg, hogy mikor foghatjuk kézbe az első ilyen készüléket, az biztos, hogy egyre több cég foglalkozik komolyan az új technológiával. Az online technológiai konferencián két nagy gyártó, a TCL és az LG is megvillantotta a saját megoldását, amelyek ránézésre igen hasonlóan működnek: a készüléknek van egy hajlítható része, ami feltekerhető egy keretbe, így a kijelző mérete szabadon állítható.

Az LG megjelenése a piacon nem lehet meglepetés azok számára, akik figyelik a technológiai híreket, hiszen a koreai gyártó tavaly elsőként dobott piacra olyan tévét, amely szintén a feltekerhető OLED-technológiával működik. Bár az LG-nek nincs hajlítható kijelzős készüléke, de az elmúlt években előszeretettel kísérleteztek innovatív ötletekkel, elég csak a modulárisan bővíthető G5-re, a dupla kijelzős V50 Thinq-ra, vagy a tavaly ősszel bemutatott Wingre gondolni.

Az LG egyelőre semmit nem árult el a készülékről, de a Pocket-Lint szerint a kijelző feltekerve 6,8 colos és 2482x1080 pixeles lehet, ami kitekerve 7,14 colosra és 2428x1600 pixelesre nő.

Kicsit többet mondott az új technológiájáról a TCL, akik tévégyártóként ugyan csak nemrég jelentek meg saját márkanév alatt a mobilpiacon, de idén már egy komplett, öt készülékből álló mobilszériát küldenek piacra, köztük az egyik legolcsóbb 5G-s készüléket is. A kínai gyártónak az Alcatel tulajdonosaként ugyanakkor régóta van mobilpiaci üzletága is, és bár hajlítható kijelzős készüléket még ők sem mutattak be, prototípusok szintjén évek óta foglalkoznak a technológiával.

Éppen emiatt elég nehéz megjósolni, hogy a TCL demóját mikor követheti egy szériaérett változat, de az biztos, hogy amit a sajtóeseményen mutattak, az meglehetősen izgalmas jövőt vetít előre. A TCL két különböző kijelzőt mutatott be, amelyek közül az egyik nagyon hasonló az LG és Oppo megoldásához: a 6,7 colos képátlójú képernyőt egy érintéssel 7,6 colosra tudjuk bővíteni, így a készülék a hajlítható kijelzős Samsung Galaxy Foldhoz és Huwei Mate Xs-hez hasonlóan egyszerre funkcionál hagyományos mobilként és tabletként is. Ez az, amit mondtak, de nem ez az, amit láttunk, így a TCL-nek minden bizonnyal van egy másik technológiája is, ami egy kisebb, négyzet alakú kijelzőből képes egy okostelefon méretű kijelzőt varázsolni, szintén a feltekerhető technológia segítségével. A másik bemutatott kijelző ennél is futurisztikusabb, hiszen egy 17 colos OLED képernyőről van szó, ami látszólag pergamenként tekerhető össze, a TCL szerint pedig többek között tévékben vagy akár önálló eszközként is használható lesz.

Stefan Streit, a cég telefonos üzletágának globális marketingjéért felelős vezetője a Cnetnek elárulta, hogy a TCL még idén piacra dob egy flexibilis kijelzős telefont, de azt nem tudni, hogy a szóban forgó készülék hajlítható vagy feltekerhető kijlezővel lesz ellátva.

(Borítókép: LG)

További cikkek a témában:

Egyik kezével a koronavírus, másik kezével a klímaváltozás ellen küzd a Bosch És mindkét területen elég jól állnak.

A Samsung bemutatott egy robotot, ami segít a mosogatásban és a takarításban is A koreai gyártó három robottal készült a CES-re, amelyek közül az egyik elhozhatja az okosotthon-készülékek következő generációját.

Ausztriában már az utakon a Sony autója A Vision-S prototípuson magyar cég is dolgozott.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Tudtad, hogy a telefonod képes feliratozni mindent, ami elhangzik körülötted?
Tudtad, hogy a telefonod képes feliratozni mindent, ami elhangzik körülötted?
Ez a mai világban akár ijesztőnek is hathat, pedig a Google által kifejlesztett Azonnali átírás alkalmazás azok közé a dolgok közé tartozik, ami miatt igazán lehet szeretni a technológiát.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.