A senkiföldjén alapított, hivatalosan el nem ismert Liberland Szabad Köztársaság virtuálisan születik újra

2022 / 03 / 15 / Bobák Zsófia
A senkiföldjén alapított, hivatalosan el nem ismert Liberland Szabad Köztársaság virtuálisan születik újra
Liberland Szabad Köztársaság egy Horvátország és Szerbia között található, hét négyzetkilométer kiterjedésű önjelölt ország, amelyet hivatalosan egy nemzet sem ismer el a szintén el nem ismert Szomáliföldön kívül.

Liberland Szabad Köztársaságot 2015-ben alapította Vít Jedlička libertariánus cseh politikus, akit meg is választottak az ország első elnökévé, annak ellenére, hogy a mikronemzetet sokáig egy ország sem ismerte el hivatalosan, sőt, odaköltözni sem lehet. A kérdéses terület a Duna egyik ártéri régiójában, a Nagy Sziga szigeten helyezkedik el, amelyekre sem Horvátország, sem Szerbia nem formált igényt, vagyis jogilag terra nulliusnak, senkiföldjének számít. Ezt a helyzetet használta ki Jedlička, aki komoly propagandát alakított ki Liberland körül, aminek hatására már sok százezer ember adta be az állampolgársági státusz iránti kérelmét, de ahhoz, hogy valódi ország válhasson a helyből, valódi házakra és infrastruktúrára is szükség lenne.

Úgy tűnik, hogy ezt az űrt a modern digitális megoldások fogják kitölteni, Liberlandnek ugyanis már épül a metaverzumbeli megfelelője, ahol a szabad köztársaság minden fontos intézménye, a városházától kezdve a közösségi tereken és kiállítási helyeken át a kriptoprojektekkel kapcsolatos rendezvények számára fenntartott kampuszig megtalálható lesz és a lakosok saját földeket is vásárolhatnak. Ez utóbbi aspektus érdekessége, hogy a virtuális világban birtokolt terület a való világbeli Liberlanden is tulajdonjogot biztosít a felhasználónak. A készülő projektet, ami a Liberland Multiverzum elnevezést kapta, néhány hónappal ezelőtt mutatta be az építészcég, a Zaha Hadid Architects, amelynek főépítésze, Patrik Schumacher a modernizmus utáni új stílus, a parametrikus dizájn szabályai alapján tervezte meg a látványvilágot, amit a természetes rendszerek rendjét és komplexitás utánzó formák jellemeznek.

Mivel a virtuális térben nem határolják be az épületek szerkezetét a fizikai törvények, ezért nagyratörő megoldások is születtek, olyan lebegő struktúrákkal, amelyek a valódi Liberlandben, ha fel is épül valaha, nem lesznek láthatóak, bár Schumacher szerint a metaverzum települést úgy tervezték meg, hogy modellként szolgálhasson egy valódi város alapjaihoz is. A virtuális országba a lakosok a Mytaverse platformon keresztül léphetnek be és tárgyalásokat folytathatnak, kapcsolatokat építhetnek, valamint a kriptó ügyleteiket intézhetik. A metaverzumbeli Liberland így már valamivel hivatalosabb és fizikálisabb formát ölt, de a mikronemzet gyakorlati státusza valójában még hét év után is bizonytalan, mivel a nemzetek nem ismerték el a létezését.

Egy kivétel akad csak, Szomáliföld, amelynek képviselőivel 2017 szeptemberében memorandumot írt alá Jedlička, amelynek értelmében megkezdték a kölcsönös elismerési procedúrát és megegyeztek egy közös technológiai, bankszektori és energiaügyi bizottság felállításáról. Szomáliföld azonban nem a legstabilabb partner, mivel az ország státusza Liberlandéhez hasonló - az afrikai nemzet létét hivatalosan szintén nem ismeri el a többi ország.

(Dezeen Fotó: Zaha Hadid Architects)

Megnyílt a Remény Földje, Kína legnagyobb metaverzuma, de a kínai kormány szerint az újfajta platformok veszélyesek is lehetnek Hszizsangban megtartották Kína első metaverzum konferenciájának első napi programjait és ezzel kezdetét vette a Baidu által létrehozott virtuális világ benépesítése. A fejlesztők elismerték, hogy a metaverzum teljes értékű működéséhez még legalább hat év munkájára lesz szükség.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Az IBM, a Meta és ötven további szervezet helyezkedett szembe az OpenAI-jal és a Google-lel
Az IBM, a Meta és ötven további szervezet helyezkedett szembe az OpenAI-jal és a Google-lel
Az MI Szövetség tagjai a nyitottabb mesterséges intelligenciában hisznek.
DNS-ben tárol adatokat a Biomemory nevű apró kártya, ami százötven évig garantálja az információk épségét
DNS-ben tárol adatokat a Biomemory nevű apró kártya, ami százötven évig garantálja az információk épségét
Egyelőre méregdrága, de hosszú távon olcsóbb lehet a DNS-alapú tárolás, mint az elektronikus.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.