Mackóarcot találtak a Marson

2023 / 01 / 27 / Felkai Ádám
Mackóarcot találtak a Marson
Kevés az olyan Marsról szóló hír, amely akár ovisoknak is ajánlható, de ez ilyen – azt is elmondjuk, hogyan alakult a marsi medve.

A mackót a NASA High Resolution Imaging Experiment (HIRISE) kamerája kapta lencsevége még tavaly december 12-én 251 km-es magasságban. A HIRISE – mint az a NASA honlapjáról kiderül – olyan felvételeket tud készíteni, amelyen egyszerre látható a marsi táj egy nagyobb szelete, miközben a kép olyan részletes lesz, hogy azon a konyhaasztal méretű tárgyak is élesen kirajzolódnak.

A kamera a látható hullámhossztartományban működik, ugyanúgy, mint az emberi szem, de teleszkópos lencsével, amely bolygókutatási küldetések során még soha nem látott felbontásban készít tehát képeket. A számok nyelvén a nagy felbontású képek lehetővé teszik a tudósok számára, hogy megkülönböztessék akár az 1 méteres objektumokat is a Marson. Ezek az új, nagy felbontású képek példátlan képet adnak réteges anyagokról, víznyelőkről, csatornákról és más tudományos célpontokról, amellett, hogy általuk elemezhetőekké válnak a potenciális leszállóhelyek a jövőbeni küldetésekhez. Az eszköz egyébként így néz ki:

A HIRISE tehát nem lő bakot, ha a marsi felszínről van szó, annál inkább mackót. A Marson egyébként is akadnak izgalmas képződmények – tavaly például egy kaput találtak a vörös bolygón, aminek idővel természetesen kiderült a titka. Na de mi ez a mackó? Talán az idegenek rajzolták kozmikus medveistenségeknek? A NASA szerint a magyarázat ennél hétköznapibb, mint írják:

„Adott egy domb V-alakú összeomló (geológiai) szerkezettel (az orr), két kráterrel (a szemek) és egy körkörös törésmintával (a fej). A körkörös törésmintázat egy eltemetett ütközési kráter feletti lerakódás miatt festhet így. Elképzelhető, hogy az orr vulkáni- vagy sárnyílás, és a lerakódás láva vagy iszapfolyás lehet.”

Akárhogy is, itt elérhető a kép nagy felbontású változata, tehát ha valaki szeretné igazán eredeti mackófejjel diszíteni az óvodai csoportszobát, az innen letöltheti.

(Kép: NASA)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Naptükrökkel világítanák meg a Hold örökké sötét krátereit
Naptükrökkel világítanák meg a Hold örökké sötét krátereit
Mindez a Hold bányászatának lenne az egyik első lépése.
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.