Mackóarcot találtak a Marson

2023 / 01 / 27 / Felkai Ádám
Mackóarcot találtak a Marson
Kevés az olyan Marsról szóló hír, amely akár ovisoknak is ajánlható, de ez ilyen – azt is elmondjuk, hogyan alakult a marsi medve.

A mackót a NASA High Resolution Imaging Experiment (HIRISE) kamerája kapta lencsevége még tavaly december 12-én 251 km-es magasságban. A HIRISE – mint az a NASA honlapjáról kiderül – olyan felvételeket tud készíteni, amelyen egyszerre látható a marsi táj egy nagyobb szelete, miközben a kép olyan részletes lesz, hogy azon a konyhaasztal méretű tárgyak is élesen kirajzolódnak.

A kamera a látható hullámhossztartományban működik, ugyanúgy, mint az emberi szem, de teleszkópos lencsével, amely bolygókutatási küldetések során még soha nem látott felbontásban készít tehát képeket. A számok nyelvén a nagy felbontású képek lehetővé teszik a tudósok számára, hogy megkülönböztessék akár az 1 méteres objektumokat is a Marson. Ezek az új, nagy felbontású képek példátlan képet adnak réteges anyagokról, víznyelőkről, csatornákról és más tudományos célpontokról, amellett, hogy általuk elemezhetőekké válnak a potenciális leszállóhelyek a jövőbeni küldetésekhez. Az eszköz egyébként így néz ki:

A HIRISE tehát nem lő bakot, ha a marsi felszínről van szó, annál inkább mackót. A Marson egyébként is akadnak izgalmas képződmények – tavaly például egy kaput találtak a vörös bolygón, aminek idővel természetesen kiderült a titka. Na de mi ez a mackó? Talán az idegenek rajzolták kozmikus medveistenségeknek? A NASA szerint a magyarázat ennél hétköznapibb, mint írják:

„Adott egy domb V-alakú összeomló (geológiai) szerkezettel (az orr), két kráterrel (a szemek) és egy körkörös törésmintával (a fej). A körkörös törésmintázat egy eltemetett ütközési kráter feletti lerakódás miatt festhet így. Elképzelhető, hogy az orr vulkáni- vagy sárnyílás, és a lerakódás láva vagy iszapfolyás lehet.”

Akárhogy is, itt elérhető a kép nagy felbontású változata, tehát ha valaki szeretné igazán eredeti mackófejjel diszíteni az óvodai csoportszobát, az innen letöltheti.

(Kép: NASA)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Így ég szét a légkörben egy teherszállító űrhajó
Így ég szét a légkörben egy teherszállító űrhajó
A Nemzetközi Űrállomásról indult orosz Progressz MS-23 teherszállító űrszondát szándékosan égették el a Föld légkörében egy rövid, de látványos tűzijáték kíséretében, amit az űrhajósok lencsevégre is kaptak.
Karácsonykor indul el az Egyesült Államok újra a Holdra
Karácsonykor indul el az Egyesült Államok újra a Holdra
Egy amerikai cég, az Astrobotic a NASA támogatásával december 24-én indítja el a Peregrine missziót, aminek során leszállóegységet küldenek a Holdra. Az Apollo-program utolsó küldetése óta most először érkezhet amerikai leszállóegység a Hold felszínére.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.