Mágneses biobotok raja segítheti a fogászati kezeléseket

2022 / 05 / 16 / Bobák Zsófia
Mágneses biobotok raja segítheti a fogászati kezeléseket
A TheraDrive-val működtetett mágneses biobotok a nanosebészet előfutárai lehetnek, de első feladatuk a fogak belsejének tisztítása lesz.

Az Indiai Tudományos Intézet kutatói által alapított Theranautilus cég nanorobotok fejlesztésével foglalkozik - ezek azok a robotnak nevezett, de valójában, a sci-fi filmekben felbukkanó hasonló szerkezetektől eltérően, nem mikroszkopikus alkatrészekből és motorokból, hanem organikus anyagokból felépülő, nagyon egyszerű struktúrák, amelyek meghajtását általában a hőmérséklet változtatásával, mágneses tér alkalmazásával vagy egyszerűen fénnyel oldják meg. A nanobotok a fejlesztők szerint az orvostudomány jövőjét jelenthetik, de más célokra is használhatóak, Ray Kurzweil, amerikai feltaláló és jövőkutató például már 2030-as évekre ilyen miniatűr eszközök rajának mindennapos jelenlétét vizionálta egy 2015-ös előadásában.

Az ő elképzelése szerint méghozzá a nanorobotok az agyban helyezkednének el, hogy ott végezzék feladatukat,

ami az agykéreg neocortex részének összekapcsolása lenne a világhálóval, minden korábbinál hatásosabb virtuális valóság élményt nyújtva.

A Theranautilus egyelőre az orvosi alkalmazásokban és a nanosebészetben látja a nanobotok jövőjét, ennek első lépéseként kifejlesztették a TheraDrive nevű rendszert, ami a fogak belsejét tisztító biobotok raját működteti távoli irányítással. A biobotok vas bevonatú szilícium-dioxidból állnak, és alacsony intenzitású mágneses mező alkalmazásával lehet őket mozgatni meghatározott irányba, a TheraBlaze nevű, elektromágneses tekercsekből álló eszköz pedig képes olyan hőmérsékletre melegíteni a robotok fémes külsejét, ami a közelükben megbúvó baktériumokat azonnal elpusztítja.

A módszer a cég szerint hatásosabb, mint a fogászati kezelések során jelenleg alkalmazott lézeres fertőtlenítés, legalábbis a frissen kihúzott fogakon való tesztelések során jó eredményeket értek el a nanobotok. A miniatűr eszközök sokkal mélyebbre képesek hatolni a csatornákban (2200 mikrométerig), mint más tisztítóeszközök és a feladatuk elvégzése után könnyedén eltávolíthatóak a fogakból.

A Theranautilus következő lépésként az in vivo tesztelést tervezi, először egereken, majd később emberi tesztalanyokkal is, és minél hamarabb szeretnék a szájsebészeti kezelések során is alkalmazni a módszert. Az Indiai Tudományos Intézet elmondása szerint jelenleg egy olyan berendezés fejlesztésén dolgoznak, amely lehetővé teszi, hogy a fogorvosok egyszerűen tudják bejutattni és irányítani a biobotokat a gyökérkezelések közben.

(Fotó: Theranautilus)

Alakváltó mikrobotok szállítják a gyógyszert a rákos sejtekhez A kemoterápia mellékhatásait igyekeznek redukálni a kutatók a mikroszkopikus robotokkal, amelyek célzottan szállítják a gyógyszert a rákos sejtekhez, ahol a környezettől eltérő pH-érték hatására engedik ki magukból a hatóanyagot.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Itt a mese vége? – Az LK-99 mégsem szobahőmérsékletű szupravezető valószínűleg
Itt a mese vége? – Az LK-99 mégsem szobahőmérsékletű szupravezető valószínűleg
A Kínai Tudományos Akadémia kutatása alapján az LK-99 sem hozza el a szupravezetők forradalmát, mivel valójában nem is szobahőmérsékletű szupravezető.
Könnyen lehet, hogy Elon Musk most vitte csődbe az X-re átkeresztelt Twittert
Könnyen lehet, hogy Elon Musk most vitte csődbe az X-re átkeresztelt Twittert
"B****** meg magukat!" - üzente a közösségi oldalt elhagyó hirdetőknek a cég első embere, akiknek a hírek szerint ezután nem is igazán áll szándékukban visszatérni.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.