Mágneses biobotok raja segítheti a fogászati kezeléseket

2022 / 05 / 16 / Bobák Zsófia
Mágneses biobotok raja segítheti a fogászati kezeléseket
A TheraDrive-val működtetett mágneses biobotok a nanosebészet előfutárai lehetnek, de első feladatuk a fogak belsejének tisztítása lesz.

Az Indiai Tudományos Intézet kutatói által alapított Theranautilus cég nanorobotok fejlesztésével foglalkozik - ezek azok a robotnak nevezett, de valójában, a sci-fi filmekben felbukkanó hasonló szerkezetektől eltérően, nem mikroszkopikus alkatrészekből és motorokból, hanem organikus anyagokból felépülő, nagyon egyszerű struktúrák, amelyek meghajtását általában a hőmérséklet változtatásával, mágneses tér alkalmazásával vagy egyszerűen fénnyel oldják meg. A nanobotok a fejlesztők szerint az orvostudomány jövőjét jelenthetik, de más célokra is használhatóak, Ray Kurzweil, amerikai feltaláló és jövőkutató például már 2030-as évekre ilyen miniatűr eszközök rajának mindennapos jelenlétét vizionálta egy 2015-ös előadásában.

Az ő elképzelése szerint méghozzá a nanorobotok az agyban helyezkednének el, hogy ott végezzék feladatukat,

ami az agykéreg neocortex részének összekapcsolása lenne a világhálóval, minden korábbinál hatásosabb virtuális valóság élményt nyújtva.

A Theranautilus egyelőre az orvosi alkalmazásokban és a nanosebészetben látja a nanobotok jövőjét, ennek első lépéseként kifejlesztették a TheraDrive nevű rendszert, ami a fogak belsejét tisztító biobotok raját működteti távoli irányítással. A biobotok vas bevonatú szilícium-dioxidból állnak, és alacsony intenzitású mágneses mező alkalmazásával lehet őket mozgatni meghatározott irányba, a TheraBlaze nevű, elektromágneses tekercsekből álló eszköz pedig képes olyan hőmérsékletre melegíteni a robotok fémes külsejét, ami a közelükben megbúvó baktériumokat azonnal elpusztítja.

A módszer a cég szerint hatásosabb, mint a fogászati kezelések során jelenleg alkalmazott lézeres fertőtlenítés, legalábbis a frissen kihúzott fogakon való tesztelések során jó eredményeket értek el a nanobotok. A miniatűr eszközök sokkal mélyebbre képesek hatolni a csatornákban (2200 mikrométerig), mint más tisztítóeszközök és a feladatuk elvégzése után könnyedén eltávolíthatóak a fogakból.

A Theranautilus következő lépésként az in vivo tesztelést tervezi, először egereken, majd később emberi tesztalanyokkal is, és minél hamarabb szeretnék a szájsebészeti kezelések során is alkalmazni a módszert. Az Indiai Tudományos Intézet elmondása szerint jelenleg egy olyan berendezés fejlesztésén dolgoznak, amely lehetővé teszi, hogy a fogorvosok egyszerűen tudják bejutattni és irányítani a biobotokat a gyökérkezelések közben.

(Fotó: Theranautilus)

Alakváltó mikrobotok szállítják a gyógyszert a rákos sejtekhez A kemoterápia mellékhatásait igyekeznek redukálni a kutatók a mikroszkopikus robotokkal, amelyek célzottan szállítják a gyógyszert a rákos sejtekhez, ahol a környezettől eltérő pH-érték hatására engedik ki magukból a hatóanyagot.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Még meg sem jelent, de máris komoly konkurenciát kapott az OpenAI csodaszámba menő videógenerátora
Még meg sem jelent, de máris komoly konkurenciát kapott az OpenAI csodaszámba menő videógenerátora
A Kuaishou nevű cég generatív mesterséges intelligenciája a Sorához hasonló minőségű videókat készít a beírt parancsok alapján, ráadásul korlátozottan már a nagyközönség számára is elérhető - igaz, egyelőre csak Kínában.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.