Megfagy a vér az ereinkben a mágneses mező hátborzongató hangjától

2019 / 11 / 21 / Perei Dóra
Ha nem tudnánk, hogy kutatók rekonstruálták a mágneses mező hangját, könnyen hihetnénk, hogy A nyolcadik utas: a halál egyik jelenetébe csöppentünk.

Kutatók régóta tanulmányozzák Földünk mágneses erőterét, de arra mostanáig nem volt példa, hogy lemodellezték a keletkező zajokat, miközben csillagunk töltött részecskéi nekiütköznek. - írja a Futurism. A Helsinki Egyetem munkatársai mindehhez az Európai Űrügynökség Cluster küldetéséhez használt négy űreszköz adatait elemezték.

Bizonyos időközönként a Nap nagy mennyiségű plazmát vagy töltött részecskét bocsát ki, melyeket az úgynevezett napszél sodor tovább a Földhöz, illetve más égitestekhez. Valahányszor egy anyag a mágneses mezőnek ütközik, megváltoztathatja a mező szerkezetét, nagyobb energia esetén pedig akár technológiai zavart is kelthet.

A szakértők kíváncsiságának tárgya az volt, hogy vajon a mágneses térrel elsőként interakcióba lépő részecskék milyen hatást váltanak ki: eredményeik szerint a létrejövő mágneses hullámok sokkal komplexebbek, mint korábban hitték. Elemzéseik után hangokká alakították a jelenséget, ami finoman szólva kellemetlen a fülnek.

Lucile Turc, a tanulmány egyik szerzője szerint a frekvenciában ugyan számítottak változásokra, de a hullámok összetettségében nem. A szakértők most azt remélik, hogy adataik segítségével alaposabban feltérképezhetik a mágneses mező viselkedését.

(Fotó: Pixabay)


Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.