Megfagy a vér az ereinkben a mágneses mező hátborzongató hangjától

2019 / 11 / 21 / Perei Dóra
Ha nem tudnánk, hogy kutatók rekonstruálták a mágneses mező hangját, könnyen hihetnénk, hogy A nyolcadik utas: a halál egyik jelenetébe csöppentünk.

Kutatók régóta tanulmányozzák Földünk mágneses erőterét, de arra mostanáig nem volt példa, hogy lemodellezték a keletkező zajokat, miközben csillagunk töltött részecskéi nekiütköznek. - írja a Futurism. A Helsinki Egyetem munkatársai mindehhez az Európai Űrügynökség Cluster küldetéséhez használt négy űreszköz adatait elemezték.

Bizonyos időközönként a Nap nagy mennyiségű plazmát vagy töltött részecskét bocsát ki, melyeket az úgynevezett napszél sodor tovább a Földhöz, illetve más égitestekhez. Valahányszor egy anyag a mágneses mezőnek ütközik, megváltoztathatja a mező szerkezetét, nagyobb energia esetén pedig akár technológiai zavart is kelthet.

A szakértők kíváncsiságának tárgya az volt, hogy vajon a mágneses térrel elsőként interakcióba lépő részecskék milyen hatást váltanak ki: eredményeik szerint a létrejövő mágneses hullámok sokkal komplexebbek, mint korábban hitték. Elemzéseik után hangokká alakították a jelenséget, ami finoman szólva kellemetlen a fülnek.

Lucile Turc, a tanulmány egyik szerzője szerint a frekvenciában ugyan számítottak változásokra, de a hullámok összetettségében nem. A szakértők most azt remélik, hogy adataik segítségével alaposabban feltérképezhetik a mágneses mező viselkedését.

(Fotó: Pixabay)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Az emberiség szén-dioxid-kibocsátását méri majd az űrből az ESA új műholdja
Az emberiség szén-dioxid-kibocsátását méri majd az űrből az ESA új műholdja
Az Európai Űrügynökség (ESA) CO2M nevű küldetése a világon elsőként fogja mérni, hogy mennyi szén-dioxid kerül a légkörbe kifejezetten az emberi tevékenység következtében.
Nemsokára beleshetünk egy fontos holdmisszió előkészületeinek kulisszái mögé
Nemsokára beleshetünk egy fontos holdmisszió előkészületeinek kulisszái mögé
Az első robotizált NASA holdmisszió rovere 100 napig járja a Mons Mouton környékét víz után kutatva, majd küldetése végén megfagy.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.