Magyar biológus hallgató kalauzol el minket az egysejtűek izgalmas világában

2020 / 06 / 10 / Perei Dóra
Magyar biológus hallgató kalauzol el minket az egysejtűek izgalmas világában
A "Kalandjaim a parányok világában" című ismeretterjesztő film a Természetfilm.hu Tudományos Filműhely és a harmadéves biológus hallgató, Becz Barnabás Álmos közös munkájának gyümölcse, ami lerántja a leplet az apró, mégis nélkülözhetetlen mikroorganizmusokról.

A számunkra láthatatlan élőlények a Kárpátok kristálytiszta forrásaitól kezdve, a kacsaúsztatókon át egészen a legapróbb pocsolyáig mindenütt megtalálhatóak, és bár méretük talán apró, szerepük pótolhatatlan az élet körforgásában. A túlélés mestereinek életéről és formagazdagságáról szól egy új magyar dokumentumfilm. A Természetfilm.hu Tudományos Filműhely a harmadéves biológus hallgatóval, Becz Barnabás Álmossal készítette el a "Kalandjaim a parányok világában" című ismeretterjesztő filmet. A leendő kutató tanulmányai mellett iskolai mikroszkópos szakkört vezet, ismeretterjesztő előadásokat tart, a filmben pedig egy igazi expedícióra hívja a nézőt az egysejtűek világába. A film a folyókban, tavakban, szikes tócsákban is életben maradó mikroorganizmusokat mutatja be, fura szerzetekről rántja le a leplet a tőzegmoha levélkéi közt éppúgy, mint a Ráckevei Duna-ágban. „Az expedíció a Kárpát-medence legmagasabb csúcsaitól egészen az Alföld szikes tavaihoz elvezetett. Mivel a cél a lehető legtöbb különleges egysejtű felkutatása volt,


Álmos munka közben

Álmosnak egy olyan guruló jármű volt a segítségére, amiben berendeztünk egy kész minilabort.

A kocsi belsejében akváriumok, gyűjtő-üvegek sorakoztak, kipárnázott dobozokban, kamerával felszerelt mikroszkópok várták az új felfedezéseket” – mondja ifj. Kollányi Ágoston, a film rendezője.

Becz Barnabás Álmos hűen folytatja azt a hagyományt, amit Dr. Lovas Béla teremtett a hazai mikroszkópos filmezésben. „Béla bácsi igazi filmes nagyágyú volt, világszinten egyedülálló archívummal. Óriási szerencse, hogy a tanítványai közé tartozhattam, akárcsak filmünk rendezője, Guszti”-meséli Molnár Attila Dávid, a film producere, aki ifj. Kollányi Ágostonnal együtt már régóta tervezett egy parányokról szóló filmet készíteni, aztán a gödöllői Természetfilm Fesztivál egyik vetítésén megismerkedtek Álmossal. Az alkotók külön köszönetet mondanak Székelyhidy Tamásnak, aki a gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztivál szervezőjeként olyan mentor programot indított el,

ami fiatal tehetségeknek segít első önálló filmjük elkészítésében.

Becz Barnabás Álmos, miután megnyerte az első ilyen mentorprogramot, közös munkába kezdett a Természetfilm.hu Tudományos Filmműhely stábjával, hamarosan pedig el is készült az Egy Csepp Harangjáték című rövidfilm. Ifj. Kollányi Ágoston akkora lehetőséget látott a közös munka folytatásában, hogy azonnal pályázatot nyújtott be, amit a Média Mecenatúra program támogatott. A filmet két évig forgatták, a mikroszkópos vizsgálatokra alkalmas lakókocsi több mint háromezer kilométert megtett a forgatások során: bejárta a Tátrát, a Tisza vidékét, a Szigetközt és a Kiskunságot. A felderítőút végén a Kis-Balatonról tértek vissza Szigetszentmiklósra, Álmos otthonába és állandó kutatóhelyére. A film még pár napig elérhető a mediaklikk.hu, később pedig a termeszetfilm.hu weboldalán. Ezen a linken pedig bepillantást nyerhetünk a forgatás részleteibe.

(Forrás, Fotó: Természetfilm.hu)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.