Magyar kutató részvételével sikerült nagyon komoly áttörést elérni a vakság gyógyításában

2021 / 05 / 25 / Bobák Áron
Magyar kutató részvételével sikerült nagyon komoly áttörést elérni a vakság gyógyításában
A vakságnak számos kiváltó oka lehet, amelyeknek egy része már ma is gyógyítható, de Dr. Roska Botond és csapata most egy olyan genetikai betegségre talált megoldást, amire eddig nem volt gyógyír.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a bázeli Molekuláris és Klinikai Szemészeti Intézet igazgatója és munkatársai tavaly kezdték el embereken tesztelni az optogenetikán alapuló módszerüket, bár a koronavírus-járvány majdnem keresztül húzta a számításaikat. A kutatók eredetileg több emberen is szerették volna kipróbálni az eljárást, azonban mindössze egy alany kezelésére volt idejük, mielőtt a járvány miatt le kellett állítaniuk a kísérleteket. A Nature Medicine folyóiratban hétfőn publikált tanulmány szerint viszont ennyi is elég volt ahhoz, hogy igazolják az eljárás hatékonyságát, ami az idegtudományban már régóta alkalmazott optogenetikán alapul.

Magyar kutató vezetésével sikerült komoly áttörést elérni a vakság kezelésében A dr. Roska Botond vezette kutatócsapatnak a világon elsőként sikerült létrehoznia olyan mesterséges retinát, amely az egészséges felnőtt ember szervének megfelelően funkcionál.

Az optogenetika lényege, hogy vírusok segítségével fényérzékeny fehérjéket juttatnak az idegsejtekbe, így az agykutatók akár egyesével is képesek megfigyelni a neuronokat. Roska Botond és kutatótársai úgy vélték, hogy ez az eljárás a szemben található sejteknél is alkalmazható lenne, ami megoldást nyújthatna a vakság egyik genetikai eredetű, ma még nem gyógyítható változatára. Míg a Leber-féle veleszületett vakság ma már génterápiával visszafordítható, addig a retinitis pigmentosa esetében ez az eljárás nem működik, hiszen nincs mit helyreállítani. Az ilyen betegségben szenvedő nagyjából hárommillió ember szeméből hiányoznak azok a fotoreceptor sejtek, amelyek a fény érzékeléséért felelősek, így nincs, ami továbbítsa ezeket a jeleket a retinális ganglionsejteknek, amelyek aztán a látóidegnek küldik tovább az információkat.

A kutatók a kísérlethez egy olyan, algákban és más mikróbákban megtalálható fehérjét választottak ki, amely csak a borostyán színre érzékeny, majd ezt vírusok segítségével eljuttatták a ganglionsejtekhez, fotoreceptor sejtekké alakítva azokat. A kísérlethez kifejlesztettek egy speciális eszközt is, ami a vizuális információkat az átalakított sejtek számára érzékelhető, borostyán színre alakítja át, valamint egy olyan szemüveget, ami másodpercenként több ezer alkalommal pásztázza a viselője látómezejét, és minden olyan képpontot regisztrál, amelyben a fény megváltozik. A szemüveg ezután az adott képpontból egy borostyánszínű fényimpulzust küld a szembe.

A módszert először egy 53 éves francia férfin alkalmazták, akinek az egyik szemét kezelték az eljárással. A férfi ezután hét hónapon keresztül viselte a szemüveget otthon és séták közben is, míg egyik nap azt vette észre, hogy halványan látja a zebra csíkjait. A koronavírus-járvány enyhülésével a kutatónak lehetőségük nyílt több laboratóriumi tesztet is elvégezni az alanyon, akinek többek között azt kellett megmondani, hogy három vagy kettő poharat raktak le elé az asztalra. A férfi 19-ből 12-szer helyes választ adott, az EEG-vel végzett vizsgálat pedig igazolta, hogy amikor a szemüveg jeleket küld a retinájába, a látásért felelős agyterület aktivizálódik.


A kezelésen átesett férfinak azt kellett megmondania, hogy három vagy két pohár van előtte (Fotó: Sahel, et al./Nature Medicine)

"Ezek az eredmények bizonyítják, hogy az optogenetikai terápia segítségével lehetséges a látás részleges helyreállítása" - nyilatkozta az eredményekről Roska Botond, aki szerint az eljárás során "az agynak egy teljesen új nyelvet kell megtanulnia". Az eljárás kidolgozói GenSight néven alapítottak céget, a céljuk, hogy több klinikai teszt után a módszert a szabályozó hatóságok is jóváhagyják. A következő lépésben a kísérleteket már több alannyal folytatják, aminek során igyekeznek tökéletesíteni az eljárást, emellett pedig a szemüveget is újratervezik, hogy kényelmesebben viselhető legyen és több információt tudjon továbbítani a retinába.

(The New York Times, Borítókép: Getty Images)

További cikkek a témában:

Ausztrál kutatók olyan eszközt fejlesztettek, amely visszaadhatja az emberek látását A Melbourne-i Monash Egyetem kutatói csaknem egy évtizede dolgoznak az eszközön, amelyet hamarosan embereken is elkezdenek tesztelni.

Egymillió eurós díjazással járó tudományos elismerést kapott Roska Botond kutató Roska Botond kutatásairól már beszámoltunk, és most újabb rangos nemzetközi elismerést kapott. Hitvallása szerint, olyan vakság, amin egyáltalán nem lehet segíteni, nem létezik. Még azokon a betegeken is lehet valamennyit segíteni, akiknek a komplett látóidege hiányzik.

A hátizsákjuk segíthet tájékozódni a látássérülteknek A gépi látás kulcsfontosságú eleme az önvezető járművek elterjedésének, viszont egy fejlesztő rájött, hogy ugyanez a technológia a látássérültek életét is jelentősen megkönnyítheti.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
A teljes emberi öntudat talán egy fekete lyukra vezethető vissza
A teljes emberi öntudat talán egy fekete lyukra vezethető vissza
Mi történik, ha Charles Darwin evolúcióelméletét kozmikus (vagy annál is hatalmasabb) léptékben, lényegében magára az univerzumra alkalmazzuk? – Nos, akkor az alapvető kérdéseinkre születnek őrült válaszok, valamint elképesztő következtetések az univerzumunk természetéről.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.