Már 2031-ben elveszíthetjük az ellenőrzést a mesterséges intelligencia felett – állítja a kutató

2023 / 11 / 12 / Felkai Ádám
Már 2031-ben elveszíthetjük az ellenőrzést a mesterséges intelligencia felett – állítja a kutató
„A szingularitás” az a pont, amikor a mesterséges intelligencia már nincs emberi ellenőrzés alatt – és ennek az eléréséig már csak kevesebb mint egy évtized van hátra egy szakértő szerint. Ennek oka, hogy minden eddiginél több erőforrást fordítanak az általános mesterséges intelligencia (AGI) kifejlesztésére és a mesterséges intelligencia növekedésének a felgyorsítására. A mesterséges intelligencia fejlesztése ráadásul számos szektorban zajlik, ami minden eddiginél gyorsabban viszi előre ezt a technológiát.

A mesterséges intelligencia kutatásának egyik prominens alakja, Ben Goertzel, a SingularityNET vezérigazgatója úgy véli, hogy a „szingularitás”, vagyis az a pont, ahol a mesterséges intelligencia lerázza magáról az emberi irányítást, már a „spájzban van”: akár 3-8 éven belül bekövetkezhet – írja a Popular Mechanics. Ez a korábbi előrejelzéseknél lényegesen rövidebb idő a mesterséges általános intelligencia (AGI) fejlesztésén múlik, amely képes emberi szintű feladatokat ellátni. Azt ugyan sokan vitatják, hogy a fejlődés valóban ennyire gyors lenne, de az kétségtelen, hogy az MI fejlesztése teljes sebességre kapcsolt.

Goertzel megjegyzi, hogy az MI fejlesztésének mozgatórugói megváltoztak. Eredetileg az Egyesült Államok hadserege végzett jelentős fejlesztéseket a területen honvédelmi célzattal, ám a kurrens fejlődést különböző motívumok irányítják, beleértve a jó öreg vállalati profitszerzést, valamint a művészek és zenészek kreatív eszközeit. A főbb szereplők, mint például a Meta, az OpenAI és az Elon Musk-féle xAI, fokozzák erőfeszítéseiket az AGI elérése irányába, elősegítve a globális érdeklődés és erőforrások felfutását.

Az OpenAI vezérigazgatója szerint a ChatGPT végül "összetörheti" a kapitalizmust Sam Altman, a ChatGPT mögött álló OpenAI vezérigazgatója beszélt egy interjúban a mesterséges intelligenciák jövőjéről, és arról, hogy ezek milyen kihívást jelenthetnek.

Magyarán egy nagyon forró területről beszélünk, de hogy ebből összeáll-e egy, az AGI-hoz vezető „tökéletes vihar”, az legalábbis kérdéses. Ennek az eléréséhez ugyanis jelentős technológiai ugrásra lenne szükség: a jelenlegi mesterséges intelligencia ugyanis elsősorban meghatározott feladatokra összpontosít, az AGI pedig, mint a neve is mutatja, ennél általánosabb, emberszerűbb felfogással áll a világhoz. Kutatások azonban ezen a területen is zajlnak, és nem is eredménytelenül. Az mindenesetre biztos, hogy a pénz és a nagyvállalati lelkesedés (Google, Meta, OpenAI, xAI – hogy csak a legnagyobb játékosok közül említsünk párat) kipipálható a szükséges feltételek listáján, az viszont, hogy mindez elégséges lesz-e a szingularitáshoz (ami egyes kutatók szerint akár elérhetetlen is lehet) a jövő zenéje.

Project December: a veszélyes mesterséges intelligencia, amellyel lehet „kommunikálni” a holtakkal is A Project December Elon Musk és Sam Altman cégének, az OpenAI által fejlesztett szoftvernek egy továbbfejlesztett változata, amit korábban maga a vállalat tartott túl veszélyesnek ahhoz, hogy megjelentesse.

Gyorsan megkérdeztük a ChatGPT-t (3.5-ös verziót), hogy miként látja az AGI hatásait az emberiségre. A generatív mesterséges intelligencia a következő pozitívumokat, illetve negatívumokat sorolta fel:

Lehetséges Pozitív Hatások:

  • Komplex Problémák Megoldása: Az AGI hozzájárulhat komplex problémák megoldásához különböző területeken, beleértve az orvostudományt, az éghajlatkutatást és a technológiát is, azáltal, hogy feldolgozza a hatalmas adatmennyiséget, és olyan információkat generál, amelyek túlmennek a humán kapacitáson.
  • Munka Feladatainak Automatizálása: Az AGI képes lehet automatizálni az unalmas és ismétlődő feladatokat, felszabadítva ezzel az emberi munkaerőt kreatívabb és értékesebb tevékenységekre.
  • Tudományos és Technológiai Fejlődés: Az AGI hozzájárulhat a tudományos és technológiai fejlődés felgyorsításához, olyan áttöréseket eredményezve, amelyek másképpen jóval hosszabb időbe telhetnének.

Lehetséges Negatív Hatások:

  • Munkahelyek Elvesztése: Az AGI által vezérelt automatizáció munkahelyek elvesztéséhez vezethet bizonyos iparágakban és szakmákban, ami potenciálisan gazdasági és társadalmi kihívásokat okozhat.
  • Etikai Aggodalmak: Az AGI etikai aggodalmakat vet fel a döntéshozatal, a elfogultság, a magánélet és a fejlett technológiák esetleges visszaélése kapcsán.
  • Váratlan Következmények: Az AGI rendszerek kiszámíthatatlan viselkedést vagy váratlan következményeket mutathatnak, különösen, ha bonyolult és dinamikus környezetben működnek.
  • Irányítás és Biztonság: Az AGI felelős fejlesztésének és irányításának biztosítása komoly kihívás. Ha az AGI rendszerek ellenőrizhetetlenné válnak, vagy rossz kezekbe kerülnek, globális biztonsági kockázatokat jelenthetnek.
  • Egyenlőtlenség: Fennáll a veszélye annak, hogy az AGI előnyei egyenetlenül oszlanak el, súlyosbítva a meglévő társadalmi és gazdasági egyenlőtlenségeket.

(Kép: Pixabay/geralt)


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Szenzációs bejelentésre készül az Apple és az OpenAI
Szenzációs bejelentésre készül az Apple és az OpenAI
Úgy tűnik, hogy az OpenAI-nak egy fontos csatát sikerül megnyernie a Google-lel szemben.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.