Már a vikingek is féltek a klímaváltozástól

2020 / 01 / 16 / Felkai Ádám
Már a vikingek is féltek a klímaváltozástól
A Rök-rúnakő egyike a leghíresebb rúnaköveknek, a 19. században fedezték fel, beépítve a helyi templom falába, évtizedekkel később aztán innen emelték ki. Ma is a Rök templomában (a svédországi Östergötland megyében) tekinthető meg. A követ az i.sz.9. században faraghatták a rajta szereplő rúnák és a nyelvhasználat alapján. A Rök-követ a svéd irodalom első fennmaradt emlékeként tartják számon.

A kövön szereplő rúnák olvasásáról a szakértők megegyeznek, az értelmezéséről a szövegnek azonban nem. Tekintve, hogy a kövön olvasható vers kilenc rejtvény sorozata, ez nem is csoda. Egyfajta fordítást itt lehet olvasni.

Rejtvényes

Egy új tanulmány szerint a valódi értelmezés nagyon eltér az eddig elfogadottól, tehát hogy a vers rejtvényei egy háborúról szólnának. A mostani, kiterjedt, több terület szakértői (régészek, történészek, filológusok, valláskutatók) által közösen végzett analízis arra jutott, hogy a Rök-kő versein a vikingek magával a természettel, sőt akár a természetfelettivel kerülnek szembe.

A kutatók választ kerestek a kövön szereplő, kilenc rejtvényre, és arra jutottak, hogy ötnek a naphoz lehet köze, négynek pedig Odinhoz és az ő harcosaihoz. A megoldáshoz ősi északi szövegeket használtak fel, és állításuk szerint így – közös erőfeszítéssel – olyan párhuzamokra bukkantak, amik eddig elkerülték a kutatók figyelmét.

Háború, na jó, de kik között?

A kutatók szerint nem egy tényleges, történelmi eseményre utal a rúna, legalábbis nem abban az értelemben, mint eddig feltételezték, ehelyett egy kisebb klímakatasztrófára, melyre a Rök-kő felállítááshoz képest évszázadokkal korábban, 536 körül kerülhetett sor. Ekkor az alacsony hőmérséklet kihatott a termésre, ami éhezéshez vezetett.

Ám történtek más, ijesztő dolgok is. Napkitörés festette vörösre az eget, a termőföldek megsínylették a kemény fagyokat, végül pedig történt egy napfogyatkozás is, éppen napfelkelte után.

A vikingek ezen baljós jelek alapján arra a következtetésre jutottak, hogy itt a Fimbulvetr, a hármas tél, amely a világvégét, a Ragnarököt előzi meg.

Már nem közeleg a tél

Persze a Rök-kő kifaragásakor ezek az események már a múlt részei voltak, ám jelentőségük miatt nem merültek feledésbe. Ráadásul a fent kifejtett eseménysorozat miatt új uralkodóosztály emelkedett fel, akik újraszervezték a mezőgazdaságot, és a hatalmukat Odintól eredeztették. Mivel pedig Odin amolyan isteni hadúr volt, akinek támogatása nem csak az emberi ellenségekkel szemben jött jól, de akár a Ragnarök óriásival vívott harcban is, így ez összességében nyugtatólag hathatott az egyszerűbb népekre.

A rúnakő tehát egyrészről emlékeztetett a múltra, másrészről arra, hogy kinek köszönhető, ha a szörnyű események nem ismétlődnek meg: (nem nagy meglepetésre) a korabeli uralkodóosztálynak, végső mondanivalója pedig akár így is összefoglalható:

Csak semmi pánik, amíg mi vagyunk hatalmon!

(Kép: wikipedia, pixabay, forrás: gizmodo, wikipedia)


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Gyereket evett az ősmadár a mai Lengyelország területén
Gyereket evett az ősmadár a mai Lengyelország területén
A feltárt gyermeki csontok annyira porózusak voltak, hogy ez alapján keresztülmehetett a madár emésztőrendszerén.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.