Már a vikingek is féltek a klímaváltozástól

2020 / 01 / 16 / Felkai Ádám
Már a vikingek is féltek a klímaváltozástól
A Rök-rúnakő egyike a leghíresebb rúnaköveknek, a 19. században fedezték fel, beépítve a helyi templom falába, évtizedekkel később aztán innen emelték ki. Ma is a Rök templomában (a svédországi Östergötland megyében) tekinthető meg. A követ az i.sz.9. században faraghatták a rajta szereplő rúnák és a nyelvhasználat alapján. A Rök-követ a svéd irodalom első fennmaradt emlékeként tartják számon.

A kövön szereplő rúnák olvasásáról a szakértők megegyeznek, az értelmezéséről a szövegnek azonban nem. Tekintve, hogy a kövön olvasható vers kilenc rejtvény sorozata, ez nem is csoda. Egyfajta fordítást itt lehet olvasni.

Rejtvényes

Egy új tanulmány szerint a valódi értelmezés nagyon eltér az eddig elfogadottól, tehát hogy a vers rejtvényei egy háborúról szólnának. A mostani, kiterjedt, több terület szakértői (régészek, történészek, filológusok, valláskutatók) által közösen végzett analízis arra jutott, hogy a Rök-kő versein a vikingek magával a természettel, sőt akár a természetfelettivel kerülnek szembe.

A kutatók választ kerestek a kövön szereplő, kilenc rejtvényre, és arra jutottak, hogy ötnek a naphoz lehet köze, négynek pedig Odinhoz és az ő harcosaihoz. A megoldáshoz ősi északi szövegeket használtak fel, és állításuk szerint így – közös erőfeszítéssel – olyan párhuzamokra bukkantak, amik eddig elkerülték a kutatók figyelmét.

Háború, na jó, de kik között?

A kutatók szerint nem egy tényleges, történelmi eseményre utal a rúna, legalábbis nem abban az értelemben, mint eddig feltételezték, ehelyett egy kisebb klímakatasztrófára, melyre a Rök-kő felállítááshoz képest évszázadokkal korábban, 536 körül kerülhetett sor. Ekkor az alacsony hőmérséklet kihatott a termésre, ami éhezéshez vezetett.

Ám történtek más, ijesztő dolgok is. Napkitörés festette vörösre az eget, a termőföldek megsínylették a kemény fagyokat, végül pedig történt egy napfogyatkozás is, éppen napfelkelte után.

A vikingek ezen baljós jelek alapján arra a következtetésre jutottak, hogy itt a Fimbulvetr, a hármas tél, amely a világvégét, a Ragnarököt előzi meg.

Már nem közeleg a tél

Persze a Rök-kő kifaragásakor ezek az események már a múlt részei voltak, ám jelentőségük miatt nem merültek feledésbe. Ráadásul a fent kifejtett eseménysorozat miatt új uralkodóosztály emelkedett fel, akik újraszervezték a mezőgazdaságot, és a hatalmukat Odintól eredeztették. Mivel pedig Odin amolyan isteni hadúr volt, akinek támogatása nem csak az emberi ellenségekkel szemben jött jól, de akár a Ragnarök óriásival vívott harcban is, így ez összességében nyugtatólag hathatott az egyszerűbb népekre.

A rúnakő tehát egyrészről emlékeztetett a múltra, másrészről arra, hogy kinek köszönhető, ha a szörnyű események nem ismétlődnek meg: (nem nagy meglepetésre) a korabeli uralkodóosztálynak, végső mondanivalója pedig akár így is összefoglalható:

Csak semmi pánik, amíg mi vagyunk hatalmon!

(Kép: wikipedia, pixabay, forrás: gizmodo, wikipedia)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Speciális kísérletsorozat folytatásaként emberi sejtekből álló biológiai robotokat alkottak
Speciális kísérletsorozat folytatásaként emberi sejtekből álló biológiai robotokat alkottak
A világ első élő robotjainak, a xenobotoknak megalkotói arra a kérdésre keresték a választ, hogy a programozható organizmusokat elő lehet-e állítani emberi sejtekből és ezek a robotok mire képesek. Az eredmény a kutatókat is meglepte.
Mi köze a bubópestisnek az emberi száj jelenlegi egészségéhez?
Mi köze a bubópestisnek az emberi száj jelenlegi egészségéhez?
Némileg hátborzongató, de a bubópestis hatásai a mai napig jelen lehetnek az emberi szájüregben, sőt a cukorbetegség megnövekedett kockázatához, valamint egy szájbetegséghez is hozzájárulhattak.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.