Már az FBI is aggódik az okostévék miatt

2019 / 12 / 03 / Pőcze Balázs
Már az FBI is aggódik az okostévék miatt
Az FBI egyik regionális irodája különös veszélyre figyelmeztet a karácsonyi bevásárló időszak kezdetével: az internetre köthető, vagyis okos tévék, ha nem vigyázunk, könnyen beengedhetnek valakit a nappalinkba, akinek nem feltétlenül örülnénk.

A TechCrunch idézte írásban a Szövetségi Nyomozó Iroda kiemeli, hogy amellett, hogy a gyártók a beépített kamera és a mikrofon segítségével figyelemmel kísérhetik, hogy ki mit néz a családból, a hackereknek is könnyű célpont lehet egy okostévé.

Egyáltalán minek egy tévét az internetre kötni?

Az Egyesült Államokban ugyan még csak minden ötödik háztartás köttette ki a kábeltévét, de a háromnegyedük használ már valamilyen streaming szolgáltatást. Az okostévéknek ezek a szolgáltatások, a Netflix, az HBO Go és a társaik jelentik a létjogosultságát. Arról, hogy hányan böngésznek vagy játszanak a tévéjükön, nehéz friss statisztikát találni, ez pedig könnyen utalhat arra, hogy szinte senki. Filmet nézni tévén jó dolog, weboldalakat böngészni, vagy egy távirányítót controllerként használva gyenge kis játékokkal játszani nem igazán az.

Ha az internetre lehet kötni, fel lehet törni

A telefonjainkon, számítógépeinken már megszoktuk, hogy folyamatosan érkeznek a rendszeres frissítések - hol van már az a világ, amikor egy mobiltelefon kész volt, mint egy ütve fúró, megvette az ember, aztán használta, amíg működött. Mára viszont mindent lehet, és sok dolgot érdemes az internetre kötni: az irodából rápillantani az otthoni biztonsági kamerára, a hazaútról beindítani a légkondit vagy a fűtést, kirándulás közben a drónról sugározni a tájképeket. Igen, ezek még úri hóbortok, de az angol vécé is az volt az elején. Ezzel együtt viszont hagyatkoznunk kell arra, hogy a gyártók észreveszik, ha kiderül az eszközükről, hogy nem biztonságos, és amilyen gyorsan csak lehet, frissítik azt, illetve szólnak nekünk, hogy ne halogassuk a frissítést, mert baj lesz.

Nem élet-halál kérdése. De majdnem az.

Tavaly egy konferencián hackerek azt demonstrálták, hogy a gyártó hanyagságát kihasználva szívritmusszabályozókat tudnak irányítani az interneten keresztül, négy éve az volt hír, hogy mások egy autó fölött vették át távolról az irányítást. Ehhez képest apróság, hogy idén év elején kísérletező kedvű hackerek a kedvükre küldözgettek videókat Chromecastekre, vagyis a Google olyan eszközeire, amiket a tévénkbe dugva videót tudunk nézni a számítógépünkről, telefonunkról. Ennél gonoszabb dolgokat kitalálni egy tévé képernyőjével, kamerájával és mikrofonjával nem nehéz - egy csapat kamasz valószínűleg fél óra alatt írná meg és forgatná le a Jackass méltó folytatását a segítségükkel.

Akkor mit lehet tenni?

A legfontosabb, hogy az ember csak akkor kösse a tévéjét az internetre, ha valóban kihasználja az okos képességeit - kábeltévézéshez valószínűleg teljesen fölösleges ezzel bajlódni. A következő, hogy gondoljunk a tévénkre úgy, mint egy számítógépre vagy telefonra: nézzük meg rendszeresen, hogy van-e rajta elérhető frissítés, és ha van, telepítsük fel. Végül várni kell: hogy minden gyártó vegye komolyan, hogy egy 100 centis kulcslyukat építettek a nappalinkba. Reméljük, hogy az FBI őket is ellátta pár jó tanáccsal.

(Borítókép: Pixabay)


Meztelen képeket generáltak az osztálytársaikról, próbára bocsátották és képzésekre kötelezték a tizenöt fiatalt
Meztelen képeket generáltak az osztálytársaikról, próbára bocsátották és képzésekre kötelezték a tizenöt fiatalt
A tizenhárom és tizenöt év közti spanyol fiatalok mesterséges intelligenciával készítettek montázsokat.
Megfejtették a világ legősibb számítógépének, az antiküthérai szerkezet titkát
Megfejtették a világ legősibb számítógépének, az antiküthérai szerkezet titkát
A 21. század egyik legérzékenyebb tudományos eszközével kifejlesztett technikák, amelyek a téridő hullámzásait elemzik, új megvilágításba helyezték a legrégebbi ismert analóg számítógép működését.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.