Már az űrben tesztelik a szatellit-naperőművet, amely végtelen energiát sugározhat a Földre

2023 / 01 / 04 / Felkai Ádám
Már az űrben tesztelik a szatellit-naperőművet, amely végtelen energiát sugározhat a Földre
Ha ez megvalósul, akkor a Földön használt napelemek minden korlátját sikerülne kiiktatni.

A Caltech tudósai nagy lépést tettek afelé, hogy közvetlenül az űrbeli napenergia felhasználásával folyamatos tiszta energiaforrást biztosítsanak a Földnek. Az 50 kg-os Space Solar Power Demonstrator (SSPD) műholdat, tegnap, január 3-án lőtték fel egy SpaceX Falcon 9 rakéta fedélzetén – számol be róla a CNET. Az SSPD teszteli azokat a kulcsfontosságú technológiákat, amelyek az űralapú napenergia előállításához és a Földre történő visszasugárzásához szükségesek.

Az Európai Űrügynökség is rámegy az űrben termelt napenergiára A Föld körüli pályán keringő naperőművekkel egy ideje Kína és az USA is aktívan foglalkozik, a tervek szerint pedig hamarosan az Európai Űrügynökség is belekezd a saját projektjébe.

A napenergia kapcsán az egyik legkomolyabb probléma itt a Földön, hogy egy adott helyen nem süt állandóan és intenzíven a Nap. Az űralapú napenergia ezt orvosolná – egy olyan koncepcióról van tehát szó, amely évtizedek óta létezik, és magában foglalja a napenergia műholdak segítségével történő összegyűjtését, majd ennek a Földre sugárzását. Ez a napenergia a Földön aztán elektromos árammá alakítható, és felhasználható a hálózatokban. Az ötlet lényege tehát az, hogy kihasználjuk a Napot, ezt a szinte korlátlan energiaforrást a hét minden napján, 24 órában – és így le tudjuk küzdeni a Földön a napelemek korlátait, mivel ezek értelemszerűen csak akkor tudnak energiát szolgáltatni, ha süt a Nap, és így folyamatos ellátást sem képesek biztosítani.

Az SSPD három kísérletet végez az űralapú napenergia megvalósíthatóságával kapcsolatban. Az első kísérlet, az úgynevezett DOLCE (Deployable on-Orbit ultraLight Composite Experiment), az űrben használt napelemek telepítési mechanizmusait fogja vizsgálni egy 0,55 négyzetméteres szerkezet kibontásával. A második kísérlet, az ALBA (Assessing Large Area Bifacial on-Orbit PV Assemblies) 22 különböző típusú fotovoltaikus cellát fog tesztelni, hogy kiderüljön, ezek miként állnak helyt az űr szélsőséges környezetében. A harmadik kísérlet, a MAPLE (Microwave Assisted Photovoltaic on-orbit Link Experiment), pedig már az energiaátviteli mechanizmusokat teszteli mikrohullámú adók segítségével.

Az SSPD végső célja egy több mint 0,8 km szélességű űrnapelem-konstelláció telepítése, amely egy olyan űrbeli naperőművet alkotna, amely a napenergiát visszasugározná a Földre. Ez vezeték nélküli energiaátvitelt jelentene, ahol a rádióhullámokat a talaj szintjén energiává alakítják, majd az elektromos hálózatokban használható formává konvertálják. Az SSPD-t már tesztelték a Földön, de azt egyelőre nem tudni, hogyan bírja majd a világűrbeli áldatlan viszonyokat. Az ALBA és MAPLE kísérletek befejezése fog egyébként a leginkább elhúzódni, mivel a tudósok szeretnék látni, hogyan teljesítenek ezek az eszközök hosszabb távon a különböző környezetekben.

Csodát azonban nem ígér senki, mivel az űrbeli naperőmű sem jelent gyors megoldást az éghajlati válságra, ráadásul potenciális problémák merülhetnek fel az erőműveknek a már amúgy is zsúfolt Föld körüli pályán történő építése, valamint a projekt összköltsége miatt is. Viszont ezzel a megoldással energiát lehet juttatni a világ azon régióiba, amelyek jelenleg nem férnek hozzá megbízható áramellátáshoz, és folyamatos tiszta energiaforrást is biztosíthatunk idővel a bolygó energiaellátásához. Amint azt Ali Hajimiri, a Caltech mérnöke és az SSPD társigazgatója elmondta:

„Bármi is történik, ez a prototípus nagy előrelépést jelent.”

(Kép: Caltech)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Nemsokára beleshetünk egy fontos holdmisszió előkészületeinek kulisszái mögé
Nemsokára beleshetünk egy fontos holdmisszió előkészületeinek kulisszái mögé
Az első robotizált NASA holdmisszió rovere 100 napig járja a Mons Mouton környékét víz után kutatva, majd küldetése végén megfagy.
Szellemgalaxis tűnt fel a James Webb Űrteleszkóp képein, amely eddig láthatatlan volt
Szellemgalaxis tűnt fel a James Webb Űrteleszkóp képein, amely eddig láthatatlan volt
A JWST infravörös tartományban mérő műszerei által a Hubble képein jóformán láthatatlan galaxisok is megfigyelhetővé válnak.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.