Már csaknem két és fél évet töltött el a világűrben egy orosz kozmonauta

2024 / 02 / 06 / Bobák Áron
Már csaknem két és fél évet töltött el a világűrben egy orosz kozmonauta
Oleg Kononyenko összességében már több mint 880 napot tartózkodott a világűrben, amivel honfitársa rekordját adta át a múltnak.

Az 59 éves kozmonauta először 2008-ban indulhatott el az ISS-re, azóta pedig további négy űrutazáson vett részt, amelyek közül az utolsó nagyban hozzájárult a nem mindennapi rekord felállításához: Kononyenko legutóbb 2023. március 28-án, az Expedition 69 tagjaként indult el az ISS-re, az ott tartózkodását viszont jelentősen meghosszabbította, hogy az űrhajós a misszió végeztével nem tért vissza a Földre, hanem további két missziót vállalt. Ennek köszönhetően Kononyenko már vasárnap megdöntötte honfitársa, Gennagyij Padalka rekordját, aki karrierje során 878 napot, 11 órát és 31 percet tartózkodott a világűrben, mire pedig a 71-es expedíció szeptember 24-én véget ér,

Kononyenko elmondhatja magáról, hogy 1111 napot, azaz több mint három évet töltött a Földön kívül.

Eddigre Kononyenko 546 napja fog egyhuzamban a Föld körül keringeni, amivel egy másik honfitársa, Valerij Poljakov rekordját is átadja a múltnak. Poljakov 1994-ben és 1995-ben összesen 437 napot töltött el egyhuzamban a világűrben, amit máig nem sikerült senkinek túlszárnyalnia, azonban ha minden a tervek szerint alakul, Kononyenko ezt a rekordot már június 8-án átadhatja a múltnak.

Az orosz űrhajósnak a későbbiekben akár még arra is lesz lehetősége, hogy tovább növelje az űrben eltöltött napjai számát, hiszen bár nem sokkal az ukrajnai háború kitörése után a Roszkoszmosz vezetője azt közölte, hogy 2024-ben kiszállnak az ISS üzemeltetéséből, tavaly áprilisban az oroszok mégis a maradás mellett döntöttek, így jelen állás szerint 2028-ig részt vesznek a nemzetközi projektben.

(Borítókép: Kononyenko 2008-ban, az első űrsétájára készülődve, Fotó: NASA)


Apró, piros objektumok tömege szerepel a JWST felvételein – de a létezésük lehetetlen
Apró, piros objektumok tömege szerepel a JWST felvételein – de a létezésük lehetetlen
A JWST rengeteg kis piros pontot fedezett fel, de ezeket jelenleg bárhogy próbáljuk magyarázni, az ellentmond a most ismert galaktikus evolúciós modelljeinknek.
Ezt látnánk az égen, ha a Földnek is olyan gyűrűi lennének, mint a Szaturnusznak
Ezt látnánk az égen, ha a Földnek is olyan gyűrűi lennének, mint a Szaturnusznak
Nagyon látványos lenne, igaz, a valóságban pontosan így egész biztosan nem jöhetne létre.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.