Már elérhetőek a Semmelweis Egyetem egészségügyi applikációjának új funkciói

2023 / 10 / 26 / Bobák Zsófia
Már elérhetőek a Semmelweis Egyetem egészségügyi applikációjának új funkciói
A HELP alkalmazást megjelenése óta több mint százezren használták, hogy a tünetek ellenőrzésével jobb döntést tudjanak hozni a szükséges lépéseket illetően. Az alkalmazás most új, hasznos funkcióval bővült.

A Semmelweis Egyetem ötfős egyetemi csapata (dr. Agócs Róbert, dr. Berta László, Kovács Eszter, Horváth Dóra, dr. Krivácsy Péter) által megálmodott és kifejlesztett egészségügyi alkalmazást, a HELP-et júniusban mutatta be az egyetem - az applikáció nem helyettesíti ugyan a szakvizsgálatot, de döntéstámogató eszközként megkönnyítheti a felhasználók dolgát egy-egy tünet súlyosságának felmérésével kapcsolatban. Az appot első körben gyermekbetegségek felismerésére alakították ki, hogy a szülők jobban fel tudják mérni, betegség vagy baleset esetén szükséges-e elindulniuk a kórházba, illetve hogy otthon hogyan tudják enyhíteni a tüneteket.

"A HELP projekt célja egy olyan megbízható döntéstámogató eszközt adni a magyar lakosság kezébe, melynek használata során a családok algoritmikus segítséget kapnak arra vonatkozóan, hogy az észlelt tünetek milyen szintű egészségügyi ellátást igényelnek: tünetek otthon enyhítése, háziorvos rendelési időben, sürgősségi ellátás, vagy 112 hívása."

- írja a Semmelweis az alkalmazásról.

Az app 220 gyermekbetegség 600 tünetét tartalmazza és az ehhez szükséges adatbázist tartalmi szempontból az egyetem orvosokból és kommunikációs szakembereiből álló stábja állította össze, míg az informatikai hátteret a Mondriaan DC Kft. biztosította. Dr. Agócs Róbert elmondása szerint az app kialakításakor felhasználói oldalról közelítették meg a kérdést, így a több száz betegség felismerését segítendő minden egyes betegségnél abból indultak ki, hogy mit mond a szakirodalom, milyen tünetek jelentkezhetnek, ugyanakkor ezek közül kiszűrték azokat, amelyeket a szülő nem észlelhet. A tünetek felsorolása során szinonimaszótárat is alkalmaztak és összegyűjtötték a lehetséges elírásokat, helyesírási hibákat, hogy akkor is működjön a rendszer, ha valaki rosszul ír be valamit.

A HELP sikeresnek bizonyult: az első 20 óra alatt 14 ezer tünetellenőrzést futtattak le rajta és ötezren látogattak el a honlapra. A Semmelweis Egyetem október 13-ai beszámolója szerint azóta körülbelül 68 ezer mobilapp letöltés történt és 62 ezer honlaplátogatás, most pedig új funkciókkal is bővítették az alkalmazást, ezért a gyermekbetegségek tünetei mellett már a sürgősségi ellátóhelyekre is lehet keresni az appon belül. A surgossegi.info platformmal való együttműködés révén a felhasználók pillanatok alatt megtalálhatják a lakóhelyükhöz (vagy tartózkodási helyüköz) legközelebbi ellátóhelyet és további nagy előnyt jelent az is, hogy az eddig csak a webes felületen hozzáférhető tudástárat már mobilappban is lehet használni.

A HELP-et a sikerre való tekintettel hamarosan újabb területekkel is bővítik: a tervek szerint a következő fázisban a szülészeti-nőgyógyászati modult indítják el, majd valamikor a jövőben a kardiológiai és a szemészeti területet is belefoglalják az alkalmazásba, mivel az egyetem célja, hogy idővel minden szakterület bekerüljön az applikációba.

(Fotó: Semmelweis Help)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Rekonstruálták a “Sárkányember”, fajunk legközelebbi rokonának a hatalmas fejét
Rekonstruálták a “Sárkányember”, fajunk legközelebbi rokonának a hatalmas fejét
Masszív test, négyzet alakú szemüregek, hatalmas fogak, gigantikus fej – a Homo longi, vagy másnéven a Sárkányember fajunk legközelebbi rokona, aki teljesen adaptálódott a fagyos körülményekhez.
Mi köze a bubópestisnek az emberi száj jelenlegi egészségéhez?
Mi köze a bubópestisnek az emberi száj jelenlegi egészségéhez?
Némileg hátborzongató, de a bubópestis hatásai a mai napig jelen lehetnek az emberi szájüregben, sőt a cukorbetegség megnövekedett kockázatához, valamint egy szájbetegséghez is hozzájárulhattak.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.