Már elérhetőek a Semmelweis Egyetem egészségügyi applikációjának új funkciói

2023 / 10 / 26 / Bobák Zsófia
Már elérhetőek a Semmelweis Egyetem egészségügyi applikációjának új funkciói
A HELP alkalmazást megjelenése óta több mint százezren használták, hogy a tünetek ellenőrzésével jobb döntést tudjanak hozni a szükséges lépéseket illetően. Az alkalmazás most új, hasznos funkcióval bővült.

A Semmelweis Egyetem ötfős egyetemi csapata (dr. Agócs Róbert, dr. Berta László, Kovács Eszter, Horváth Dóra, dr. Krivácsy Péter) által megálmodott és kifejlesztett egészségügyi alkalmazást, a HELP-et júniusban mutatta be az egyetem - az applikáció nem helyettesíti ugyan a szakvizsgálatot, de döntéstámogató eszközként megkönnyítheti a felhasználók dolgát egy-egy tünet súlyosságának felmérésével kapcsolatban. Az appot első körben gyermekbetegségek felismerésére alakították ki, hogy a szülők jobban fel tudják mérni, betegség vagy baleset esetén szükséges-e elindulniuk a kórházba, illetve hogy otthon hogyan tudják enyhíteni a tüneteket.

"A HELP projekt célja egy olyan megbízható döntéstámogató eszközt adni a magyar lakosság kezébe, melynek használata során a családok algoritmikus segítséget kapnak arra vonatkozóan, hogy az észlelt tünetek milyen szintű egészségügyi ellátást igényelnek: tünetek otthon enyhítése, háziorvos rendelési időben, sürgősségi ellátás, vagy 112 hívása."

- írja a Semmelweis az alkalmazásról.

Az app 220 gyermekbetegség 600 tünetét tartalmazza és az ehhez szükséges adatbázist tartalmi szempontból az egyetem orvosokból és kommunikációs szakembereiből álló stábja állította össze, míg az informatikai hátteret a Mondriaan DC Kft. biztosította. Dr. Agócs Róbert elmondása szerint az app kialakításakor felhasználói oldalról közelítették meg a kérdést, így a több száz betegség felismerését segítendő minden egyes betegségnél abból indultak ki, hogy mit mond a szakirodalom, milyen tünetek jelentkezhetnek, ugyanakkor ezek közül kiszűrték azokat, amelyeket a szülő nem észlelhet. A tünetek felsorolása során szinonimaszótárat is alkalmaztak és összegyűjtötték a lehetséges elírásokat, helyesírási hibákat, hogy akkor is működjön a rendszer, ha valaki rosszul ír be valamit.

A HELP sikeresnek bizonyult: az első 20 óra alatt 14 ezer tünetellenőrzést futtattak le rajta és ötezren látogattak el a honlapra. A Semmelweis Egyetem október 13-ai beszámolója szerint azóta körülbelül 68 ezer mobilapp letöltés történt és 62 ezer honlaplátogatás, most pedig új funkciókkal is bővítették az alkalmazást, ezért a gyermekbetegségek tünetei mellett már a sürgősségi ellátóhelyekre is lehet keresni az appon belül. A surgossegi.info platformmal való együttműködés révén a felhasználók pillanatok alatt megtalálhatják a lakóhelyükhöz (vagy tartózkodási helyüköz) legközelebbi ellátóhelyet és további nagy előnyt jelent az is, hogy az eddig csak a webes felületen hozzáférhető tudástárat már mobilappban is lehet használni.

A HELP-et a sikerre való tekintettel hamarosan újabb területekkel is bővítik: a tervek szerint a következő fázisban a szülészeti-nőgyógyászati modult indítják el, majd valamikor a jövőben a kardiológiai és a szemészeti területet is belefoglalják az alkalmazásba, mivel az egyetem célja, hogy idővel minden szakterület bekerüljön az applikációba.

(Fotó: Semmelweis Help)


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Hány ember élt eddig összesen a világon?
Hány ember élt eddig összesen a világon?
"Ahány ember él ma, mind mögött harminc szellem sorakozik; ez az élők és holtak számaránya. Az idők hajnala óta nagyjából-egészéből százmilliárd ember taposta a Föld nevű bolygót." - írta Arthur C. Clarke az 1968-ban megjelent Űrodisszeia című könyvének nyitányában. Igaza volt az írónak? És hogyan változtak azóta a becslések?
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.