Már embereken tesztelik a Moderna rákvakcináját

2022 / 11 / 03 / Bobák Áron
Már embereken tesztelik a Moderna rákvakcináját
A bőrrák ellen kifejlesztett oltás ugyanúgy mRNS-alapú hatásmechanizmussal működik, mint a vállalat által korábban kifejlesztett koronavírus-vakcina.

Bár vakcináról beszélünk, fontos megjegyezni, hogy az mRNA-4157/V940-et nem a betegség megelőzésére, hanem a kezelésére fejlesztették ki. A Moderna reményei szerint a most zajló klinikai kísérletek igazolni fogják, hogy a vakcina hatásos a melanóma, vagyis a bőrrák legvégzetesebb változatának kezelésére.

A daganatos betegségek esetében a problémát az okozza, hogy az immunrendszer nem ismeri fel a fertőzött sejteket, így védekezni sem tud ellenük. A legtöbb kidolgozás alatt álló kezelési mód ennek megfelelően arra irányul, hogy valahogy megtanítsák a szervezetnek felismerni a rákos sejteket, aminek köszönhetően az immunrendszer már magától kisöpri a betegséget. Ahogy arról az Inhabitat beszámolt, a Moderna kutatói ennek érdekében a mutálódott melanóma sejtekből vesznek mintát, majd génszekvenálás segítségével azonosítják azokat azokat az antigéneket, amelyekre az immunrendszer reagál. Ezt követően létrehoznak egy teljesen személyre szabott vakcinát, amely arra ösztönzi a szervezetet, hogy vegye fel a harcot a daganattal.

A jelenlegi klinikai kísérletben összesen 157 beteget kezelnek, akik közül néhányan a Moderna vakcináját és a Merck gyógyszergyártócég immunterápiás készítményét, a Keytrudát kapják, míg bizonyos betegek csak a második fajta kezelést. A várakozások szerint az első adatok az év végére fognak rendelkezésre állni, és ezekből már tisztán kiolvasható lesz, hogy mennyire hatékony a Moderna vakcinája.

A Moderna az mRNS-vakcinákat a jövőben számos más területen is használná, többek között már az ugyanilyen hatásmechanizmussal működő HIV-vakcinával is a klinikai kísérletek fázisában tartanak. A koronavírus-vakcináját a Pfizerrel együtt kifejlesztő német BioNTech szintén dolgozik a saját mRNS-alapú rákvakcináján, a vállalat alapítói a BBC-nek október közepén úgy nyilatkoztak, hogy az embereken is alkalmazható oltás valamikor 2030 előtt készülhet el.

(Borítókép: Getty Images)

A „Pfizer-vakcinát” fejlesztő cég a következő oltását már a rák ellen tervezné Özlem Türeci, a BioNTech társalapítója adott interjút, melyből nem csak a járvány elleni vakcina kifejlesztésének kulisszatitkai derülnek ki, de az is, miként segíthetett a koronavírus a rák elleni oltások kidolgozásában, és ezek mikor lesznek megvásárolhatóak.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Karnyújtásnyira az influenza nélküli világ – és ehhez oltás sem kell
Karnyújtásnyira az influenza nélküli világ – és ehhez oltás sem kell
A “7-es vegyület” lehet az influenza elleni csodafegyver, amely a védőoltásokat is leválthatja.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.