Már embereken tesztelik a Moderna rákvakcináját

2022 / 11 / 03 / Bobák Áron
Már embereken tesztelik a Moderna rákvakcináját
A bőrrák ellen kifejlesztett oltás ugyanúgy mRNS-alapú hatásmechanizmussal működik, mint a vállalat által korábban kifejlesztett koronavírus-vakcina.

Bár vakcináról beszélünk, fontos megjegyezni, hogy az mRNA-4157/V940-et nem a betegség megelőzésére, hanem a kezelésére fejlesztették ki. A Moderna reményei szerint a most zajló klinikai kísérletek igazolni fogják, hogy a vakcina hatásos a melanóma, vagyis a bőrrák legvégzetesebb változatának kezelésére.

A daganatos betegségek esetében a problémát az okozza, hogy az immunrendszer nem ismeri fel a fertőzött sejteket, így védekezni sem tud ellenük. A legtöbb kidolgozás alatt álló kezelési mód ennek megfelelően arra irányul, hogy valahogy megtanítsák a szervezetnek felismerni a rákos sejteket, aminek köszönhetően az immunrendszer már magától kisöpri a betegséget. Ahogy arról az Inhabitat beszámolt, a Moderna kutatói ennek érdekében a mutálódott melanóma sejtekből vesznek mintát, majd génszekvenálás segítségével azonosítják azokat azokat az antigéneket, amelyekre az immunrendszer reagál. Ezt követően létrehoznak egy teljesen személyre szabott vakcinát, amely arra ösztönzi a szervezetet, hogy vegye fel a harcot a daganattal.

A jelenlegi klinikai kísérletben összesen 157 beteget kezelnek, akik közül néhányan a Moderna vakcináját és a Merck gyógyszergyártócég immunterápiás készítményét, a Keytrudát kapják, míg bizonyos betegek csak a második fajta kezelést. A várakozások szerint az első adatok az év végére fognak rendelkezésre állni, és ezekből már tisztán kiolvasható lesz, hogy mennyire hatékony a Moderna vakcinája.

A Moderna az mRNS-vakcinákat a jövőben számos más területen is használná, többek között már az ugyanilyen hatásmechanizmussal működő HIV-vakcinával is a klinikai kísérletek fázisában tartanak. A koronavírus-vakcináját a Pfizerrel együtt kifejlesztő német BioNTech szintén dolgozik a saját mRNS-alapú rákvakcináján, a vállalat alapítói a BBC-nek október közepén úgy nyilatkoztak, hogy az embereken is alkalmazható oltás valamikor 2030 előtt készülhet el.

(Borítókép: Getty Images)

A „Pfizer-vakcinát” fejlesztő cég a következő oltását már a rák ellen tervezné Özlem Türeci, a BioNTech társalapítója adott interjút, melyből nem csak a járvány elleni vakcina kifejlesztésének kulisszatitkai derülnek ki, de az is, miként segíthetett a koronavírus a rák elleni oltások kidolgozásában, és ezek mikor lesznek megvásárolhatóak.


Egyszerű kísérlet szemlélteti, miért nem érnek semmit a legújabb antibiotikumok sem idővel
Egyszerű kísérlet szemlélteti, miért nem érnek semmit a legújabb antibiotikumok sem idővel
A baktériumok véletlenszerű mutációja az oka annak, hogy elkerülhetetlenül rezisztenssé váljanak a jövőben fejlesztett antibiotikumokkal szemben is. Mindezt egy könnyen megérthető kísérlet szemlélteti.
Az Egyesült Államok halálzónájában jogilag megúszható lehet egy gyilkosság
Az Egyesült Államok halálzónájában jogilag megúszható lehet egy gyilkosság
Egy jogi kiskapu miatt elméletileg lehetséges súlyos bűncselekményt elkövetni, majd per nélkül megúszni a dolgot a Yellowstone egy elhagyatott pontján.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.