Már fegyvere is van az amerikai űrhaderőnek

2020 / 04 / 25 / Bobák Áron
Már fegyvere is van az amerikai űrhaderőnek
A hordozható antennarendszerrel ideiglenesen elnémíthatók az ellenséges műholdak, így például teljesen titokban tudnak rakétacsapást indítani.

A Donald Trump amerikai elnök által tavaly decemberben életre hívott Space Force, azaz űrhaderő az amerikai hadsereg hatodik ága, ami az Egyesült Államok dominanciáját hivatott biztosítani a világűrben. Az elmúlt hónapokban sokan találgatták, hogy ez mit is jelenthet pontosan, hiszen az űrhaderő létrehozásán és az egyenruha bemutatásán túl nem sok minden szivárgott ki a tervekből, a pénteki bejelentéssel viszont már jobban körvonalazódik, hogyan is fog illeszkedni az új haderő a hadsereg többi részéhez.

A US Space Force által most bemutatott antenna képes blokkolni a műholdak kommunikációját, ideiglenesen használhatatlanná téve azokat. A 4-ik űrirányító századnak leszállított Ellenkomunikációs Rendszer Blokk 10.2 ugyan az Interesting Engineering szerint már 2004 óta létezik, ám az űrhaderőnél csak most rendszeresítették. Seth Major őrnagy ennek kapcsán elmondta, hogy egy hordozható kommunikációs rendszerről van szó, amit lényegesen továbbfejlesztettek, például új szoftvereket kapott és a korábbinál több frekvenciasávon képes zavarni a műholdak kommunikációját.

A Futurism a Popular Mechanicsra hivatkozva azt írja, hogy ez a fajta technológia csak az űrhaderő számára újdonság, az oroszok például már tavaly óta használják az Ellenkommunikációs Rendszerhez hasonló Tirada 2-S-t. Azt is hozzáteszik, hogy már 2017-ben is legalább 13 ehhez hasonló rendszer működött a világon, persze mivel az ilyen fegyverrendszerek technológiája hétpecsétes titok, így nem lehet tudni, hogy melyik mennyire hatékony a műholdak semlegesítésében.

A Newsweek értesülései szerint a L3Harris Technologies által kifejlesztett rendszerből eddig 16-ot szállítottak le, eközben pedig már aktívan fejlesztik a következő, még fejlettebb modellt, aminek érkezése 2022 októberére várható. A lap felidézi, hogy az Egyesült Államok legfontosabb katonai hírszerző szervezete, a Védelmi Hírszerző Ügynökség januárban figyelmeztetést adott ki, hogy mind az oroszok, mind pedig a kínaiak különösen fontosnak tekintik az űrt a modern hadviselésben, így az Egyesült Államoknak is fel kell készülnie. Az általuk közölt tanulmány kiemelte, hogy a két ország rendelkezik a műholdak zavarására alkalmas eszközökkel, emellett olyan fegyverekkel, amelyek képesek egy pontra koncentrálni az energiát és földről indítható műholdelhárító rakétákkal is. A Newsweek szerint Oroszország éppen a múlt héten tesztelte az egyik ilyen rakétarendszerét, amely képes az alacsony pályán szálló műholdak megsemmisítésére.

(Borítókép: AIRMAN 1ST CLASS ANDREW BERTAIN/U.S. AIR FORCE)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Hogy fog kinézni a világ tíz év múlva, mikor a fizikai és virtuális valóság teljesen egybeolvad és a transzmédia eluralkodik?
Hogy fog kinézni a világ tíz év múlva, mikor a fizikai és virtuális valóság teljesen egybeolvad és a transzmédia eluralkodik?
A Sony bemutatta koncepcióját a világról, ahol a tartalomgyártók speciális XR-szemüvegekben gyűlnek össze és kreálnak képzeletbeli világokat, amelyben a transzmédia történetmesélés teljesen ki tud bontakozni.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.