Már gyűjtik a pénzt a GPT-5 trenírozására, de nem tudják, a modell pontosan mire lesz képes

2023 / 11 / 17 / Pőcze Balázs
Már gyűjtik a pénzt a GPT-5 trenírozására, de nem tudják, a modell pontosan mire lesz képes
Ugyan a népszerű generatív mesterséges intelligenciát, a ChatGPT-t kifejlesztő OpenAI folyamatosan jelent be újdonságokat a meglévő modelljeivel kapcsolatban, de közben már azon dolgoznak, hogy elkezdjék a szoftver következő generációjának a trenírozását.

Az Interesting Engineering cikke szerint Sam Altman vezérigazgató végre elárult, ha nem is sok, de legalább néhány részletet arról, hogy mik lehetnek a céljai a GPT-5-nek. A tavaly év végén bemutatott, 3.5-ös verziószámú ChatGPT több mint százmillió embert kápráztatott el azzal, hogy közérthetően és ingyen megmutatta a generatív mesterséges intelligenciák (MI) képességeit. Azóta megjelent az egyelőre fizetős GPT-4, amit még több adaton edzettek, így bizonyos helyzetekben még jobb válaszokat képes adni, illetve sorra jelentettek be kiegészítő megoldásokat a meglévő modellekhez. Ilyen az, hogy bizonyos szolgáltatások, például utazásszervező alkalmazások már közvetlenül tudnak kommunikálni a programmal, a ChatGPT eléri az aktuális internetes tartalmakat, ahogyan az is, hogy a Microsoft a böngészőjébe, a szövegszerkesztőjébe vagy épp a rajzolóprogramjaiba integrálta az OpenAI szoftverét. Utóbbiak azonban, ahogy a vezérigazgató fogalmaz, nem az OpenAI termékei. A nemrég bejelentett, testre szabható GPT modellek is másoknak teszik lehetővé, hogy saját chatbotokat alakítsanak ki a cég által lefektetett alapokon.

A valódi cél viszont Altman szerint nem ez, hanem a "mágikus mesterséges intelligencia az égben",

vagyis az általános MI, amihez ezek az együttműködések, megoldások jelentik az utat. De addig "hosszú az út, rengeteg a számítanivaló, és a trenírozás költségei egyszerűen hatalmasak" - mondta a cégvezető a Financial Times-nak. A következő lépés, a GPT-5-ös modell edzéséhez részben nyilvánosan elérhető, részben vállalatoktól vásárolt adatokat fognak felhasználni. Arra kérték a nagy adattömeggel rendelkező cégeket, hogy működjenek velük együtt, különösen a hosszabb tartalmak és a párbeszédek tökéletesítése miatt. Ehhez ráadásul nem csak adatra és pénzre lesz szükségük, többre, mint a Microsoft eddig befektetett tízmilliárd dollárja, hanem chipekre is. Altman szerint "a kapitalizmus csodája" fogja megoldani, hogy a most szinte egyeduralkodó Nvidia gyártási kapacitása ne fogja vissza az iparág fejlődését.

Ugyanakkor azt még ő sem tudja, hogy a GPT-5 mire lesz képes. "Amíg el nem kezdjük a trenírozást, ez nekünk is csak találgatás. Igyekszünk javulni ebben, mert biztonsági szempontból fontos, hogy előre lássuk a képességeit. De most nem tudom megmondani, hogy mire lesz képes (a GPT-5), amire a GPT-4 nem".

(Borítókép: Justin Sullivan/Getty Images)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Az IBM, a Meta és ötven további szervezet helyezkedett szembe az OpenAI-jal és a Google-lel
Az IBM, a Meta és ötven további szervezet helyezkedett szembe az OpenAI-jal és a Google-lel
Az MI Szövetség tagjai a nyitottabb mesterséges intelligenciában hisznek.
DNS-ben tárol adatokat a Biomemory nevű apró kártya, ami százötven évig garantálja az információk épségét
DNS-ben tárol adatokat a Biomemory nevű apró kártya, ami százötven évig garantálja az információk épségét
Egyelőre méregdrága, de hosszú távon olcsóbb lehet a DNS-alapú tárolás, mint az elektronikus.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.