Már idén nyáron elkészülhet az első városi útszakasz, ami menet közben tölti fel az elektromos autókat

2020 / 06 / 09 / Bobák Áron
Már idén nyáron elkészülhet az első városi útszakasz, ami menet közben tölti fel az elektromos autókat
Az izraeli Electreon a tel-avivi egyetem és a buszpályaudvar között hozná létre azt a két kilométeres útszakaszt, ami szerintük alapjaiban változtathatja meg a közlekedést a jövőben.

Fontos hangsúlyozni, hogy a korábbi próbálkozásokkal ellentétben nem napelemes burkolatról van szó, vagyis a járművek töltéséhez szükséges energiát nem maga az út termeli, csupán továbbítja a rajta közlekedő autóknak - nagyjából úgy, mint egy vezeték nélküli mobiltöltő. Az izraeli startup tavaly mutatta be élesben a technológiát, amikor egy Reanult Zoével demonstrálták a megoldás működőkepésségét, a jelek szerint pedig ez igencsak megmozgatta a várostervezők fantáziáját. Tel Aviv mellett az "okosútra" már bejelentkezett a Svédországban található Gotland szigete is, ahol hamarosan Visby városa és a sziget repülőtere között alakítanak át egy 1,6 kilométeres útszakaszt.

Elektromos utakra már korábban is voltak kezdeményezések, ám azok egészen más megközelítésben készültek. Az első ilyet 2016-ban mutatták be a franciaországi Tourouvre mellett, amelyen egy egy kilométer hosszú szakaszon fektettek le napelemeket, és a tervek szerint a település közvilágítását üzemeltették volna vele. A vállalkozás a hírek szerint csúfos kudarcot vallott, ugyanis a közútra rakott napelemek elég gyorsan leamortizálódtak, ráadásul a ráhulló levelek miatt az útszakasz csak feleannyi energiát termelt, mint amennyire a szakemberek számítottak. A napelemes utakkal ettől függetlenül több ország is kísérletezik, Kínában és az USA-ban több cég is szakosodott az energiatermelő útburkolatok fejlesztésére. Ezek közül az egyik legígéretesebb az idahói Solar Roadways megoldása, ami egyesíti a napelemes útburkolatot az Electreon megoldásával, így a rajta közlekedő elektromos autókat közvetlenül abból az energiából lehet feltölteni, amit az út termel.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Gyors és olcsó: hatalmas, felfújható űrállomásokat bocsátanak fel két éven belül
Gyors és olcsó: hatalmas, felfújható űrállomásokat bocsátanak fel két éven belül
A Max Space stadion méretű, de olcsón és könnyen telepíthető űrállomásokat ígér. A 2026-ban fellőtt első modult követően pedig ilyenekben élhetnek az emberek majd a Holdon, és aztán a Marson is.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.