Már jövőre levegőbe emelkedhet a következő szuperszonikus utasszállító prototípusa

2020 / 08 / 16 / Bobák Áron
Már jövőre levegőbe emelkedhet a következő szuperszonikus utasszállító prototípusa
A hangsebességnél gyorsabb utazás a légitársaságok szent grálja, azonban a Concorde 17 évvel ezelőtti nyugdíjba vonulása óta senki sem próbálkozott azzal, hogy szuperszonikus gépet építsen. A Boom Aircraft viszont elég jól áll a fejlesztéssel, és ha minden a tervek szerint alakul, az Overture névre keresztelt gép prototípusa már jövőre megkezdheti a tesztrepüléseket.

Innen még borzasztóan hosszú időbe fog telni, amíg az első utasok felszállhatnak a hangsebességnél gyorsabban repülő gépre, hiszen a cég 2030-ra tűzte ki azt az időpontot, amikor az Overture már utasokkal a fedélzetén fog levegőbe emelkedni. Ennek ellenére megrendelőik már most is vannak, hiszen a Japan Airlines húsz, míg a Virgin Group tíz gépet rendelt tőlük. Utóbbi különösen érdekes, hiszen Richard Branson cége maga is fejleszt szuperszonikus repülőgépet, amit nemrég jelentettek be, igaz, a Virgin Galactic gépe jóval kevesebb utast fog tudni egyszerre kiszolgálni. A Boom Aircraft szerint a gép ára 200 millió dollár körül lesz, ami nem is olyan sok mondjuk egy Airbus A380-hoz képest, ami ennek több, mint a duplájába kerül - igaz, jóval többen is utazhatnak rajta.

Hogy az Overture-rel egyszerre hányan utazhatnak majd, arról a repülőgép honlapján amúgy semmit nem írnak, ám a látványtervek alapján elméletileg 54 utas számára elegendő hely van a kabinban. A szuperszonikus gép az első osztály kényelmét nyújtja majd a leendő utasoknak, hiszen soronként mindössze két ülés lesz, egy-egy mindkét oldalon. A tervezésnél arra is odafigyeltek, hogy a kabin minél tágasabbnak tűnjön, így a Concorde-hoz képest jóval nagyobb ablakokat terveztek rá, a fej fölötti tárolót pedig az ülések alá száműzték.

Hogy a gép pontosan milyen sebességgel fog repülni, arról szintén nincs elérhető információ, azonban a Boom Aircraft a honlapján hoz néhány konkrét példát a népszerű útvonalakra, ez alapján

Londonból New Yorkba a jelenlegi 6 óra 30 perc helyett mindössze 3 óra 30 percbe telik majd az út.

A szuperszonikus repülőgép jóval magasabban fog repülni, mint a hagyományos utasszállítók, nagyjából 18-20 kilométeres magasságban, így a turbulenciáktól sokkal kevésbé kell tartani.

A Boom Aircraft a repülőgép bemutatásánál külön hangsúlyt fektetett a környezeti terhelésre, ami szerintük alacsonyabb lesz, mint egy hagyományos utasszállító első osztályának esetében. Hogy ezt az ígéretüket tartani tudják, a Boom Aircraft a Prometheus Fuelsszel működik együtt alacsony széntartalmű üzemanyagok beszerzésében, emellett a gyártásnál komoly hangsúlyt fektetnek a fenntarthatóságra, például az anyagok újrahasznosítására.


A repülőgép prototípusa, az XB-1

A következő lépésben a Boom Aircraft elsőként az Overture prototípusát fogja bemutatni október 7-én. Az XB-1 nagyjából harmadakkora lesz, mint a végleges gép, és a tervek szerint jövőre emelkedhet majd először a magasba.

(Business Insider)


A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Skypod robotok dolgoznak a Renault teljesen automatizált központjában
Skypod robotok dolgoznak a Renault teljesen automatizált központjában
A Renault az automatizálás mellett döntött és kétszáz robotot dolgoztat új központjában.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.