Már jövőre megérkezhet az Apple okosszemüvege, ami tíz éven belül nyugdíjba küldheti az iPhone-t is

2021 / 11 / 29 / Bobák Áron
Már jövőre megérkezhet az Apple okosszemüvege, ami tíz éven belül nyugdíjba küldheti az iPhone-t is
Megbízható források szerint az Apple AR-szemüvege a telefontól független, önálló készülék lesz, a processzora pedig a MacBookokéval fog vetekedni.

Az Apple okosszemüvegéről már évek óta menetrendszerűen bukkannak fel azok a pletykák, amik szerint a gyártó egy éven belül bemutat egy kiterjesztettvalóság-szemüveget, de az ilyen híresztelések mindeddig nem bizonyultak megbízhatónak. Ugyanakkor tény, hogy ezek a hírek nem teljesen alaptalanok, hiszen azt biztosan lehet tudni, hogy az Apple valóban dolgozik ilyen megoldáson, és Tim Cook is számtalanszor elmondta, hogy a kiterjesztett valóság a jövőben rendkívül meghatározó lesz. A cupertinói gyártó az elmúlt években számos konkrét lépést is tett, amivel a leendő szemüveg útját igyekezett egyengetni, az ARKitnek köszönhetően a fejlesztők például már évek óta készíthetnek kiterjesztettvalóság-alkalmazásokat az Apple készülékeire, ami kulcsfontosságú lesz abban, hogy az okosszemüveg ne csak hardveresen legyen kifogástalan, de szoftveresen is az első perctől fogva egy teljes értékű eszköz benyomását keltse.

Bár nemrég még arról szóltak a hírek, hogy az Apple először egy VR-szemüveget készül bemutatni, amit majd néhány évvel később követhet egy Google Glass-szerű, a hétköznapokban is hordható készülék, a legfrissebb hírek szerint elképzelhető, hogy ez mégsem így lesz. Az Apple ügyeiről rendszerint meglehetősen pontos előrejelzéseket adó elemző, Ming-Chi Kuo egy befektetőknek készített jelentésben számolt be arról, hogy az Apple már 2022 vége felé tömeggyártásba küldi a kiterjesztettvalóság-szemüvegét, a 9to5Mac és a MacRumors értesülései szerint pedig a jelentés elég sok konkrétumot is tartalmaz a szemüveggel kapcsolatban.

Nyolc technológiai trend, ami alapjaiban határozhatja meg a következő évtizedet Ha a CES-re hagyatkozunk, néhány év múlva egy sci-fiben fogunk élni, robotbuszok, légitaxik és az embereket kiváltó robotok között. Ha mégsem így lesz, ez a nyolc trend akkor is biztosan nagyon hangsúlyos lesz a következő években.

Az egyik fontos információ, hogy a korábbi hírekkel ellentétben úgy tűnik, hogy az Apple szemüvege nem egy iPhone-kiegészítő lesz, hanem teljes értékű készülék, ennek megfelelő felszereltséggel. Kuo szerint az Apple Glassben két processzor lesz, amelyek közül az egyik a MacBookokban található M1 chip számítási kapacitásával rendelkezik, míg a másik chip kifejezetten a szenzorokból érkező adatok feldolgozásáért felel majd. Ennek a processzornak kiemelt jelentősége lesz, hiszen az okosszemüveg sokkal több szenzorral fog dolgozni, mint egy okostelefon. "Az AR headsetnek legalább 6-8 optikai modulra van szüksége ahhoz, hogy a felhasználók számára egyidejűleg folyamatos video-áttekintéses AR-szolgáltatásokat nyújtson" - írja az elemzésében Kuo, hozzátéve, hogy az iPhone-ban például csak három optikai modul van, és azok sem igényelnek folyamatos számítási kapacitást.

A 9to5Mac azt is tudni véli, hogy a szemüvegben két 4K-s felbontású MicroLED kijelző lesz, amit a Sony szállít le az Apple-nek, és a szemüveg a kiterjesztett valóságon kívül hagyományos VR-szemüvegként is használható lesz. A lap hozzáteszi, hogy Kuo szerint az Apple-nek valóban nagyon komoly tervei vannak a készülékkel, ugyanis a terveik szerint a technológia tíz éven belül teljesen le fogja váltani az iPhone-t.

Ami a jelentésből nem olvasható ki világosan, hogy milyen szemüvegre számíthatunk az Apple-től. Bár Kuo következetesen AR-szemüvegről ír, ugyanakkor elképzelhető, hogy az Apple első körben nem egy utcán is hordható készüléket készül bemutatni, inkább egy Microsoft Hololenshez hasonló kevertvalóság-szemüveget, ami megmagyarázná, hogy tudtak vele ennyire gyorsan elkészülni. Ugyanakkor ha az Apple jövőre valóban egy Google Glass-szerű, tömeggyártásra kész okosszemüveget mutatna be, azzal elég rendesen sokkolnák a piacot, hiszen a legtöbb bennfentes eddig jónéhány évvel későbbre tette az ilyen eszközök érkezését. Kuo korábbi elemzése alapján ráadásul az sem elképzelhetetlen, hogy az Apple annál is jobban áll az okosszemüveg fejlesztésével, mint ahogy gondolhatnánk, és csak kényszerből kellett későbbre tolniuk annak debütálását. Az elemző októberben ugyanis arról számolt be, hogy az Apple eredetileg már 2022 második negyedévében lerántotta volna a leplet a szemüvegről, de a gyártási nehézségek miatt végül el kellett halasztani néhány hónappal a bemutatót.

Az persze így sem elképzelhetetlen, hogy az Apple már a jövő év első felében megmutatja a leendő szemüveget, az Apple Insider például úgy számol, hogy a cég a júniusban megrendezett éves fejlesztői konferenciáján, a WWDC-n mutathatja be az eszközt, ami a szokásoktól eltérően csak néhány hónappal később kerül majd boltokba.

(Borítókép: Kilito Chan/Getty Images)

További cikkek a témában:

Az idegen nyelvű szövegeket is azonnal lefordítja a Xiaomi okosszemüvege A Google Glass óta várunk rá, hogy vajon milyen lesz az okosszemüvegek következő generációja, a Xiaomi pedig most mutatott rá egy egészen életképesnek tűnő megoldást.

Kamerával felszerelt okosszemüveget dobott piacra a Facebook A Ray-Ban Stories keretében elhelyezett két kamerával videókat és fotókat készíthetünk, amiket rögtön fel is tölthetünk a netre.

Öt monitort nézhetünk egyszerre a Lenovo új okosszemüvegével A ThinkReality A3 egy digitális irodát varázsol körénk bárhol, bármikor.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A 6G hajnala: Optikai switchek és elektromágneses hullámmanipuláció
A 6G hajnala: Optikai switchek és elektromágneses hullámmanipuláció
A 6G technológia az optikai kapcsolás és a pontos elektromágneses hullámmanipuláció révén forradalmasítja a telekommunikációt, növelve a kapcsolódási sebességet és hatékonyságot.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.