Jövőre érkezhet az Apple VR-szemüvege

2021 / 01 / 22 / Bobák Áron
Jövőre érkezhet az Apple VR-szemüvege
Régóta megy a tippelgetés, hogy az Apple mikor állhat elő a saját okosszemüvegével, aminek fejlesztésére Tim Cook többször is határozottan utalt. Most úgy néz ki, hogy mielőtt ez megtörténne, az Apple egy hagyományos VR-szemüveget is piacra fog dobni, ami a Bloomberg értesülései szerint már jövőre megérkezhet.

A cég ügyeivel kapcsolatban igen jól értesült Mark Gruman névtelen forrásokra hivatkozva azt írja, hogy a szóban forgó eszköz az októberben bemutatott Oculus Quest 2-re fog hasonlítani, vagyis teljesen önállóan használható lesz, ami azt jelenti, hogy se számítógéphez, se telefonhoz nem kell majd csatlakoztatni. Gruman szerint a fejlesztés N301 kódnéven folyik, és a prototípusok között olyan is van, amelynek a teljesítménye az Apple legújabb M1 chipjének a képességeit is felülmúlja. A készülék kijelzőjének a felbontása szintén is jobb lesz, mint a mai VR-szemüvegeké.

A nagy teljesítményű hardver miatt az Apple kénytelen volt egy ventilátort is szerelni a sisakba, ami így az első teszteken állítólag túl nagynak és nehéznek bizonyult, több tesztelő pedig nyakfájdalomra panaszkodott. Az Apple így kénytelen volt változtatni a dizájnon, hogy a készülék kisebb legyen, ez viszont azzal járt, hogy szemüvegben nem lehet majd használni, a szemüvegesek ehelyett közvetlenül a kijelzőre rögzíthetik a lencséjüket. A sisakról emellett még annyit lehet tudni, hogy külső kamerák is vannak rajta, amik többek között a felhasználó kézmozgását figyelik, és olyan alkalmazással is kísérleteznek, amellyel a sisak viselője a levegőben gépelhetne egy virtuális billentyűzeten.


Az Apple készülékein már 2017 óta elérhetők különböző kiterjesztettvalóság-alkalmazások, de a kifejezetten ezek kiaknázásra szolgáló AR-szemüvegre valószínűleg még éveket kell várni (Fotó: Apple)

Hogy az Apple-nek ezen kívül még milyen tervei vannak a VR-ral, arról egyelőre csak halvány sejtéseink lehetnek. Ami biztos, hogy Tim Cook cége tavaly felvásárolta a NextVR-t, akik többek között koncerteket és sporteseményeket rögzítenek virtuális valóságban, emellett terveznek egy kifejezetten a szemüvegre optimalizált alkalmazásboltot is. Könnyen elképzelhető, hogy ennél tovább még az Apple sem jutott az ötletelésben, hiszen Gruman szerint a VR-szemüveg egyfajta "irányzék" lenne, ami többek között arra hivatott, hogy beindítsa az AR-szemüvegükhöz is használható alkalmazások fejlesztését.

Egy magyar cég olyan virtuális valóságot alkot, amilyet eddig csak sci-fikben láttunk A Hybriről egyszerre juthat eszünkbe a Black Mirror, a Szárnyas fejvadász 2049 vagy A nő.

Ennek jele, hogy az Apple-nél állítólag nem tömegtermékben gondolkodnak: a mai, 300 és 900 dollár közötti VR-sisakoknál drágább készülékről az egyik névtelen forrás úgy nyilatkozott, hogy szerinte

boltonként átlagosan napi egyet fognak belőle eladni.

Ha a hivatalos viszonteladókat nem számoljuk, az Apple-nek összesen 511 boltja van világszerte, vagyis ez azt jelentené, hogy nagyságrendileg 190 ezer darabot adnának el évente a szemüvegből, ami tényleg elhanyagolható mennyiség ahhoz képest, hogy Mark Zuckerberg tavaly októberben tízmillió eladott Oculus Quest 2-t tűzött ki célként egy befektetőknek tartott értekezleten.

Az Apple megjelenése ezzel együtt is komoly vérfrissítést jelentene a VR-nak, amire a szektornak szüksége is van, hiszen bár az elmúlt években számtalan gyártó állt elő a saját VR-megoldásával, a piac nagyrészt még mindig az Oculusra, a Sonyra és a HTC-re korlátozódik. Gruman magáról az AR-szemüvegről is megosztott néhány hírt, az információi szerint ezt N421 kódnéven fejlesztik, és egyelőre korai fázisban van, vagyis a megjelenése a következő években nem várható.

(Borítókép: Kilito Chan/Getty Images)

További cikkek a témában:

Elmentünk egy VR-fesztiválra, és nem bántuk meg Nem kis fába vágták a fejszéjüket a Burning Man szervezői, amikor úgy döntöttek, hogy a koronavírus-járvány miatt elmaradt fesztivált a virtuális valóságban fogják megrendezni.

A Facebook hozhatja el a virtuális valóság következő generációját A közösségi oldal mérnökei által alkotott szemüveg LCD kijelzők helyett lézereket használ, és alig nagyobb, mint egy napszemüveg.

Házimozi az arcodon: íme a legkülöncebb VR-szemüveg, a Cinera Edge A Cinera Edge nem kevesebbet ígér, mint hogy egy komplett IMAX mozit költöztet egyenesen az arcunkra.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Itt a mese vége? – Az LK-99 mégsem szobahőmérsékletű szupravezető valószínűleg
Itt a mese vége? – Az LK-99 mégsem szobahőmérsékletű szupravezető valószínűleg
A Kínai Tudományos Akadémia kutatása alapján az LK-99 sem hozza el a szupravezetők forradalmát, mivel valójában nem is szobahőmérsékletű szupravezető.
Könnyen lehet, hogy Elon Musk most vitte csődbe az X-re átkeresztelt Twittert
Könnyen lehet, hogy Elon Musk most vitte csődbe az X-re átkeresztelt Twittert
"B****** meg magukat!" - üzente a közösségi oldalt elhagyó hirdetőknek a cég első embere, akiknek a hírek szerint ezután nem is igazán áll szándékukban visszatérni.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.