Már létezik olyan nanorobot, ami eltávolítja az arzént és gyomirtót a vízből 2022 / 04 / 11 / Bobák Zsófia

A nanorobotok egyik legfontosabb felhasználási területe az orvosi alkalmazások köre, mivel a mikroszkopikus gépek képesek célzottan szállítani a testben bárhová a rajtuk kialakított tárolóban elhelyezett hatóanyagokat, így potenciálisan kiválthatják az invazív beavatkozásokat vagy hatékonyabbá tehetik a gyógyszerek adagolását. Van azonban egy másik fontos feladat is, aminek megoldására a miniatűr robotok jól alkalmazhatóak: ez a környezetben felgyülemlő szennyező anyagok eltávolítása, például a vizek megtisztítása a mikroműanyagoktól vagy nehézfémektől. A nanobotok építésénél a legfontosabb szempont, hogy a munkája végeztével eltávolítható vagy begyűjthető legyen, vagyis ne jelentsen egy másodlagos szennyezőforrást a környezet számára. A cseh kutatók által előállított robotok, amelyeket a vizek tisztítása céljából hoztak létre, megfelelnek ennek a követelménynek: a mágneses részecskékből (Fe3O4) és polimerből álló kis masinák magasabb hőmérsékleten, 25 Celsius-fok környékén, megragadják a szennyező anyagokat, a hőmérséklet csökkentésének hatására pedig elengedik, mindeközben külsőleg alkalmazott mágneses mező segítségével lehet őket irányítani, majd összegyűjteni újrafelhasználás céljából. A kísérlet folyamán arzénnal és atrazin gyomirtóval tesztelték sikeresen a nanorobotok működését, de a jövőben más vegyületek eltávolítására is alkalmazhatóak lesznek a polimer borítás szerkezetének megváltoztatásával. (Fotó: Getty Images/Victor Habbick Visions/Science Photo Library)
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Digit, Phoenix, Apollo - jönnek a robotmunkások, Magyarországra is
Digit, Phoenix, Apollo - jönnek a robotmunkások, Magyarországra is
Az Agility Robotics Digit gépe az Amazonnál dolgozik, de hamarosan munkába áll egy másik kereskedelmi ellátó cég raktáraiban is. A hozzá hasonló robotokat az árupakolás mellett autógyártók telepein használják egyre gyakrabban.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.