Már létezik olyan nanorobot, ami eltávolítja az arzént és gyomirtót a vízből 2022 / 04 / 11 / Bobák Zsófia

A nanorobotok egyik legfontosabb felhasználási területe az orvosi alkalmazások köre, mivel a mikroszkopikus gépek képesek célzottan szállítani a testben bárhová a rajtuk kialakított tárolóban elhelyezett hatóanyagokat, így potenciálisan kiválthatják az invazív beavatkozásokat vagy hatékonyabbá tehetik a gyógyszerek adagolását. Van azonban egy másik fontos feladat is, aminek megoldására a miniatűr robotok jól alkalmazhatóak: ez a környezetben felgyülemlő szennyező anyagok eltávolítása, például a vizek megtisztítása a mikroműanyagoktól vagy nehézfémektől. A nanobotok építésénél a legfontosabb szempont, hogy a munkája végeztével eltávolítható vagy begyűjthető legyen, vagyis ne jelentsen egy másodlagos szennyezőforrást a környezet számára. A cseh kutatók által előállított robotok, amelyeket a vizek tisztítása céljából hoztak létre, megfelelnek ennek a követelménynek: a mágneses részecskékből (Fe3O4) és polimerből álló kis masinák magasabb hőmérsékleten, 25 Celsius-fok környékén, megragadják a szennyező anyagokat, a hőmérséklet csökkentésének hatására pedig elengedik, mindeközben külsőleg alkalmazott mágneses mező segítségével lehet őket irányítani, majd összegyűjteni újrafelhasználás céljából. A kísérlet folyamán arzénnal és atrazin gyomirtóval tesztelték sikeresen a nanorobotok működését, de a jövőben más vegyületek eltávolítására is alkalmazhatóak lesznek a polimer borítás szerkezetének megváltoztatásával. (Fotó: Getty Images/Victor Habbick Visions/Science Photo Library)
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Ez a génmódosított pókselyem hatszor olyan erős, mint a golyóálló kevlár
Ez a génmódosított pókselyem hatszor olyan erős, mint a golyóálló kevlár
A pókfonalakat nehéz “termeszteni” szemben mondjuk a selyemhernyók által előállított selyemmel. Génmódosítás után azonban a hernyók nem selymet, hanem “pókselymet” termeltek – ez az anyag pedig hihetetlen mechanikai tulajdonságokkal bír.
Ruha, támadj! - Magyarországon járt a high-tech divat úttörője
Ruha, támadj! - Magyarországon járt a high-tech divat úttörője
Anouk Wipprecht tervezett már olyan ruhát, ami érzékeli a viselője hangulatát, és olyan alkotása is van, ami karmokkal támad rá arra, aki túl közel merészkedik. A holland divattervező a Brain Baron többek között azt is elárulta, hogy miért nem rak kamerát a ruhákra és miért lenne nehéz olyan ruhát tervezni, ami nem csak a boldogságot, de például az irigységet is érzékeli.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.