Már Magyarországon is kötelező a villanyautósokra is gondolni új épületek építésénél

2022 / 01 / 14 / Bobák Áron
Már Magyarországon is kötelező a villanyautósokra is gondolni új épületek építésénél
Az új szabályozás értelmében számos épületben kötelező lesz elektromos töltőpont kialakítása, vagy legalább az ezt a későbbiekben lehetővé tevő infrastruktúra kiépítése.

Tavaly novemberben írtunk róla, hogy egy új szabályozás értelmében Angliában 2022-től kötelező lesz az újonnan épült épületeket töltőponttal is ellátni. Ahogy arra a Villanyautósok.hu felhívta a figyelmet, egy hasonló szabályozás Magyarországon is életbe lépett január 1-től, ami ugyan valamivel lazább, mint a szigetországban elfogadott törvény, de alapvetően hasonló célokat fogalmaz meg.

2022-től már csak villanyautó-töltővel is ellátott házakat lehet építeni Angliában Az új szabályozás értelmében minden újépítésű ház és épület esetében kötelező lesz elektromos töltőpontok kialakítása is.

Az EU-s irányelveknek megfelelően kidolgozott változtatásokat az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló 2006-os TNM rendelet 8. melléklete tartalmazza, és a 2020. december 31. után használatba vételre kerülő épületekre vonatkozik. Ez alapján január elsejétől a tíznél több parkolóhellyel rendelkező új építésű vagy jelentős felújításon átesett lakáscélú és nem lakáscélú épületek esetében is kötelező lesz meghatározott mennyiségű töltőpont kialakítása, vagy bizonyos esetekben a töltőpont későbbi kiépítését lehetővé tevő létesítmény telepítése.

A szabályozás értelmében az új építésű vagy jelentős felújítás alá vont nem lakáscélú épületek esetében, amennyiben azok tíz vagy annál több parkolóval rendelkeznek, kötelező legalább egy elektromos töltőpontot kiépíteni, valamint minden ötödik parkolóhelyen olyan elektromos csatlakozást biztosító létesítményt telepíteni, amely lehetővé teszi a töltőpontok későbbi kiépítését.

Új építésű vagy jelentős felújítás alá vont, tíz vagy annál több parkolóhellyel rendelkező lakáscélú épületek esetében megengedőbb a szabályozás: ezeknél az épületeknél minden parkolóhelyen kötelező biztosítani az elektromos autók töltési lehetőségét, ugyanakkor egyelőre elegendő, ha a töltőpont későbbi létesítését lehetővé tevő elektromos csatlakozást biztosító létesítményt telepítenek. A jelentős felújítás alá vont épületek közül mindkét esetben azokra az épületekre vonatkozik a szabályozás, ahol a felújítási munkálatok a parkolóra vagy az épület elektromos infrastruktúrájára is kiterjednek.

Meglévő épületek esetén a több mint húsz parkolóhellyel rendelkező, nem lakáscélú épületek esetében 2025. január 1-jétől legalább egy elektromos töltőpontot kell telepíteni, ha a parkoló az épületen belül helyezkedik el, vagy a parkoló közvetlenül az épület mellett helyezkedik el. Ez azt is jelenti, hogy a szabályozás a már meglévő lakáscélú épületekkel kapcsolatban nem fogalmaz meg új követelményeket.

(Fotó: Alvaro Moreno Perez/Getty Images, Ed Harvey/Unsplash)

Luxuskörülmények között tölthetik az elektromos autóikat a németek A villanyautók jelenlegi legnagyobb gyengéje a belső égésű motoros járművekkel szemben a rendkívül hosszú töltési idő. Az Audi egy érdekes megoldást talált ki ennek enyhítésére: egy olyan töltőállomást, ahol a sofőrök a reptéri luxusvárókhoz hasonló körülmények között várakozhatnak.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Megjelent a legmikróbb mikromobilitási eszköz
Megjelent a legmikróbb mikromobilitási eszköz
De vajon sikerül-e forradalmasítania a sétálást a görcipőnek, ami készítői szerint olyan, mintha egy mozgó járdán haladnánk?
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.