Már Magyarországon sem sci-fi a precíziós mezőgazdaság

2024 / 01 / 15 / Raketa.hu
Már Magyarországon sem sci-fi a precíziós mezőgazdaság
A Rakéta szerzői rendszeres vendégei a radiocafé 98.0 Kávézó a világ végén című műsorának. Az év első adásának középpontjában a talajszkenneléssel, műholdfelvételekkel és mobilalkalmazásokkal támogatott precíziós mezőgazdaság állt, de egy fontos energetikai mérföldkőről is beszélgetett a két műsorvezető, McMenemy Márk és Marvin, kollegánkkal, Pőcze Balázzsal.

2023 végén a Kanári-szigetek legkisebbike, El Hierro, figyelemreméltó csúcsot állított fel: huszonnyolc egymást követő napon keresztül csak szél- és vízenergiát használt az áramtermeléshez. A Kávézó a világ végén egy korábbi adásában egy szigetország, Málta fenntarthatósági törekvéseit járták körbe, ám míg az energiafüggetlenség ott egyelőre csak terv, El Hierrón lassan valóság lehet, hála egy szélerőművel kombinált vízerőműnek. A műsorban arról is szó esett, hogy az Egyesült Államokban mindeközben sikerült elérni, hogy az elektromosság negyven százaléka károsanyag-kibocsátás nélkül, vagyis nap-, víz-, szél- és nukleáris energiából áll elő. Ezután Zajácz István, a Danuba Kft. ügyvezetője beszélt arról, hogy az agrárium nem technikai forradalom előtt áll, hanem már most nyakig benne van, nem csak a drónok és a műholdak, de a hasznos gombák és baktériumok felhasználásának is köszönhetően.

(Borítókép: Jean Wimmerlin/Unsplash/Rakéta.hu)


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Úton a korlátlan energia felé: rekordok a fúziós energiatermelésben
Úton a korlátlan energia felé: rekordok a fúziós energiatermelésben
Az Egyesült Királyságban a Joint European Torus (JET) létesítmény új fúziós energiakibocsátási rekordot ért el: 69,26 megajoule hőt termelt 0,21 milligramm tüzelőanyagból. Közben az amerikai US National Ignition Facility a befektetett energia majdnem kétszeresét állította elő.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.